Учени: Нездравословната храна е сред водещите причини за преждевременна смърт
Наука 04.04.2019 14:07
Храната, която ядем, води до преждевременната смърт на 11 милиона души годишно, сочи ново авторитетно проучване, цитирано от Би Би Си.
Анализът, публикуван в медицинското издание „Лансет“, разкрива, че нашата всекидневна диета е по-голям „убиец“ от тютюнопушенето и е замесена в един от всеки пет смъртни случая в света.
Солта – независимо дали е в хляб, соев сос или обработени месни продукти, скъсява най-много животи.
Изследователите уточняват, че проучването им не е за затлъстяването, а за „нискокачествените“ храни, които увреждат сърцето и водят до рак.
„Глобалното бреме на заболяванията“ е най-авторитетната оценка за причините за смъртност във всяка страна в света.
Анализът използва оценки за хранителните навици в държавите, за да установи колко често те водят до скъсяване на живота.
Опасните диети съдържат твърде много сол, твърде малко пълнозърнести храни, твърде малко плодове. Ниски нива на прием на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски храни и фибри са сред другите мащабни „убийци“.
„Открихме, че нашата храна е водещ фактор за здравето в света и наистина е много важна“, заяви проф. Кристофър Мъри, директор на Института за оценка на здравето във Вашингтонския университет.
Около 10 млн. от 11 млн. свързани с храна смъртни случаи в света се дължат на сърдечнo-съдови заболявания, при които солта е фактор. Тя повишава кръвното налягане и така увеличава риска от сърдечни пристъпи и удари.
Пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци имат противоположния ефект.
Изследването показва и че във всяко кътче на света се пият твърде много безалкохолни газирани напитки- средно повече от 10 пъти от препоръчителния прием.
Анализът, публикуван в медицинското издание „Лансет“, разкрива, че нашата всекидневна диета е по-голям „убиец“ от тютюнопушенето и е замесена в един от всеки пет смъртни случая в света.
Солта – независимо дали е в хляб, соев сос или обработени месни продукти, скъсява най-много животи.
Изследователите уточняват, че проучването им не е за затлъстяването, а за „нискокачествените“ храни, които увреждат сърцето и водят до рак.
„Глобалното бреме на заболяванията“ е най-авторитетната оценка за причините за смъртност във всяка страна в света.
Анализът използва оценки за хранителните навици в държавите, за да установи колко често те водят до скъсяване на живота.
Опасните диети съдържат твърде много сол, твърде малко пълнозърнести храни, твърде малко плодове. Ниски нива на прием на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски храни и фибри са сред другите мащабни „убийци“.
„Открихме, че нашата храна е водещ фактор за здравето в света и наистина е много важна“, заяви проф. Кристофър Мъри, директор на Института за оценка на здравето във Вашингтонския университет.
Около 10 млн. от 11 млн. свързани с храна смъртни случаи в света се дължат на сърдечнo-съдови заболявания, при които солта е фактор. Тя повишава кръвното налягане и така увеличава риска от сърдечни пристъпи и удари.
Пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци имат противоположния ефект.
Изследването показва и че във всяко кътче на света се пият твърде много безалкохолни газирани напитки- средно повече от 10 пъти от препоръчителния прием.
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 12:05 Хората в риск от затлъстяване са повече от гладуващите
- 12:02 Главчев отказа да коментира политическите диалози: Задачата са изборите, в дебати не влизаме
- 11:58 Татко Петко също прописа опорки: Атанас Русев казвал много пъти, че е близък с Пашата
- 11:56 Украински служби се жалват, че Telegram блокира чатботовете им
- 11:48 Манчестър Сити не прости на Нотингам и е на 4 победи от титлата в Англия
- 11:46 891 свободни места за първо класиране в детските ясли във Варна
- 11:42 Тодор Тагарев: Вярно е, писал съм SMS-и на Бойко Борисов. Атаката срещу мен беше от ревност
- 11:37 Байдън увери Нетаняху в "железния" си ангажимент към Израел