Още снимки:
test

Протестират оправдаването на подсъдимия за убийството на 94-годишната учителка

02.04.2019 20.25

От Софийската апелативна прокуратура са протестирали частичното оправдателно решение на съда спрямо подсъдим, обвинен за извършени от него грабеж (и побой) във Видин. Освен кражбата е имало и жесток побой, довел до смъртта на пострадалата жена, съобщиха от прокуратурата.

Повод за съобщението на държавното обвинение са медийни съобщения на решението на въззивната инстанция по наказателно производство срещу Петър Петров (П.П.), обвинен от Окръжна прокуратура - Видин, за кражбата и побоя, при които почина музикалната педагожка Емилия Бузова.

От Софийската апелативна прокуратура уверяват, че са внесли в срок касационния протест срещу решението на Софийския апелативен съд (САС) срещу оправдаването на подсъдимия П.П. Протестът е внесен на 11 март 2019 г.

Кражбата, съпроводена от жесток побой над 94-годишната жена е извършена на 15 октомври 2015 г. във Видин. В решението си САС е критикувал органите на досъдебното производство при събиране на доказателствата в началния етап на разследването.

Въпреки непълното изпълнение на разследването има годни доказателства за насилие върху пострадалата Емилия Бузова, извършено от подсъдимия П.П. Той е бил признат за виновен от първоинстанционния съд за извършените от него три деяния в следния хронологичен порядък:

- грабеж на вещи от дома на пострадалата Е.Б., извършен на неустановена дата от края на септември 2015 г. до 08 октомври 2015 г., чрез употреба на сила, изразена в блъскане на пострадалата. Това е включено в продължавано престъпление, квалифицирано по чл. 199, ал.2, т. 1 вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. "а" и "б" вр. чл. 26, ал. 1 и ал. 3 от НК,

- кражба на вещи от дома на пострадалата Е.Б. на 11 октомври 2015 г. по чл. 196, ал. 1, т. 1 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. "а" и "б" от НК,

- грабеж на вещи от дома на пострадалата Е.Б., извършен на 15 октомври 2015 г., чрез употреба на сила, придружен със средна телесна повреда, от която е последвала смъртта на пострадалата на 09 ноември 2015 г., включен в продължаваното престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 1 вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. "а" и "б" вр. чл. 26, ал. 1 и ал. 3 от НК.

Въззивният Софийски апелативен съд (САС) е потвърдил първоинстанционната присъда за второто във времето деяние - извършената на 11 октомври 2015 г. кражба на вещи от дома на пострадалата Бузова. Това престъпление е квалифицирана по чл. 196, ал. 1, т. 1 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. "а" и "б" от НК.

Прокуратурата е приела изводите на въззивния съд и за първите кражби, извършени от септември до 08 октомври 2015 г. Те са преквалифицирани от грабеж в кражба по чл. 196, ал. 1, т. 1 вр. чл. 194, ал. 1, чл. 29, ал. 1, б. "а" и "б" от НК. Причината за преквалификацията е, че липсват доказателства за упражнено насилие за отнемане на вещите от дома на пострадалата Бузова.

Протестирана е извършената с въззивното решение на САС преквалификация на последния грабеж - на 15 октомври 2015 г. За него съдът е приел, че липсват годни доказателствени източници за авторство на побоя над пострадалата Емилия Бузова от подсъдимия П.П. Тук отново вместо грабеж съдът е приел, че подсъдимият П. е извършил опит за кражба.

Според Софийската апелативна прокуратура (САП), съдът не е бил последователен в анализа на доказателствата. От една страна, Софийският апелативен съд приема, че подсъдимият проникнал в дома на пострадалата, пребил я е, натоварил вещи на количка и ги изнесъл до входната врата. От друга страна, съдът твърди, че липсват доказателства за това, че подсъдимият П. е упражнил насилие над пострадалата Бузова за отнемане на вещите от дома й.

В протеста на прокуратурата се посочва, че свидетелските показания и заключението на съдебно-медицинската експертиза за уврежданията на пребитата жена са достатъчни, за да потвърдят, че подсъдимият П. е пребил музикалната педагожка. Искането на прокуратурата е да се отмени оправдаването на П.П. и делото да се върне за разглеждане от друг състав на въззивния Софийски апелативен съд.

Заради несъбрани доказателства съдът постанови оправдателна присъда за предполагаемия извършител.

Припомняме, от тримата арестувани на местопроизшествие трима души и тримата са пуснати. Според запознати има доста небрежна работа на полицията - дори не са снети пръстови отпечатъци от местопроизшествието.

Тримата са заплашвали съсед на пребитата до смърт музикална педагожка за това, че извикал полиция, заяви пред bTV внучка на починалата Емилия Бузова. Жената е намерена в безобразно състояние в банята.
По думите на внучката, при въпрос към следователя кога ще заловят останалите извършители, той ? отговорил, че мъжете са на свобода, защото ги ползвали за примамка да заловят друга престъпна група.

"Когато го залавят този Петър Петров, на първото изслушване той казва: "Аз тази жена не съм я бил, аз съм му бил на оня пазач". Но те нямат доказателства, само едни отпечатъци и точка, твърди внучката на пребитата жена. На първото дело във Видин той се признава за виновен по всички обвинения и му дават 22 години. От затвора пише жалба, че показанията са му изтръгнати насилствено и се започва едно влачене по съдилища, заяви внучката. Имало прокурорска заповед пребитата Емилия Бузова да бъде разпитана, но това не се е случило.

От Областната дирекция на МВР отказаха коментар по случая, защото има излязло съдебно решение.

Според адвокатката на подсъдимия Петър Петров, имало безспорни доказателства, че той не е извършител на убийството.

Припомняне, че 43-годишният (тогава) Петър Петров е обвинен за грабеж и последвалото убийство на старицата. Престъплението бе извършено на 15 октомври миналата година в дома на жената, която е била пребита почти до смърт. Престъпникът е бил забелязан от съсед, а след това е задържан от полицията. След 24 часа е бил освободен поради липса на доказателства. Това наложи случаят да бъде разпространен от роднини чрез медиите, за да получи гласност. След това Петров бе оставен за постоянно в ареста.

23 присъди за кражби и грабежи има зад гърба си Петър Петров. Той е от Белоградчик.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Крими
18:58
Вместо мушкато дама отглеждала канабис в саксия във Вършец
18:52
Осъдиха на 20 години затвор мъж за грабеж и убийство на възрастна жена
17:42
КАТ хвана двама нелегални международни шофьори
16:13
Иван Гешев: Над 17 души са задържани за трафик на мигранти
14:33
Задържаха двама, нахлули в чужд дом и пребили с метална тръба и верига семейство
12:44
Атанас Славов: Процедурата за разследване да е само за главния прокурор
11:33
Бащата, мамил с дарения за болното си дете, хванат с подкуп преди 5 г.
11:20
Задържаха мъж, счупил носа и зъбите на съпругата си в доспатско село
10:35
Спецпрокуратурата подхвана най-голямата престъпна група за мигранти
08:09
Десетки в ареста след меле между два цигански клана в Розино
23 юни 2019 г.
10:26
Задържаха мъж, качил в колата си 15-годишно момче насила
22 юни 2019 г.
18:08
Арестуваха директора на фабриката в Истанбул, в която пожар изгори четирима
14:15
Задържаха мъж за хулиганска проява в центъра на София
11:37
Разбиха вратата на редакцията на вестник "Дума"
09:14
Бившият шеф на ДАБЧ плати 100 000 лв. гаранция и излезе от ареста
08:16
Съдът постанови една година условно за съдия Веселин Пенгезов
21 юни 2019 г.
19:46
7 години затвор за шофьор, причинил катастрофа с трима загинали
19:45
Петър Харалампиев излезе от ареста
16:12
Деца в мизерия в къща за гости в Св. Влас, работела незаконно от 2015 г.
15:49
Повдигнаха обвинения на лихварите от Берковица
14:12
Съдът отхвърли иска за обезщетение на търговците от "Графа"
13:53
Задържаха мъж, ударил нарочно улично куче
13:21
Започна делото за отнемане на имущество за 3.6 млн. лв. на Георги Вълев от "Килърите"
08:21
Освободиха българката, снимала порно със сестра си
08:20
Задържаха 59-годишен, сглобявал пушки в гаража си в Пордим

Най-четени от Крими

Избор на редактора