Още снимки:
test

Емил Караниколов: Със Саудитска Арабия трябва да работим като приятели и изключителни партньори

25.03.2019 08.07

Министърът на икономиката Емил Караниколов ръководи българска делегация на бизнес форум в Саудитска Арабия, който съвпадаше с откриването на първото българско посолство в страната, ръководено от Димитър Абаджиев. Събитията бяха представени в предаването „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 24 март 2019 г.


Ето как министър Караниколов представи България пред министъра на икономиката:

Емил Караниколов: Позволете ми първо да Ви благодаря за прекрасната организация на моето посещение, както и за бизнеса, който водя! Вие сте изключително прав, въпреки че сме изключително древни, ние не знаем много един за друг. Това, което и аз четох за вас, не се оказа вярно. Вие сте една прекрасна държава, отворена. В интернет и Гугъл можеш да прочетеш много неща. Позволете ми само накратко да представя част от делегацията и ще отговоря на Вашия въпрос. Ще започна с посланика на Република България г-н Абаджиев. Г-жа Кръстева, това е много важен човек, представител на Народното събрание на Република България, съпредседател на Комисията за приятелство със Саудитска Арабия.

Меджид Ал Касаби: Имате такава комисия?

Емил Караниколов: Да! Тя е и представител на политическата партия, която в най-голяма степен е припозната от мюсюлманите в България. Сега към въпроса Ви. През 1989 г. преминахме от планова икономика към пазарна. До този момент всичко управляваше и планираше държавата. Разбира се от този период насам България започна да развила бизнес, тоест частната собственост да се развива, да има отделно частна собственост. Това преболедуване продължи 30 години, наричаме го първоначално натрупване на капитала. До този момент всички имахме еднакъв стандарт, еднакви заплати, еднакви дрехи. Докато се научим как да правим бизнес, как да сме предприемачи, как да създадем конкурентна среда минаха 30 години. Разбира се имаме и постижения – влизането в НАТО и в ЕС, преди няколко месеца изключително успешно председателствахме Съвета на ЕС. Икономическият ръст в България за последните години е над средния за ЕС. Доходите през последните няколко години на година се вдигат с над 10%. Допреди 5 години около 20% от младите хора казваха, че не искат да напускат България, а 80% казваха, че искат. Последният анализ показа съвсем обратна тенденция – младите българи вече не искат да напускат България. Давам пример веднага с IT сектора, специалистите колкото взимат в България, толкова взимат и в Европа. Но вкъщи си е вкъщи, всеки иска при семейството си. Само за миналата година имаме 30 000 българи, които са се върнали обратно в България. В момента безработицата в България е около 5% и се очаква да стигне до 4% до една година. Разбира се ние имаме и много сериозен резерв, това са българските малцинства извън територията на България. Това са около 2,5 милиона българи.

Меджид Ал Касаби: Това са от емигрантите ли?

Емил Караниколов: Не, това са малцинствата в Украйна, Молдова, Армения, разбира се и тези, които са напуснали България. Но добрата политика на правителството през последните години, увеличаването на доходите води до това българите да се връщат. А и най-важното – да не искат да напускат. Затова освен доходите основен приоритет ни е и образованието.Ето какво заяви старейшината на саудитскоарабския бизнес Абдулрахман Ал-Замил:

Абдулрахман Ал-Замил, бизнес-старейшина: Нашите пазари са централна точка не само за Саудитска Арабия, но и за целия регион. Това е един сериозен център за целия залив, за цяла Африка. Нашите експортни стоки са много. Искам да потвърдя още веднъж, че вие сте в момента като посланици, идвайки на тези пазари и ще ви отворим тези пазари!


В отговор на старейшината министърът на икономиката, който водеше делегацията на икономическия форум в Саудитска Арабия, заяви:

Емил Караниколов: Искам да благодаря на вас бизнеса, за това, че отделяте времето си! За българската държава саудитската държава е стратегически партньор. За нас вие сте фактор на стабилност в региона. Последната една година нашите взаимоотношения са изключително добри и стават все по-добри. Разбира се наша задача ще бъде ние да подобрим търговско-икономическите и културните отношения между двете страни. Искам да ви уверя, че България е предвидим партньор. Нашият интерес е не само инвестиции от ваша страна в България, но и български тук. Искам да пожелая на всички да имаме сили и да работим като едни приятели и изключителни партньори.


Министър Караниколов проведе срещи с министъра на търговията, с министъра на икономиката и със заместник-министъра на отбраната на Саудитска Арабия. Ето кратките интервюта, които те дадоха за „Беновска пита”. Водещата Беновска обясни, че е било забранено да се снима в Министерството на отбраната, но с оператора по маниера на „Канал 3” и „Радио К2” и защото винаги търсят отговорите на важните въпроси са си позволили не само да снимат, но и жена да вземе интервю от министъра на отбраната, което не се е случвало досега, а на всичкото отгоре и да се ръкуват с тях.

Ето какво отговори на Беновска Мохамед Бин Абдулах Ал Айеш, заместник-министър на отбраната:


Илиана Беновска: Кажете какво очаквате от тази среща за отношенията България – Саудитска Арабия?

Мохамед бин Абдулах Ал Айеш: Това е начало на едни двустранни разговори. Това е първото посещение при нас, което можем да започнем оттук.

Илиана Беновска: А Вас да Ви очакваме ли в България или Вашия началник министъра на отбраната?

Мохамед бин Абдулах Ал Айеш: Дай Боже!


Ето какво отговори на Беновска Мохамед Ал Туеджри, министър на икономиката и планирането:


Илиана Беновска: Казахте, че не сте „касичка” и не искате да разпилявате парите си, във вашата програма „2020-2030” къде ще намери конкретно място България, в какъв ресор?

Мохамед Ал Туеджри: След разговора с Негово превъзходителство, министъра на икономиката, аз бих могъл да посоча няколко точки, по които се срещаме. Това е саудитска инвестиция в индустрията, която може да подкрепи и саудитската икономика, като бъде вложена в производството на леки коли (има се предвид очевидно с България) и части, в сектора на технологията и технологичните решения на различни съвременни проблеми, което наистина обслужва съвременната индустрия, опита на България в областта на туризма и човешкия капитал, който може да се създава в отношенията между двете страни. Договорихме се с Негово превъзходителство, че можем да създадем смесена Комисия за икономическо сътрудничество, а също така и Бизнес съвет за съвместен бизнес. В личен план разчитам, че Негово превъзходителство Караниколов е ръководител, с когото могат да се постигнат успехи и резултати. И аз се стремя и пожелавам отново да се срещна с него и с други наши колеги.Ето какво отговори на Беновска д-р Меджид бин Абдуллах Ал-Касаби, министър на икономиката и инвестициите:


Илиана Беновска: Кратко питам, какво е впечатлението Ви и очакванията Ви от срещата с българския министър на икономиката Караниколов?

Меджид Ал Касаби: Тази среща и подобни визити без съмнение укрепват връзката и засилват възможността двете страни взаимно да се опознават, още по-важно за нас – да се запознае и българската страна с възможностите, които съществуват в Саудитска Арабия за български инвестиции.

Илиана Беновска: Най-първото, което ще направите заедно?

Меджид Ал Касаби: Договорихме се да подготвим пътна карта и тази карта трябва да определи целите, пътищата, начините, по които ще стигнем до онова, което желаем да направим и начина, по който ще развиваме нашите двустранни отношения, за да постигнем успех.

Илиана Беновска: Много Ви благодаря!


Днес+

Коментирай статията


Последни от Интервю
11:41
Ханс-Дитрих Геншер: Това беше европейска революция за свобода
07 ноември 2019 г.
14:07
Филип Димитров: 10 ноември е просто дата, денят след падането на Берлинската стена
01 ноември 2019 г.
10:54
Ангел Димитров: С македонците имаме съгласие за св. св. Кирил и Методий и заедно да честваме 24 май
24 септември 2019 г.
17:04
Никълъс Бърнс: Гърция може да бъде главният стабилизиращ фактор на Балканите
08 септември 2019 г.
11:28
Петър Богойески: България и Македония ще са заедно в ЕС, като Германия и Австрия
08 август 2019 г.
17:44
Проф. Георги Рачев: Очаква ни топъл и сух август, а през септември - прекрасна златна есен
10 юли 2019 г.
13:16
Шеф на Financial Times: Фалшивите новини се превърнаха в тенденция
16 юни 2019 г.
11:22
Християнството е и възпитание
15 юни 2019 г.
09:14
Драган Антоновски: Трябва да градим медийна грамотност
05 юни 2019 г.
10:11
Радев: Най-надеждни са директните доставки на руски газ за България
23 май 2019 г.
13:45
Росен Плевнелиев: Aко дойдат на власт БСП и Радев, ще обърнат геостратегически посоката на България
15 май 2019 г.
09:07
Владимир Зарев: Българите живеят във виртуален свят, в който не четат, а си чатят
12 май 2019 г.
10:42
Живодар Терзиев: БПГА гледа към новите технологии и алтернативи за мобилност
28 април 2019 г.
17:05
Проф. Тимъти Снайдър: Целта на Русия, а и на олигархични сили в САЩ е да разрушат ЕС
06 април 2019 г.
10:13
Киров-син: Платих откупа за баща ми и 121 000 евро данък за него. Парите на Наглите никой не ги търс
04 април 2019 г.
19:31
Николина Ангелкова: На Симеонов “силните чувства” към мен го мотивират, ще помисля за правни действи
30 март 2019 г.
08:13
Даниела Дариткова: Извънреден график на НС се очертава около европейските избори
28 март 2019 г.
17:24
Ген. Кирил Цветков: Малка, модерна и готова да изпълни всичко армия се оказа само мечта
15:29
Йордан Божилов: Приемането на България в НАТО беше и първата крачка към приемането ни в ЕС
25 март 2019 г.
08:07
Емил Караниколов: Със Саудитска Арабия трябва да работим като приятели и изключителни партньори
16 март 2019 г.
16:35
Доц. Ангел Кунчев: През октомври ще предложим 150 000 безплатни ваксини срещу грип
14 март 2019 г.
15:44
Бизнесът и гражданите у нас ще пестят по 60 милиона лева годишно от по-евтините преводи зад граница
26 февруари 2019 г.
14:41
Младен Маринов: Да стимулираме финансово полицаите при разкриваемост на контрабанда със закон
25 февруари 2019 г.
14:08
Бойко Борисов за Румен Радев: Когато взимаш страна на една партия срещу друга се превръщаш в политич
20 февруари 2019 г.
08:50
Елеонора Лилова: Новата стратегия е в полза на детето и неговото семейство

Най-четени от Интервю

Избор на редактора