Още снимки:
test

Симптоми на възпалена жлъчка – как да ги разпознаем

14.03.2019 10.34

Жлъчният мехур, или както го наричаме в ежедневната си реч „жлъчка“, е важен орган, подпомагащ разграждането на мазнините в тялото.

Жлъчката е прикрепена към черния дроб и панкреаса. В нея се складира специална алкалоидна течност – жлъчен сок, който подпомага обработката и разграждането на наситените мазнини.

Нейната работа е от особено значение. Функциите на жлъчката обаче понякога са възпрепятствани от различни метаболитни нарушения или злоупотреба с консумацията на мазнини. Когато в тялото започне да се складира повече холестерол, има опасност в жлъчния мехур да започнат да се образуват кристали.

Преди да се образуват обаче, жлъчният мехур може да бъде възпален по различни причини. Ето кои са най-честите симптоми за този проблем.

Болка в коремната област

Коремните болки са един от най-често срещаните симптоми на възпален жлъчен мехур. Той обаче се припокрива със симптоматиката при редица други заболявания, остри или хронични състояния. Можете да разпознаете възпалената жлъчка по това, че болката може да се разпространи встрани и да премине към кръста, дори да се качи чак до рамото. Обикновено е остра и силна. Може да продължи до час и половина след хранене.

Болката се появява и изостря след хранене

Тъй като жлъчката се активира и отделя жлъчен сок предимно при консумация на наситени мазнини, ако сте яли мазна, пържена храна, най-вече в по-голямо количество е възможно болката от възпаления жлъчен мехур да се появи точно тогава.

Болката се появява и изчезва

При възпаление на жлъчния мехур болката обикновено не е постоянна, а се появява периодично. Мазните и съдържащи изобилие от наситени мазнини храни са главният провокатор на симптомите. Възможно е да ви заболи след консумация например на бургер, омлет, пържени картофи.

Гадене, повръщане, парене в гръдната област

Тези симптоми също са объркващи, защото са общоважащи за различни състояния, свързани с органите в коремната кухина, включително бъбреците. Те могат да възникнат и при хранителни отравяния, вирусни инфекции, замърсявания.

Въпреки това, ако гаденето и повръщането, които изпитвате, са придружени с болка в коремната област и са провокирани най-вече след консумация на тежки храни, това би трябвало да насочи вниманието към жлъчката.

Тъмна урина и леки изпражнения

Съществуват много причини, поради които да обръщаме внимание на цвета и вида на екскрементите, които отделяме. Те могат да подскажат за здравословното ни състояние. Така е и при проблеми със жлъчката. Ако тя е възпалена често се наблюдават тъмен цвят на урината и отделяне на изпражнения, които са по-леки и не потъват лесно при пускане на водата.

Това е знак, че жлъчният мехур има запушване, което затруднява отделянето на жлъчен сок, необходим за усвояването на мазнините.

Поява на жълт оттенък в очите

Жълтеницата или пожълтяване на очите и кожата се свързва с натрупването на камъни в жлъчния мехур. Случва се и при някои заболявания на черния дроб. Затова е необходимо състоянието да се консултира с лекар./az-jenata.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
10:37
Куче-храст радва благоевградчани пред библиотеката
09:00
Хороскоп за 29 май
28 май 2020 г.
18:33
Разводът в Китай възможен – само след месец „успокояване на страстите“
18:23
Кайли Миноуг издаде нов албум и пусна собствено вино на пазара за рождения си ден
17:05
Брад Пит и Анджелина Джоли по-близки от всякога
15:38
Какво означава изразът „Тѐ ти, булка, Спасовден"
13:45
Бръчки около очите
12:47
Слънцето, очите, фотокератитът и още един вреден ефект на UV лъчите
12:43
Кучето Xiao Bao което чака починалия си стопанин три месеца в китайска болница
12:36
Криси Тейгън и премахването на имплантите в гърдите на модела
12:28
Хотелски стаи се превръщат в оперни ложи
11:14
Европейските лидери, които не послужиха за пример
08:55
Хороскоп за 28 май
27 май 2020 г.
16:07
Нашествие от комари тормози Ибиса
14:57
Къмпинг „Градина“ отваря врати на 28 май
14:54
Съвети за безопасност при гръмотевични бури
13:29
Мистиката на 6 лунен ден
13:14
Техника за подмладяване и хармонизиране на женските енергии
08:55
Хороскоп за 27 май
26 май 2020 г.
18:36
Бети Уайт се пази от вируса с водка и пържени картофки
16:57
Какво трябва да знаем за цинка
14:57
Асоциация настоява за отваряне на публичните домове в Германия
13:56
Церемония по награждаване на изявени дейци на просветата и културата в Ямбол
13:50
Сънищата и Луната – вторник – 26.05.20
12:26
"Мисията невъзможна 7", Никълъс Холт, Есай Моралес и оттеглянето му от филма

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора