Още снимки:
test

Симптоми на възпалена жлъчка – как да ги разпознаем

14.03.2019 10.34

Жлъчният мехур, или както го наричаме в ежедневната си реч „жлъчка“, е важен орган, подпомагащ разграждането на мазнините в тялото.

Жлъчката е прикрепена към черния дроб и панкреаса. В нея се складира специална алкалоидна течност – жлъчен сок, който подпомага обработката и разграждането на наситените мазнини.

Нейната работа е от особено значение. Функциите на жлъчката обаче понякога са възпрепятствани от различни метаболитни нарушения или злоупотреба с консумацията на мазнини. Когато в тялото започне да се складира повече холестерол, има опасност в жлъчния мехур да започнат да се образуват кристали.

Преди да се образуват обаче, жлъчният мехур може да бъде възпален по различни причини. Ето кои са най-честите симптоми за този проблем.

Болка в коремната област

Коремните болки са един от най-често срещаните симптоми на възпален жлъчен мехур. Той обаче се припокрива със симптоматиката при редица други заболявания, остри или хронични състояния. Можете да разпознаете възпалената жлъчка по това, че болката може да се разпространи встрани и да премине към кръста, дори да се качи чак до рамото. Обикновено е остра и силна. Може да продължи до час и половина след хранене.

Болката се появява и изостря след хранене

Тъй като жлъчката се активира и отделя жлъчен сок предимно при консумация на наситени мазнини, ако сте яли мазна, пържена храна, най-вече в по-голямо количество е възможно болката от възпаления жлъчен мехур да се появи точно тогава.

Болката се появява и изчезва

При възпаление на жлъчния мехур болката обикновено не е постоянна, а се появява периодично. Мазните и съдържащи изобилие от наситени мазнини храни са главният провокатор на симптомите. Възможно е да ви заболи след консумация например на бургер, омлет, пържени картофи.

Гадене, повръщане, парене в гръдната област

Тези симптоми също са объркващи, защото са общоважащи за различни състояния, свързани с органите в коремната кухина, включително бъбреците. Те могат да възникнат и при хранителни отравяния, вирусни инфекции, замърсявания.

Въпреки това, ако гаденето и повръщането, които изпитвате, са придружени с болка в коремната област и са провокирани най-вече след консумация на тежки храни, това би трябвало да насочи вниманието към жлъчката.

Тъмна урина и леки изпражнения

Съществуват много причини, поради които да обръщаме внимание на цвета и вида на екскрементите, които отделяме. Те могат да подскажат за здравословното ни състояние. Така е и при проблеми със жлъчката. Ако тя е възпалена често се наблюдават тъмен цвят на урината и отделяне на изпражнения, които са по-леки и не потъват лесно при пускане на водата.

Това е знак, че жлъчният мехур има запушване, което затруднява отделянето на жлъчен сок, необходим за усвояването на мазнините.

Поява на жълт оттенък в очите

Жълтеницата или пожълтяване на очите и кожата се свързва с натрупването на камъни в жлъчния мехур. Случва се и при някои заболявания на черния дроб. Затова е необходимо състоянието да се консултира с лекар./az-jenata.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
19:52
Нещата, които карат хората да се пристрастяват към телефоните
19:07
9 простички начина да намалим стреса
15:17
7 причини за забавеното речево развитие
15:00
Всички неща са трудни, преди да станат лесни: 30 китайски мъдрости
09:39
19 май – пълнолуние в Скорпион
09:20
Знаци, че сте родени един за друг
09:00
4 знака, че трябва да напуснем работата си
08:05
Дънкан Лорънс от Холандия спечели "Евровизия"
07:54
Хороскоп за 19 май
18 май 2019 г.
20:15
Милионер: Младите днес не правят най-важното, за да забогатеят
20:03
4 знака, че трябва да напуснем работата си
19:39
Илон Мъск, Starlink и какво трябва да знаем за интернет сателитите на милиардера
18:48
Малчуганите учат най-добре думи от други деца
17:55
Излезе дългоочакваният седми албум на група „Рамщайн“
17:44
Седем вдъхновяващи цитата на Омар Хаям
17:21
Откриха изключително рядка римска монета при реновацията на британска магистрала
16:20
Робърт Дауни Джуниър, OnePlus 7 и как актьорът ще промотира новите модели
15:20
Изкуствен интелект на Microsoft прави уиски
12:15
Заблудите за храните, в които всички повярвахме
11:11
Пенчо Славейков редактира “Даваш ли, даваш...”
08:48
Синьото момче става на сто години, но остава вечно млад
08:37
Хороскоп за 18 май
08:14
971 години от рождението на Омар Хаям
17 май 2019 г.
19:38
В Нови Сад се проведе първият гей парад
18:53
Милиардерът Юсаку Маедзава продал творби за над 8 млн. долара на търг в Ню Йорк

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора