Още снимки:
test

Нова визия за 3,3 млн. лв. изправя на крака очна болница

07.03.2019 18.54

Концепция за развитието на специализираната болница по очни болести във Варна предвижда инвестиции от 3,3 млн. лв., които да превърнат лечебното заведение във елитен офталмологичен център от национален мащаб. Документът е разработен от катедрата по очни болести към Медицинския университет, ръководена от проф. д-р Христина Групчева, и беше основна тема на заседанието на здравната комисия към общинския съвет.

С част от инвестиция от 1,8 млн. лв. ще бъде купена лазерна технология, а 1,5 млн. лв.ще се обезпечи основната дейност на лечебното заведение и привличане на млади специалисти. В последните 5 г. само един специализант и то на половин щат е бил привлечен във варненската очна болница. По мнение на експерти за рехабилитиране на сградата по съвременните медицински стандарти ще са нужни около 8 млн. лв. В интерес на пациентите и на варненци е това да стане час по-скоро, в лечебното заведение да работят отдадени и високвалифицирани специалисти, без значение дали базата е общинска или държавна.

Автори на разработката са 15 хабилитирани преподаватели и офталмолози, подкрепени от още 11 свои колеги от катедрата по очни болести към варненския медицински университет.

Наред с пълния пакет стандартни офталмологични услуги, спешния прием и високотехнологични дейности, акцент във визията за развитие на очна болница е детското здраве. Между 10-15 процента от пациентите в момента са деца и младежи, над 50 процента са хора в работоспособна възраст, а делът на пациентите над 65-годишна възраст достига до 40 на сто. В ожесточена конкуренция с частните центрове, където селективно се предпочитат бързооборотни и добре платени медицински дейности, варненската очна болница трупа дългове – 150 хил лв. през 2017 г. и 324 хил лв. за 2018 г. Последният транш от общинския бюджет за оздравяване на лечебното заведение беше направено на 23 януари тази година и размерът му беше 92 хил. лв.

В анализа си специалистите констатират още, че базата е остаряла до степен, която представлява опасност за пациентите, обстановката предизвиква отвращение поради липсата на условия за персонална и обща хигиена.

На фона на незавидното състояние на базата и на отлива на високквалифицирани специалисти тук е извършена първата в страната трансплантациа на консервирана амниотична мембрана, създадена е тъканна банка, която произвежда уникалните продукти Алоам и Алохил, както и обработка и предоставяне на роговична тъкан. Варненската катедра по очни болести е пионер в трансплантацията на стволови клетки в роговица.

Затова и перспективите пред варненската очна болница са във високите технологии – транслационна, транплантационна и регенеративна офталмология, смятат авторите на концепцията. Преструктуриране на дейността, обновяване и инвестии в материалната база и апаратурата са ключовите думи в документа.

А визията им за развитие на варненската очна болница ще е тема на още дискусии в съвместно заседание на три комисии към общинския съвет – на здравната, на финансовата и на комисията по собственост и стопанство.

Каквоото обаче и да решат комисиите в Общински съвет, ясно е, че Медицинският Университет във Варна е естествената научна среда, където може да се развива офталмологичната наука. С помощта на МУ-Варна и ресурсите, с които разполага университета, би могло да се изпълнят не само технологичните изисквания, но и цялото реновиране на сградата, т.е. финансирането на дейностите със 7-8 млн. лева. Всъщност, въпросът е кой разполага с тези средства към този момент. Засега МУ-Варна разполага с такива ресурси.

А варненци, дори не знаят, дали болницата е общинска или държавна; те просто искат една модерна Очна болница с модерно оборудване и висококвалифицирани специалисти. Такава, каквато отива на офталмологичната школа на град Варна.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Избори
13:34
СДС-Варна, вдигна наздравица за 30-годишнината
05 декември 2019 г.
10:55
Избраха заместник-председателите на Общински съвет Варна
04 декември 2019 г.
12:42
Посланик Херо Мустафа отдаде почит пред Мемориала на жертвите на комунизма в София
03 декември 2019 г.
20:20
СДС-Варна утвърди основните си задачи в новия мандат на Общинския съвет
09:20
Ал. Йорданов: На какво основание руският социален министър има право на пребиваване у нас?
25 ноември 2019 г.
09:16
Клаус Йоханис е преизбран за президент на Румъния
21 ноември 2019 г.
16:10
Борисов: Избирането на Габриел в ЕНП е поредното признание за опита и възможностите ?
15:39
Мария Габриел стана първи вицепрезидент на ЕНП с най-висок резултат
13:05
Бойко Борисов: С колегите от СДС дадохме своята силна подкрепа за Доналд Туск
12:13
Д-р Янко Станев: Удоволствие е да гласуваш за кандидатурата на Мария Габриел
12:11
Борисов: Изборът на Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП би било още едно признание за България
20 ноември 2019 г.
16:49
Д-р Янко Станев на конгреса на ЕНП в Загреб
12 ноември 2019 г.
12:25
СДС одобриха бюджета, изпращат в НС обаче и свои предложения
11 ноември 2019 г.
14:07
На тържествена сесия новоизбраните кметове и общинските съветници във Варна положиха клетва
10 ноември 2019 г.
14:46
СДС–Варна и стари седесари почетоха жертвите на комунистическия режим
07 ноември 2019 г.
14:02
Борисов: Десницата от ДБ са бившите деца на червената номенклатура
05 ноември 2019 г.
14:05
Румен Христов: Подкрепата ни беше решаваща за преизбирането на Фандъкова
03 ноември 2019 г.
23:05
Борисов отчете: Връщаме се към нормалността и вече не е скучно
20:27
СДС: Дясна Варна избра десния кмет
20:00
ГЕРБ взема София, Пловдив и Варна, БСП - Русе, независим - Плевен
13:57
Министър Красен Кралев: Гласувам за работливия, а не за кресливия
08:25
Д-р Янко Станев: Гласувах за Варна и големите предизвикателства пред европейското й бъдеще
08:21
Как гласуваме на втория тур?
07:05
Отново до урните: Избираме кметове на втори тур
01 ноември 2019 г.
11:40
Ветераните на футболна Варна застават зад Иван Портних

Най-четени от Избори

Избор на редактора