Порожанов: За много българи няма разлика между етикетите "използвай преди" и "най-добър до"
България 12.02.2019 17:35
Много от българските потребители не правят разлика между маркировката върху етикета за "използвай преди" и "най-добър до", които се поставят на продуктите, информират от Министерството на земеделието, храните и горите.
Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срока "използвай преди". Ако обаче на продукта е отбелязана дата за "най-добър до", тя определя срока на трайност и ако храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече ( например спагети и макарони), пише в съобщението. Този маркер посочва срок за свежест и най-добър вид, но храната е годна за консумация. Недоброто разбиране на понятията води и до висок процент на изхвърлена годна храна, информира БТА.
Тази информация е била съобщена на кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин на форума е бил Центърът за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ.
Според проучване на Европейската комисия, едва 20 на сто от българите познават значението на обозначението, "използвай преди", което е за годност на храната. За да бъдат по-добре информирани потребителите, ще се провеждат информационни кампании и проучвания. В ЕС най-голям процент - около 54 на сто от годната за консумация храна се разхищава от домакинствата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията, съобщават от МЗХГ.
Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срока "използвай преди". Ако обаче на продукта е отбелязана дата за "най-добър до", тя определя срока на трайност и ако храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече ( например спагети и макарони), пише в съобщението. Този маркер посочва срок за свежест и най-добър вид, но храната е годна за консумация. Недоброто разбиране на понятията води и до висок процент на изхвърлена годна храна, информира БТА.
Тази информация е била съобщена на кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин на форума е бил Центърът за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ.
Според проучване на Европейската комисия, едва 20 на сто от българите познават значението на обозначението, "използвай преди", което е за годност на храната. За да бъдат по-добре информирани потребителите, ще се провеждат информационни кампании и проучвания. В ЕС най-голям процент - около 54 на сто от годната за консумация храна се разхищава от домакинствата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията, съобщават от МЗХГ.
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за петък, 26 април 2024 г.
- 19:32 Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания
- 19:15 Малките земеделски стопани получават близо 10 млн. лв. за Кампания 2023
- 19:05 ОУ „Христо Ботев“ във Варна организира Ден на отворените врати
- 18:46 Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
- 18:33 Първият в света редактор на човешка ДНК с изкуствен интелект е факт
- 18:21 Чанинг Тейтъм в ролята на зъл милиардер
- 18:09 Сделките с недвижими имоти в Европа се сринаха до най-ниските нива от 13 години