Още снимки:
test

Храненето, пробиотиците, въглехидратите и как храните влияят на мозъка ни

11.02.2019 13.35

Храната е горивото за нашето тяло и нашия мозък. Затова какво ядем е от съществено значение за тяхното функциониране. Знаем доста повече по въпроса как определени храни се отразяват върху фигурата и функционирането на различни органи, но много по-малко за това какъв ефект оказват консумираните от нас продукти върху мозъка.

Разнообразното хранене със сигурност е най-полезно, защото набавя на организма всички необходими вещества. Някои храни са известни с това, че стимулират мозъчната дейност, а средиземноморската диета се споменава като най-полезният режим, за да бъдем с бистър ум години напред. Но нека разделим храните на няколко групи според състава им.

Въглехидрати

Мозъкът представлява едва 2% от общото ни тегло, но използва цели 20% от енергията, която се генерира от глюкозата. Затова и храненето е от съществено значение за правилната мозъчна функция.

Глюкозата е в основата на всички хранителни въглехидрати и е важна зa производството на серотонин в мозъка - невротрансмитер, който отговаря за доброто настроение. Именно затова въглехидратите са най-големият източник на енергия за мозъка ни.

Но онези, чистите, които се съдържат в ориза, картофите, плодовете, зеленчуците и млечните продукти. А не бързите въглехидрати, които не се трансформират в достатъчно енергия, но предизвикват зависимост.

Пробиотиците

Има ги в много храни, но сякаш по-често предпочитаме да ги приемаме като хранителна добавка. А преди години подобна опция нямаше...

Учените смятат, че има двупосочна комуникация между храносмилателния тракт и централната нервна система чрез биохимични сигнали. Това е и връзка между областите в мозъка, които отговарят за когнитивните ни способности и емоции и стомаха. Затова е интересно как пробиотиците влияят не само на храносмилането.

Смята се, че те променят обработката на информацията в червата, което има пряка връзка с тревожността и депресията. Засега са правени само малки и непредставителни изследвания по темата, но изводът от тях е, че храните с пробиотици влияят положително на настроението.

Мазнините

Те също са много важни за здравето на мозъка, защото участват в изграждането на клетъчните мембрани, както и в създаването и функционирането на невроните.

Около 60% от мозъка ни е съставен от омега-3 мастни киселини от тип DHA, които се намират в храни като мазните риби. Те са от съществено значение за правилното развитие на мозъка при все още неродените бебета и в първите години от живота, както и за здравето на очите.

Различни изследвания доказват, че ако ограничаваме заради диета приема на мазнини, нашитe когнитивни функции (възприятие, моторни умения, вземане на решения и други) може да пострадат. Прекалено високият прием на мазнини пък се свързва с повишения риск от деменция, пише BBC Good Food.

Витамините и минералите

Те присъстват в една или друга форма в почти всички храни, които консумираме. Най-важни за здравето и развитието на мозъка са витамини от група В, както и С (за формирането и развитието на клетките), D и E и магнезият (подобрява нервната пластичност).

Колкото по-богата на витамини и минерали е храната, която консумираме, толкова по-дълго време мозъкът ни ще е здрав и млад. Освен това се предпазваме от нарушения в когнитивните функции и депресивни състояния.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
20:05
Как да разберем прекаляваме ли с тренировките
18:48
Милиардерът Ричард Брансън подготвя грандиозен благотворителен концерт за Венецуела
18:32
Холивуд на протест срещу организаторите на Оскарите
18:12
Още никой не се е явил, за да получи над 1,5 милиарда долара джакпот в САЩ
13:41
Упражнения за удължаване на живота
13:30
Дестинации за интроверти
12:42
Защо усмихнатите хора ни привличат
12:40
Мъжът ми не спира да играе на телефона! Как да си го върна?
10:33
Седемте най-жестоки владетели, които историята познава
10:10
Junk food, чаят, витамините и как да се прочистим от токсините
09:33
Идея за хората със студени крака
08:58
Седмичен хороскоп за 18 – 24 февруари
08:50
Любовен хороскоп за 18 – 24 февруари
08:12
Хороскоп за 18 февруари
17 февруари 2019 г.
18:52
Полезно или не е ранното събуждане
18:32
Как да се храним здравословно с минимален бюджет
16:46
Джей Ло не иска да се омъжва в момента
15:55
Twitter трие, но не забравя: Изтритите съобщения се пазят с години
12:27
Научи се да живееш
12:12
12 обезпокоителни факта за храните, за които вероятно не сте подозирали
10:52
Употреби на алое вера, за които може би не знаете
10:37
7 признака, че си забравил чашата с вода
10:09
Знаци, че някой мисли за вас
09:04
Как да отглеждате цветята си правилно
07:49
Хороскоп за 17 февруари

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора