Чай, кафе, шоколад и цинк – за по-добро здраве
Любопитно 23.01.2019 11:54
Учени от Университета "Фридрих-Александър" в Ерланген, Германия, установили, че комбинацията на някои често използвани в ежедневието храни и напитки с цинк може да ни помогне в борбата с един от причинителите на т.нар. оксидативен стрес. Той се дължи на дишането на собствените ни клетки и междинния продукт от него - супероксид, който води до разрушаване на важни биомолекули.
Изследователите открили, че цинкът се свързва с една от съставките на черния чай, кафето, шоколада и виното - хидрохинонова група в полифенолите им. При това се образува съединение, което имитира естествения враг на супероксида - ензима супероксид дисмутаза, който му пречи да разрушава структурата на биомолекулите и така проявява антиоксидантен ефект.
Смята се, че супероксидът има роля в процеса на стареене, възпаление, невродегенеративните заболявания, както и рака.
Има и други метали с антиоксидантен ефект (мед, никел, манган и желязо), но в малко по-големи количества те имат точно обратния ефект. В същото време цинкът е много по-слабо токсичен и това прави възможно включването му като добавка към храните, които съдържат хидрохинон. Но въпреки че и виното съдържа това вещество, наличието на алкохол блокира ефекта от комбинацията му с цинк, за жалост на любителите му. /lifestyle.bg
Изследователите открили, че цинкът се свързва с една от съставките на черния чай, кафето, шоколада и виното - хидрохинонова група в полифенолите им. При това се образува съединение, което имитира естествения враг на супероксида - ензима супероксид дисмутаза, който му пречи да разрушава структурата на биомолекулите и така проявява антиоксидантен ефект.
Смята се, че супероксидът има роля в процеса на стареене, възпаление, невродегенеративните заболявания, както и рака.
Има и други метали с антиоксидантен ефект (мед, никел, манган и желязо), но в малко по-големи количества те имат точно обратния ефект. В същото време цинкът е много по-слабо токсичен и това прави възможно включването му като добавка към храните, които съдържат хидрохинон. Но въпреки че и виното съдържа това вещество, наличието на алкохол блокира ефекта от комбинацията му с цинк, за жалост на любителите му. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.00064 |
GBP | 1 | 2.28771 |
RON | 10 | 3.93061 |
TRY | 100 | 5.63473 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 11:06 Литвa oбмиcля вдигaнe нa дaнъци, зa дa финaнcиpa нapacтвaщитe paзxoди зa oтбpaнa
- 10:54 Лидерът на СДС Румен Христов прогнозира категорична победа за ГЕРБ-СДС
- 10:48 Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море
- 10:39 Икономисти: Забраната на рекламата на хазарт е предизборен ход
- 10:24 Около 30 мъже са загинали, опитвайки се да избягат от мобилизация в Украйна
- 10:10 ISW: Русия вече може да избира къде да удари в района на Авдеевка
- 09:55 Гъбари бранят алтернативния данък с протест пред парламента
- 09:55 Взривове събудиха Крим