Още снимки:
test

Взрив на заболели от трихинелоза в Малко Търново и Крумовград, жители яли диви прасета

11.01.2019 14.19

В Министерство на здравеопазването постъпи информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица.

Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) от Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на ОПЛ и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо. Междувременно в УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото.

На 10.01.2019 г. в МЗ постъпи информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

На вниманието на членовете на ловно-рибарските дружества: Задължително да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.

За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.

Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.

Трихинелозата запазва своето място на една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.

Ежегодно с настъпването на есенно-зимния и ловен сезон за едър дивеч, с цел предотвратяване възникването на случаи и епидемични взривове от трихинелоза, Министерството на здравеопазването съвместно с националния консултант по паразитология, изготвя и изпраща на регионалните здравни инспекции напомнително писмо за прилагане на необходимите противоепидемични мерки, съгласно действащата нормативна уредба.

Предвид факта, че в рамките на три поредни дни в Министерство на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Бургас, РЗИ-Кърджали, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково за регистрирани случаи на трихинелоза и за лица, консумирали заразено месо от отстреляни диви прасета на територията на община Крумовград, Регионалните здравни инспекции следва да приложат в пълен обем и да проконтролират изпълнението на разпоредените от МЗ мерки. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Инциденти
20:25
Пожар изпепели рибен ресторант в Хасково
18:12
Жена падна в автобус в София, викнаха линейка
17:23
ТИР се обърна на АМ „Струма“
10:56
Два тира се блъснаха на "Тракия"
09:45
Избухна бомба до къща в Перник
21 март 2019 г.
10:16
Петима ранени в сблъсък между млади шофьори на пътя Смолян-Мадан
09:00
31-годишна жена загина при тежка катастрофа край Казанлък
20 март 2019 г.
17:43
Ротвайлерът на бащата на Валери Божинов тормози цяло село, разкъсва кучета, напада хора
16:27
Млада жена скочи от най-високия виадукт на "Хемус"
16:04
58-годишен изгубил контрол над колата си и причинил катастрофата край Омуртаг
14:06
Двама души загинаха при катастрофа край Търговище
12:33
Проверяват сигнал за масова сеч край Димитровград
12:00
Тийнейджър скочи от 4-тия етаж, за да прекрати спор между родителите си
11:40
Трети ден продължава издирването на детето от село Равнец
19 март 2019 г.
20:18
Джип се блъсна в стълб на столичната ул. "Ген. Никола Жеков"
08:28
2-годишното дете от Равнец още е в неизвестност
18 март 2019 г.
20:13
Огнеборци се бориха повече от час с пожар в Благоевград
19:50
Камион влачи кола в Русе
17:50
МВР: Лютивият спрей е ползван, защото е имало опасност за полицаи и протестиращи
15:19
Полицията в Бургас издирва 2-годишно дете
14:01
Горя локомотив на видинската гара
13:58
Ученичка без книжка се заби в светофар, рани приятелките си
17 март 2019 г.
20:10
Бус с платформа се заби в мантинела на АМ "Тракия" край Пловдив
15:28
Ерген и омъжена жена издъхнаха в гараж, докато се любят
13:16
Двама са загинали при катастрофи през денонощието

Най-четени от Инциденти

Избор на редактора