Още снимки:
test

Русия е сменила 100 милиарда долара за йени, юани и евро

10.01.2019 15.33

Руската централна банка е сменила 101 млрд. долара от огромният си резерв в евро и юани миналата пролет на фона на нов кръг санкции от САЩ.

Централната банка е обменила 44 млрд. долара в европейските и още толкова в китайската валута през второто тримесечие, според доклад, публикуван в сряда от Банката на Русия, който разкрива данните с шестмесечно закъснение. Други 21 милиарда долара са инвестирани в японската йена.

Китайската валута е съставлява 15% от общия резерв според последни данни, в сравнение с 5% в края на първото тримесечие, се казва в доклада. Така делът на китайската ? валута е около десет пъти по-висок от средния за централните банки по света, като общият размер на валутата представлява около една четвърт от световните резерви в юани, според данни на Международния валутен фонд.

"Русия прави стратегическа промяна в резервите си, за да държи по-малко долари и повече активи в други валути", казва Бен Стил, директор на международната икономика в Съвета за външни отношения в Ню Йорк.

Данните разкриват драматично ускоряване на политиката, която Русия следва в продължение на няколко години, като намалява експозицията към активи, които могат да бъдат засегнати от ограниченията на САЩ. Жестоките санкции срещу големите руски компании в началото на април нараниха сериозно рублата и предизвикаха опасения, че могат да последват още неприятности за Русия, като например мерки за намаляване на Москва от глобалните платежни системи. Руските държавни ценни книжа в САЩ спаднаха с около 81 млрд. долара през май и юни, според американски данни.

Русия не е сама в стремежа си да намали зависимостта от световната резервна валута на фона на все по-големите опити на Вашингтон да използва икономическите лостове за геополитически цели. Китай също продаде голяма част от американските си държавни ценни книжа миналата година в условията на задълбочаваща се търговска война с Америка, а в Европа беше предложено увеличаване на използването на еврото в регионалните транзакции.

"Изхвърляне на долара"

"Не изхвърляме долара, доларът ни изоставя", заяви руският президент Владимир Путин през ноември. "Нестабилността на доларовите плащания създава желание у много световни икономики да намерят алтернативни резервни валути и да създадат системи за сетълмент, независими от долара. Ние не сме единствените, които го правят, повярвайте ми. "

Данните от централната банка показват, че Русия също е намалила дела на резервите си в САЩ на само 10% от общо от 29% спрямо края на март, което предполага, че част от останалите доларови активи се държат в други страни. Това съответства на данните, събрани от Министерството на финансите на САЩ, което показва увеличение на американските облигации, държани в Белгия и Каймановите острови миналата година.

Руските резерви са едни от 10-те най-големи в света и в края на юни 2018 г. възлизат на 458 млрд. долара.

Промяната намали кредитното качество на руските резерви, като делът на активите, класифицирани като АА, спадна до 27% от 43%, според доклада на централната банка. Доходността е по-висока при юана, с 3.2% спрямо 0.35% за доларовите активи.

"Чисто икономически, ползите от мащабната смяна с юани не са ясни", казва Елина Рибакова, сътрудник в мозъчния тръст на Bruegel в Брюксел. - Но има смисъл, ако вземете под внимание геополитиката.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
16:41
Най-големият наемодател в Германия подкрепи замразяването на наемите
14:53
Около 5.4 млн. тона е очакваният добив на пшеница в страната
14:29
Бил Гейтс призна за „най-голямата грешка“ на "Майкрософт"
13:50
От 1 юли поевтинява роумингът за държавите от Западните Балкани
13:03
Фирма остави без ток близо 4200 клиенти на ЧЕЗ в кв. „Дружба“ в София
11:35
Вносът на домати у нас - 90% от Гърция
09:49
Биткойн надмина 11 000 долара, продължава да се покачва
08:18
Бившият австрийски канцлер Шусел влезе в борда на „Лукойл“
24 юни 2019 г.
20:22
Джордж Сорос и други милиардери поискаха данък богатство в САЩ
20:17
Гейтс призна най-голямата си грешка, която струва на Microsoft $400 милиарда
16:23
Metro недоволна от предложението за €5,8 милиарда
15:18
“Ханделсблат”: “Фолксваген” ще строи завода си в Турция
13:34
"Българският Лас Вегас" има нов собственик
13:24
Двама инвеститори направиха оферта за Metro, оценявайки компанията на €5,8 милиарда
13:18
Mercedes-Benz намали за трети път прогнозата си за печалба
13:07
Bitcoin мина нова граница и скочи над $11 000
23 юни 2019 г.
20:18
Прозводителите на лавандула ще правят асоциация
20:12
86 308 туристи пристигнаха за ден със самолет в Анталия
19:15
"Банка ДСК" уведомява органите за сигнал за незаконно източване на данни
19:02
Шефовете на интернет гиганти, които вземат заплати от $1 на година
15:47
ДФЗ проверява къща за гости в Златоград
14:40
Xiaomi Mi CC и новата линия смартфони на компанията
14:27
Новата валута на Facebook трябва да бъде спряна
14:08
Скоро роботи ще управляват над 1 трилион долара
13:50
Бивша учителка по химия е най-богатата жена в Азия, сама спечелила парите си

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора