Още снимки:
test

Русия е сменила 100 милиарда долара за йени, юани и евро

10.01.2019 15.33

Руската централна банка е сменила 101 млрд. долара от огромният си резерв в евро и юани миналата пролет на фона на нов кръг санкции от САЩ.

Централната банка е обменила 44 млрд. долара в европейските и още толкова в китайската валута през второто тримесечие, според доклад, публикуван в сряда от Банката на Русия, който разкрива данните с шестмесечно закъснение. Други 21 милиарда долара са инвестирани в японската йена.

Китайската валута е съставлява 15% от общия резерв според последни данни, в сравнение с 5% в края на първото тримесечие, се казва в доклада. Така делът на китайската ? валута е около десет пъти по-висок от средния за централните банки по света, като общият размер на валутата представлява около една четвърт от световните резерви в юани, според данни на Международния валутен фонд.

"Русия прави стратегическа промяна в резервите си, за да държи по-малко долари и повече активи в други валути", казва Бен Стил, директор на международната икономика в Съвета за външни отношения в Ню Йорк.

Данните разкриват драматично ускоряване на политиката, която Русия следва в продължение на няколко години, като намалява експозицията към активи, които могат да бъдат засегнати от ограниченията на САЩ. Жестоките санкции срещу големите руски компании в началото на април нараниха сериозно рублата и предизвикаха опасения, че могат да последват още неприятности за Русия, като например мерки за намаляване на Москва от глобалните платежни системи. Руските държавни ценни книжа в САЩ спаднаха с около 81 млрд. долара през май и юни, според американски данни.

Русия не е сама в стремежа си да намали зависимостта от световната резервна валута на фона на все по-големите опити на Вашингтон да използва икономическите лостове за геополитически цели. Китай също продаде голяма част от американските си държавни ценни книжа миналата година в условията на задълбочаваща се търговска война с Америка, а в Европа беше предложено увеличаване на използването на еврото в регионалните транзакции.

"Изхвърляне на долара"

"Не изхвърляме долара, доларът ни изоставя", заяви руският президент Владимир Путин през ноември. "Нестабилността на доларовите плащания създава желание у много световни икономики да намерят алтернативни резервни валути и да създадат системи за сетълмент, независими от долара. Ние не сме единствените, които го правят, повярвайте ми. "

Данните от централната банка показват, че Русия също е намалила дела на резервите си в САЩ на само 10% от общо от 29% спрямо края на март, което предполага, че част от останалите доларови активи се държат в други страни. Това съответства на данните, събрани от Министерството на финансите на САЩ, което показва увеличение на американските облигации, държани в Белгия и Каймановите острови миналата година.

Руските резерви са едни от 10-те най-големи в света и в края на юни 2018 г. възлизат на 458 млрд. долара.

Промяната намали кредитното качество на руските резерви, като делът на активите, класифицирани като АА, спадна до 27% от 43%, според доклада на централната банка. Доходността е по-висока при юана, с 3.2% спрямо 0.35% за доларовите активи.

"Чисто икономически, ползите от мащабната смяна с юани не са ясни", казва Елина Рибакова, сътрудник в мозъчния тръст на Bruegel в Брюксел. - Но има смисъл, ако вземете под внимание геополитиката.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
19:49
Оръжейният гигант Rheinmetall съди Германия заради сделка за €2 милиарда
19:37
Франция глоби Google
19:31
Малко газ са регистрирали компаниите, заинтересовани от "Турски поток"
19:20
Как се отрази повишеният ДДС върху цените в Русия
18:56
Забавянето на икономиката на Европа ще доведе до по-слаб глобален растеж
18:22
Защо обещанията на Китай да намали търговския излишък със САЩ са лъжа
17:03
Шефът на VW: Малките електромобили ще бъдат значително по-скъпи от конвенционалните
16:42
Япония възобнови вноса на ирански петрол
16:00
Турция стопи $200 милиона от дефицита си с помощта на златото
15:28
Съдът вдигна запора върху имоти и сметки на Ветко Арабаджиев
14:44
3,8% ръст на рекламата през 2019 г., 6,9% - за България
14:22
“Спящите акции” втора серия
10:39
Канадска компания обяви, че има 150 хил. декара за производство на канабис в България
10:09
Ръстът на китайската икономика от 6,6% за 2018 г. е най-бавният от 28 години
09:47
Малки търговци на горива предлагат схема за борба със сивия сектор
09:22
Втори опит за продажба на къщата на Яворов
20 януари 2019 г.
19:47
Полша се готви да купи нови изтребители. Вероятно ще избере F-16
19:40
Защо големите иновативни компании страдат от изтичане на мозъци?
16:46
"Самсунг" продала 7-те си фотоволтаични парка в България за 150 млн. лева
16:09
Шведският социализъм: Оправдани ли са високите данъци?
15:39
10 вдъхновяващи житейски съвета от лидерите в Давос
10:58
26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света
10:28
Франция се готви да наложи данък на "Гугъл", "Епъл", "Фейсбук" и "Амазон"
10:10
Банско се включва в Световния ден на снега
19 януари 2019 г.
19:50
В кой град в света живеят най-много милионери?

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора