Още снимки:
test

Русия е сменила 100 милиарда долара за йени, юани и евро

10.01.2019 15.33

Руската централна банка е сменила 101 млрд. долара от огромният си резерв в евро и юани миналата пролет на фона на нов кръг санкции от САЩ.

Централната банка е обменила 44 млрд. долара в европейските и още толкова в китайската валута през второто тримесечие, според доклад, публикуван в сряда от Банката на Русия, който разкрива данните с шестмесечно закъснение. Други 21 милиарда долара са инвестирани в японската йена.

Китайската валута е съставлява 15% от общия резерв според последни данни, в сравнение с 5% в края на първото тримесечие, се казва в доклада. Така делът на китайската ? валута е около десет пъти по-висок от средния за централните банки по света, като общият размер на валутата представлява около една четвърт от световните резерви в юани, според данни на Международния валутен фонд.

"Русия прави стратегическа промяна в резервите си, за да държи по-малко долари и повече активи в други валути", казва Бен Стил, директор на международната икономика в Съвета за външни отношения в Ню Йорк.

Данните разкриват драматично ускоряване на политиката, която Русия следва в продължение на няколко години, като намалява експозицията към активи, които могат да бъдат засегнати от ограниченията на САЩ. Жестоките санкции срещу големите руски компании в началото на април нараниха сериозно рублата и предизвикаха опасения, че могат да последват още неприятности за Русия, като например мерки за намаляване на Москва от глобалните платежни системи. Руските държавни ценни книжа в САЩ спаднаха с около 81 млрд. долара през май и юни, според американски данни.

Русия не е сама в стремежа си да намали зависимостта от световната резервна валута на фона на все по-големите опити на Вашингтон да използва икономическите лостове за геополитически цели. Китай също продаде голяма част от американските си държавни ценни книжа миналата година в условията на задълбочаваща се търговска война с Америка, а в Европа беше предложено увеличаване на използването на еврото в регионалните транзакции.

"Изхвърляне на долара"

"Не изхвърляме долара, доларът ни изоставя", заяви руският президент Владимир Путин през ноември. "Нестабилността на доларовите плащания създава желание у много световни икономики да намерят алтернативни резервни валути и да създадат системи за сетълмент, независими от долара. Ние не сме единствените, които го правят, повярвайте ми. "

Данните от централната банка показват, че Русия също е намалила дела на резервите си в САЩ на само 10% от общо от 29% спрямо края на март, което предполага, че част от останалите доларови активи се държат в други страни. Това съответства на данните, събрани от Министерството на финансите на САЩ, което показва увеличение на американските облигации, държани в Белгия и Каймановите острови миналата година.

Руските резерви са едни от 10-те най-големи в света и в края на юни 2018 г. възлизат на 458 млрд. долара.

Промяната намали кредитното качество на руските резерви, като делът на активите, класифицирани като АА, спадна до 27% от 43%, според доклада на централната банка. Доходността е по-висока при юана, с 3.2% спрямо 0.35% за доларовите активи.

"Чисто икономически, ползите от мащабната смяна с юани не са ясни", казва Елина Рибакова, сътрудник в мозъчния тръст на Bruegel в Брюксел. - Но има смисъл, ако вземете под внимание геополитиката.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
20:14
Управителят на БНБ представи Радослав Миленков пред УС
20:09
Само ДНСК може да реши бъдещето на небостъргача в столичния кв. "Лозенец"
19:55
Apple: Старата-нова най-скъпа компания на света
19:47
Как петролните компании блокират овладяването на климата
19:30
Българската икономика расте по-бързо от повечето източноевропейски страни
14:00
До 2018 г. в Китай са били регистрирани 1,6 млн. патента
12:44
От Асоциацията на авиационните превозвачи оцениха 2018 г. като добра
12:26
КЗК разреши на Домусчиев да купи "Нова телевизия"
11:07
Тръмп нападна Фед заради ръста на икономиката
11:06
Паундът се покачва
09:32
Парламентът ще избере подуправител на БНБ
21 март 2019 г.
19:08
Един от най-големите вносители на тоалетна хартия на Острова трупа 600 тона запаси
18:37
Faraday Future продаде централата си, за да оцелее
18:20
Разследват смартфоните Nokia за изпращане на информация до сървъри в Китай
17:55
1 милиард инвестиция и 5000 работни места: Германски гигант развива земеделието в Унгария
16:51
В парламента таксиджиите поискаха спиране на интернет приложение за превоз
15:44
Загубите за “Боинг” едва ли ще донесат печалби за “Еърбъс”. Русия се точи на дял от пазара
14:14
Пивоварните в България с милиони инвестиции за устойчива околна среда
13:38
Износът на зърно тази година върви обезпокоително трудно
13:36
Toyota и Suzuki в партньорство при електрическите автомобили
12:56
Citigroup продава злато на Венецуела заради кредит от $1,1 милиарда
12:20
КЕВР: Парното и токът няма да поскъпват заради повишението на природния газ
12:02
Индонезия заплашва да забрани европейските стоки заради палмовото масло
11:54
Удължават срока за разбивки в касовите бележки за бензиностанциите
10:10
Богаташите с над $100 милиарда станаха двама

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора