Още снимки:
test

Работодателите не приемат предложения регистър на нефтените посредници

08.01.2019 20.05

Работодателите не подкрепят проекта на Наредба за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (НРУВРЛОИДСНПНП). Това се казва в становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В Становището на АИКБ подробно се изреждат мотивите за несъгласието на бизнеса с предложения документ.

Според тях е неоснователно позоваването на Закона за нормативните актове с искане за обществено обсъждане и без убедителни причини. Няма пречка проектът да бъде приет своевременно, тъй като законът влиза в сила от 28 януари 2019 г.

Предвид спорния характер на редица норми и тяхното отражение върху бизнеса с горива, според нас ще е целесъобразно отлагане на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДСНПНП). Същото се отнася и до обсъждания проект на наредба.

Според АИКБ намаляването на сивата икономика е несъвместимо с ограничаване на реалната конкуренция от каквото са сериозно обезпокоени множество оператори в бранша. Те не са съгласни със следните моменти в проектонаредбата:

Проектът възпроизвежда нормите на Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, при очевидно съблюдаване на явните му противоречия с чл. 19 от Конституцията на Република България по отношение на свободната стопанска инициатива, създаването и гарантирането на еднакви правни условия за стопанска дейност, предотвратяването на злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция, защитата на потребителите, инвестициите и стопанската дейност;
Както правилно е отбелязано на стр. 2 от Доклада на междуведомствената работна група, създадена със Заповед № РД-16-1053/11.09.2018 г. на министъра на икономиката (за изготвяне на Проект на Наредба, с която се определят реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход) "С проекта на Наредба не се въвеждат текстове от европейско законодателство". Спестено е обстоятелството, че с този проект се нарушават норми на общностни актове, пишат от АИКБ.
Те изреждат документите, с които проектонаредбата влиза в противоречие, сред които е и Директива 2006/123/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 година, относно услугите на вътрешния пазар.

Следващият документ, на който противоречи предложеният документ е Директива (ЕС) 2015 /1535 на Европейския парламент и на Съвета от 9 септември 2015 г. Тя установява процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила за услугите на информационното общество.

Проектонаредбата противоречи най-вече на Акта за малкия бизнес (Small Business Act), прокламирал европейския принцип за конкурентоспособност - "Мисли първо за малките".

Според бизнеса, основният порок на проекта на наредбата - НРУВРЛОИДСНПНП е, че за множество от разписаните норми липсва законова система от сделки (делегация). Делегацията се свежда до това министърът на икономиката да издаде наредба, с която се определят само редът и условията за водене на регистър на лицата, които осъществяват икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Не такова е решението в проекта на наредбата, пишат от бизнеса.

От АИКБ описват и още едно противоречие на проекто документа - предложението в чл. 35, ал. 1 депозитът в пари се предоставя за срок, не по-кратък от една година и шест месеца, считано от датата на подаване на заявлението до прекратяване на регистрацията или замяна на паричния депозит с банкова гаранция. В чл. 10, ал. 3 от Закона, срокът е ограничен единствено до една година и шест месеца от подаване на заявлението, без допълнително ограничение.

Заради тези мотиви от АИКБ не приемат проектонаредбата.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
11:25
Петролът изпраща седмицата с ръст на цените
11:18
"Сирма" планира да изкупи обратно свои акции за 20 милиона лева
10:05
Над 50 чуждестранни и местни компании местят производството си от Китай заради митата
09:32
Кризата със 737 Max струва $5 милиарда на Boeing
09:30
BMW вече има нов главен изпълнителен директор
09:26
Пуснатата за продажба Telekom Romania, за която наддава и Спас Русев, освобождава 700 служители
18 юли 2019 г.
20:21
Брюксел одобри мегасделката на Vodafone за $22 милиарда
19:56
Европейският отговор на GPS е отново на линия
18:19
Вече строят високоскоростната жп линия, свързваща Истанбул с България
13:34
Интелигентните диктатори привличат повече инвестиции
13:29
Jumbo отчита €812 милиона за последната година. Продажбите в България растат с 9%
13:03
Тихият отлив на инвестиции, който тласка икономиката към зоната на здрача
12:59
Три причини да се страхуваме от $70-трилионния дълг на САЩ
09:50
Мобилната банка N26 стана една от най-скъпите неборсови компании в Европа
09:48
Чуждестранните купувачи обръщат гръб на американския имотен пазар
09:46
Спад на абонатите на Netflix в САЩ за първи път от осем години "потопи" акциите ?
17 юли 2019 г.
17:50
Брюксел вдигна мерника и на Amazon
17:47
A1 записа 9,3% ръст на печалбата за тримесечието
17:43
Microsoft и AT&T подписаха сделка за $2 милиарда
17:40
Renault купува 50% от китайски производител на електромобили
16:33
До 70 процента скочиха краставиците в Токио, виновно е мрачното време
16:14
Фейсбук и Инстаграм отново се сринаха
15:27
Кения гони чужденци, включително и българи, шефове на фирми за спортни залагания
15:10
Създателите на приложението за музика Spotify пускат негова „лайт“ версия
15:05
Летище София има своя нов концесионер

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора