Още снимки:
test

Работодателите не приемат предложения регистър на нефтените посредници

08.01.2019 20.05

Работодателите не подкрепят проекта на Наредба за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (НРУВРЛОИДСНПНП). Това се казва в становище на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В Становището на АИКБ подробно се изреждат мотивите за несъгласието на бизнеса с предложения документ.

Според тях е неоснователно позоваването на Закона за нормативните актове с искане за обществено обсъждане и без убедителни причини. Няма пречка проектът да бъде приет своевременно, тъй като законът влиза в сила от 28 януари 2019 г.

Предвид спорния характер на редица норми и тяхното отражение върху бизнеса с горива, според нас ще е целесъобразно отлагане на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДСНПНП). Същото се отнася и до обсъждания проект на наредба.

Според АИКБ намаляването на сивата икономика е несъвместимо с ограничаване на реалната конкуренция от каквото са сериозно обезпокоени множество оператори в бранша. Те не са съгласни със следните моменти в проектонаредбата:

Проектът възпроизвежда нормите на Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, при очевидно съблюдаване на явните му противоречия с чл. 19 от Конституцията на Република България по отношение на свободната стопанска инициатива, създаването и гарантирането на еднакви правни условия за стопанска дейност, предотвратяването на злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция, защитата на потребителите, инвестициите и стопанската дейност;
Както правилно е отбелязано на стр. 2 от Доклада на междуведомствената работна група, създадена със Заповед № РД-16-1053/11.09.2018 г. на министъра на икономиката (за изготвяне на Проект на Наредба, с която се определят реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход) "С проекта на Наредба не се въвеждат текстове от европейско законодателство". Спестено е обстоятелството, че с този проект се нарушават норми на общностни актове, пишат от АИКБ.
Те изреждат документите, с които проектонаредбата влиза в противоречие, сред които е и Директива 2006/123/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 година, относно услугите на вътрешния пазар.

Следващият документ, на който противоречи предложеният документ е Директива (ЕС) 2015 /1535 на Европейския парламент и на Съвета от 9 септември 2015 г. Тя установява процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила за услугите на информационното общество.

Проектонаредбата противоречи най-вече на Акта за малкия бизнес (Small Business Act), прокламирал европейския принцип за конкурентоспособност - "Мисли първо за малките".

Според бизнеса, основният порок на проекта на наредбата - НРУВРЛОИДСНПНП е, че за множество от разписаните норми липсва законова система от сделки (делегация). Делегацията се свежда до това министърът на икономиката да издаде наредба, с която се определят само редът и условията за водене на регистър на лицата, които осъществяват икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Не такова е решението в проекта на наредбата, пишат от бизнеса.

От АИКБ описват и още едно противоречие на проекто документа - предложението в чл. 35, ал. 1 депозитът в пари се предоставя за срок, не по-кратък от една година и шест месеца, считано от датата на подаване на заявлението до прекратяване на регистрацията или замяна на паричния депозит с банкова гаранция. В чл. 10, ал. 3 от Закона, срокът е ограничен единствено до една година и шест месеца от подаване на заявлението, без допълнително ограничение.

Заради тези мотиви от АИКБ не приемат проектонаредбата.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
19:39
Британското правителство определи Facebook като "дигитален гангстер"
17:02
БТПП помага на малките предприятия със съвети за инвестиции
16:53
Временна слабост или продължителна криза? Този въпрос ще определи кога ЕЦБ ще вдигане лихвите
16:51
Санкциите на САЩ принуждават Русия да забави самолета MC-21
16:40
Новите правила на ЕС могат да оставят "Северен поток-2" полупразен
16:30
Завод за автомати "Калашников" във Венецуела заработва до края на 2019-а
15:22
Сашо Дончев, който съди за $ 350 млн. съдружника “Газпром”, загуби първия рунд
14:48
Първият високоскоростен влак местно производство в Индия се счупи при първото си пътуване
12:47
Фабриките в Северна Корея копират кецовете на големите марки
11:37
Доларът поевтинява
10:16
Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 15,8%
09:58
КЗП: „Потребителят не може да бъде задължен да подпише договор, който не е прочел”
09:07
За първи път от 1963 година Холандия внася повече газ, отколкото изнася
17 февруари 2019 г.
19:03
Защо повечето жилища в Америка изглеждат еднакво
18:19
Над 412 хил. клиенти на ЧЕЗ получават фактурите си онлайн
18:14
Френско-саудитска компания ще строи бойни кораби в кралството
15:05
Милионерите, които искат да плащат по-високи данъци
11:19
Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа
10:12
Мечтаната работа: Заплата от $97 000 на година, за да тестваш коли, яхти и частни острови
09:29
Чайна Телеком издаде първата 5G СИМ-карта
16 февруари 2019 г.
20:08
Хотелът в Манхатън, който направи Тръмп известен, ще бъде разрушен
20:02
Китайските смартфони превземат европейския пазар
12:04
Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето
11:23
Годината почна с 0,5% инфлация
10:58
Този сектор е винаги печеливш, когато на пазарите се лее кръв

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора