Още снимки:
test

Нова транспортна схема ще има във Варна след края на ремонтите

08.01.2019 15.36

Темите за градския транспорт, новите тарифи и бъдещите маршрути на автобусните линии коментира кметът Иван Портних.

За електронната билетна система

Всички линии на градския транспорт вече са във функционална готовност за въвеждане на електронната билетна система. Тоест там реално могат да се купуват електронни билетчета. Остават за дооборудване новите 15 автобуса, които получихме по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт. Апарати няма и в 10-те автобуса, които ползваме под наем от Пловдив. Това трябва да приключи най-късно до средата на февруари.

Междувременно предстои в Общинския съвет да бъдат приети новата транспортна схема на града и нова тарифа за ползване на обществения транспорт.
Целта е от март да преминем изцяло към електронни карти и билети и да приключим с хартиените. Разбира се, има и период, в който хората трябва да свикнат с тези нововъведения, които ще бъдат голямо облекчение за тях.

За цената на билетчето

Надявам се новата тарифа да е полезна и удобна за пътниците. В нея, например, възможноста за прекачване на цената на един билет ще бъде отразени и в стойността на месечните карти. В момента се продават едва по 500 карти, което е нищожно на фона на десетките хиляди, които ползват градския транспорт във Варна. Очевидно е, че този модел не работи и имаме нужда от нов, който да стимулира хората да купуват карти и това да е икономически изгодно за тях.

Цената на билетчето няма да пипаме, категорично! Макар че, когато тази цена от 1 лев е била формирана, фонд работна заплата в "Градски транспорт" ЕАД е бил 4 млн. лева, а сега е 4 пъти повече. А предстои и подписването на нов колективен трудов договор с искане за ново увеличение на месечните възнаграждения от 12%. Или нови 2,5 млн. лева в тежест за фирмата. И тук говорим само за заплати. Ясно е, че няма как цената от 1 лев да покрива реалната стойност на тези разходи. Но така или иначе имаме ангажимент да направим всичко необходимо тази цена да не се променя.

Въпросът е да можем да използваме новоизградената система като възможности и функционалности, за да стимулираме хората да използват новите карти, които ще бъдат предлагани.

За новата транспортна схема

Във времето на мащабните ремонти и особено с изграждането на новия булевард "Васил Левски" беше ясно на всички, че е невъзможно въвеждането на новата транспортна схема. Нещо повече - завършването на бул. "Васил Левски" ще преразпредели вътрешния поток в града и натоварването както на определени пътни артерии, така и на автобусни линии. Така че новата транспортна схема, която се надявам да бъде приета от Общинския съвет, ще търпи оптимизация според трафика с новите булеварди и приключването на ремонтите. Тогава няма да имаме задръствания и нормално ще заработи скоростното трасе на автобусите. И едва тогава ще адаптираме транспортната схема към новите дадености и човекопотока, обслужван от "Градски транспорт".

За новите автобуси

По силата на договора за Интегрирания градски транспорт общинският превозвач ще е единственият оператор по автобусните линии в града. Приходите от карти и билети ще се събират от общинското предприятие, което направихме, и то ще се разплаща с превозвача на километър пробег. Това от една страна ще даде финансова стабилност на "Градски транспорт", а от друга - ще имаме ясна картина за възможностите за закупуване на нови автобуси. Защото въпреки че имаме 35 нови тролейбуса и вече 85 нови автобуса, за да се обнови изцяло автопаркът на "Градски транспорт", са ни нужни още 80. Работим активно по вариантите за закупуването им, в това число и по европрограми, както и чрез оптимизация и отделяне на нужните средства от общинския бюджет.

От една страна това ще осигури комфорт на варненци, които ползват градския транспорт, от друга ще доведе до намаляване на разходите за ремонт, които сега са огромни. Новите автобуси са в гаранция и разходите за поддръжката им са минимални. А този спестен ресурс също трябва да използваме за непрекъснато обновяване на автопарка./bnr.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
20:08
Рияд депозира в 250 млн. долара в суданската банка
19:02
Утре започва електронният прием във варненските детски градини
13:48
Алармират за недостиг на спасители по родното Черноморие
08:09
Над 50 събития във Варна в дните около 24 май
08:03
Преглед на печата
07:58
Слънчево време над Черноморието
18 май 2019 г.
16:39
Наградиха млади футболни шампиони от Варна
13:15
Емил Радев в район „Приморски”: Каузите на Варна имат моята безрезервна подкрепа
13:10
20 млн. лева инвестиции в „Пристанище Варна“ ЕАД
12:08
Варна се включва в европейската Нощ на музеите
11:09
24-годишен криминално проявен хванат с наркотици във Варна
11:05
Без вода днес във Варна ще е един район
11:02
С изложба за актьора Идеал Петров днес Държавният архив се включва в Нощта на музеите във Варна
10:58
Задържаха 30-годишен, обрал и пребил пенсионер във Варна
10:55
113 години чества Пристанище Варна
08:17
Преглед на печата
08:11
Топлите пролетни дни се завръщат
17 май 2019 г.
21:48
Варна откри туристическия сезон с лазерно шоу на басейн Приморски (ВИДЕО)
19:34
Работна среща на заместник-министър Красимир Ципов във Варна по темата за сигурността през Лято 2019
15:42
Спортен празник събира 1000 малчугани в 23 детски градини
14:54
Пожар унищожи три коли в центъра на Варна
14:50
Спипаха варненец с кола, натъпкана с нелегален тютюн
13:38
Директори и учители от Варна обменят добри практики в областта на информационните технологии
13:28
Варненци се наредиха на опашка за безплатно измерване на кръвното
12:51
Пъстри програми за празниците на район „Владислав Варненчик“ и село Тополи

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора