Още снимки:
test

Храни, които не трябва да топлим в микровълновата

08.01.2019 15.33

Микровълновата е едно от онези улеснения в домакинството, към които често посягаме, когато времето ни притиска или просто ни мързи. За няколко минути и вечерята е готова. Но най-често я използваме за претопляне на стари ястия.

И точно тук идва големият проблем - топлината от микровълните не убива бактериите в една храна така, както тази при готвене и затопляне в обикновена фурна или на котлона. Ето защо е добре като цяло да я избягваме, особено в тези случаи.

Твърдосварени яйца

Да приготвяме яйца в микровълновата не е добра идея, а още по-лоша е да топлим вече сварени. Независимо дали са с черупката или не, има голям риск да експлодират дори след като сме ги извадили от фурната. Затова първо трябва да нарежем яйцата на малки парчета или просто да не ги топлим по този начин.

Ориз

Той пък защо, ще си кажем. Според различни научни изследвания, оризът може да доведе до хранително отравяне, ако го претопляме в микровълновата. Причината в е един много устойчиви на топлина бактерии, които се откриват в състава му.

Тези бактерии умират при претоплянето, но могат да произведат спори, които устояват на високите градуси и са дори по-токсични. тестове показват, че в една порция ориз, стоплена на микровълновата и оставена на стайна температура, броят на тези спори се увеличава толкова много, че може да стане причина за хранително отравяне.

Пилешко

Не бива да пропускаме и риска, който съществува при консумацията на загрято в микровълновата пилешко. Бактериите, които могат да се развият в него дори след като веднъж е преминало термична обработка, ще устоят на минутите под микровълните и нищо чудно да предизвикат салмонела.

Зеленолистни

Спанак, коприва или каквото там здравословно сме си приготвили за хапване по-добре да не се озовава по никаква причина в микровълновата. Ефектът може да е повече от неприятен - естествените нитрати, които се съдържат в тези зеленчуци, могат да се превърнат в нитрозамини от микровълните, а те са канцерогенни.

Същото важи и за цвеклото, и за ряпата.

Картофи

Ето тук вече ще има доста разочаровани. Не е опасно да приготвяме картофи в микровълновата, но не е добра идея да затопляме в нея вече сварени картофи. причината вече я знаем - разпространение на вредни бактерии, пише Reader's Digest.

Преработени меса

Всички местни продукти, които са преминали допълнителни обработка и съдържат стабилизатори, консерванти, оцветители и всякакви други добавки нямат място в микровълновата. При затоплянето им протичат химически процеси като окисление на холестрола, които оказват негативно влияние върху сърдечно-съдовата система.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
19:52
Нещата, които карат хората да се пристрастяват към телефоните
19:07
9 простички начина да намалим стреса
15:17
7 причини за забавеното речево развитие
15:00
Всички неща са трудни, преди да станат лесни: 30 китайски мъдрости
09:39
19 май – пълнолуние в Скорпион
09:20
Знаци, че сте родени един за друг
09:00
4 знака, че трябва да напуснем работата си
08:05
Дънкан Лорънс от Холандия спечели "Евровизия"
07:54
Хороскоп за 19 май
18 май 2019 г.
20:15
Милионер: Младите днес не правят най-важното, за да забогатеят
20:03
4 знака, че трябва да напуснем работата си
19:39
Илон Мъск, Starlink и какво трябва да знаем за интернет сателитите на милиардера
18:48
Малчуганите учат най-добре думи от други деца
17:55
Излезе дългоочакваният седми албум на група „Рамщайн“
17:44
Седем вдъхновяващи цитата на Омар Хаям
17:21
Откриха изключително рядка римска монета при реновацията на британска магистрала
16:20
Робърт Дауни Джуниър, OnePlus 7 и как актьорът ще промотира новите модели
15:20
Изкуствен интелект на Microsoft прави уиски
12:15
Заблудите за храните, в които всички повярвахме
11:11
Пенчо Славейков редактира “Даваш ли, даваш...”
08:48
Синьото момче става на сто години, но остава вечно млад
08:37
Хороскоп за 18 май
08:14
971 години от рождението на Омар Хаям
17 май 2019 г.
19:38
В Нови Сад се проведе първият гей парад
18:53
Милиардерът Юсаку Маедзава продал творби за над 8 млн. долара на търг в Ню Йорк

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора