Стряскащо разточителство на българите по празниците, тонове храни на боклука
България 05.01.2019 18:45
Огромни количества храна са отишли на боклука след празниците. Всекидневно у нас се изхвърлят около 1800 тона храни, като през празничните дни количеството набъбва с между 20 и 30 на сто, се посочва в репортаж на Нова телевизия.
Това става на фона на многото хора, които са принудени да разчитат на дарения, за да преживяват.
Много потребители признават, че е трябвало да бъдат по-ограничени в покупките.
"Прекалено много се впуснахме за Коледа и за Нова година и останаха много неща, които вече трябваше да изхвърлим. На тия години, както всичко е толкова скъпо, е грехота да изхвърлиш храна, но като се развали какво ще я правиш", сподели Людмила Андонова.
С разточителството не могат да се справят и хотелиерите и ресторантьорите.
"По-голямата част от гостите взимат доста повече отколкото могат да изядат, тази храна се изхвърля, тя няма вариант да се преработи след като е била в чиниите, за съжаление тя просто се губи, разхищава се", ядосват се хотелиери.
Големи количества изхвърлят не само магазините и ресторантите. Оказва се, че домакинствата са тези, които разхищават най-много храна - особено по празници.
"Битува схващането у българина, че е по-добре да остане вместо да не стигне и наистина пазаруваме много повече, отколкото е нужно. Купуваме много повече от друг обикновен ден и в края на тази верига се оказва много разпиляна храна", обясни изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.
А вместо да бъде похабена, храната може да отиде при хора, които имат нужда от нея.
"Разчитаме на тази храна, тя ни спасява, няма откъде иначе. Много ни помага и сме много благодарни за проявената човечност", казва нуждаещата се Стефка.
Това става на фона на многото хора, които са принудени да разчитат на дарения, за да преживяват.
Много потребители признават, че е трябвало да бъдат по-ограничени в покупките.
"Прекалено много се впуснахме за Коледа и за Нова година и останаха много неща, които вече трябваше да изхвърлим. На тия години, както всичко е толкова скъпо, е грехота да изхвърлиш храна, но като се развали какво ще я правиш", сподели Людмила Андонова.
С разточителството не могат да се справят и хотелиерите и ресторантьорите.
"По-голямата част от гостите взимат доста повече отколкото могат да изядат, тази храна се изхвърля, тя няма вариант да се преработи след като е била в чиниите, за съжаление тя просто се губи, разхищава се", ядосват се хотелиери.
Големи количества изхвърлят не само магазините и ресторантите. Оказва се, че домакинствата са тези, които разхищават най-много храна - особено по празници.
"Битува схващането у българина, че е по-добре да остане вместо да не стигне и наистина пазаруваме много повече, отколкото е нужно. Купуваме много повече от друг обикновен ден и в края на тази верига се оказва много разпиляна храна", обясни изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.
А вместо да бъде похабена, храната може да отиде при хора, които имат нужда от нея.
"Разчитаме на тази храна, тя ни спасява, няма откъде иначе. Много ни помага и сме много благодарни за проявената човечност", казва нуждаещата се Стефка.
CHF | 1 | 2.02049 |
GBP | 1 | 2.28431 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.63146 |
USD | 1 | 1.83594 |
Последни новини
- 22:04 Хороскоп за събота, 20 април 2024 г.
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна