Още снимки:
test

ИПИ: Най-силната регионална икономика е в Пловдив

20.12.2018 19.27

Регионалният икономически лидер в България е област Пловдив. С „бумтяща местна икономика” той е с видимо изпреварващи темпове на растеж по всички показатели, измерени чрез БВП на човек от населението, заплатите на работещите и доходите на домакинствата.

Това отбелязва в най-новото си издание „Регионални профили: показатели за развитие” Институтът за пазарна икономика (ИПИ), който за седма поредна година представя алманаха с данни за регионалното развитие в България.

Наблюденията на ИПИ показват, че в периода 2016-2017 г. всички области в страната без изключение отбелязват икономически растеж.

Докато в предишните години на възстановяване на икономиката след рецесията от 2009 г. положителните процеси обхващаха само част от областите, то в последните две години икономическото оживление се разпростира по територията на цялата страна, констатират в ИПИ.

Област Пловдив обаче е отличник с 10-процентен ръст на БВП на човек и 9-процентен ръст на заплатите през 2016 г. За миналата година данните показват, че доходите в областта нарастват с цели 16%, което е потвърждение на факта, че 2017 г. е била много силна за местната икономика.

Други области с относително висок ръст на БВП на човек през 2016 г. са силните икономически центрове Бургас и Стара Загора, както и по-малките, но бързо догонващи икономики на Перник, Ловеч, Търговище, Разград, Габрово.

Растежът на доходите и потреблението доведоха до подобрение в почти всички области на основния показател за абсолютна бедност – делът на хората, живеещи в материални лишения, отчитат икономистите.

Според тях добрият икономически растеж върви ръка за ръка със силен пазар на труда в повечето области. Нещо повече – 2017 г. отбеляза рекордни коефициенти на заетост сред най активното население – това на 15-64 години, в повечето области.

Заетостта е около 70% от населението на 15-64 г. средно за страната, като в най-силните икономически центрове – областите София, Пловдив и Стара Загора вече надхвърля 70%.

Безработицата също в повечето области вече приближава рекордно ниските нива от 2008 г., но все още има области, в които коефициентът остава двуцифрен, което говори за сериозни структурни проблеми на местните пазари на труда, ниска мобилност на населението или дори статистически слабости в областните данни.

Почти всички области с безработица над 10% (сред населението на 15-64 г.) са струпани в Северна България – Видин, Враца, Плевен, Силистра, Търговище, Шумен. Изключенията в Южна България са областите Сливен и Смолян.

Способността на областите да привличат местни и чужди инвестиции е основен фактор за доброто им икономическо развитие. За поредна година областите с ръст на преките чужди инвестициите на глава от населението през 2016 г. са сред най-силните икономически центрове – София и широката Софийска област, Пловдив, Бургас, Габрово, Русе, както и по-слабо развитата Търговище, където инвестициите водят до бърз ръст на заетостта.

За съжаление, процесите при инфраструктурата и особено пътната инфраструктура не са толкова положителни. Въпреки продължаващото строителство на нови отсечки от изграждащите се в момента магистрали, делът на магистралите и първокласните пътища остава реално без промяна общо за страната.

В същото време делът на пътищата с добро качество на настилката намалява през 2017 г. и вече е под 40% от всички, което показва изоставащата рехабилитация на съществуващите пътища.

През 2017 г. демографската картина в страната продължава да се влошава вследствие на ниската раждаемост и изселването. Областите с най-бързо застаряване на населението са сравнително слабо развитите икономически области като Видин, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Враца. Към тях се причислява и област Габрово и въпреки че икономическото ? развитие е сред най-добрите през последните години, възрастовата зависимост на местното население ежегодно отбелязва нови рекорди както за областта, така и за страната, констатират в ИПИ.

През 2017 г. само шест области в страната привличат повече хора, отколкото губят и това са столицата, Пловдив, Бургас, Варна, Перник и Кърджали.

Показателите за образованието продължават да се подобряват, въпреки че темповете са изключително бавни. В страната се забелязва ръст на записаните деца в училище, както и намаление, макар и символично, на отпадналите и на второгодниците в основното и средното образование.

Област Смолян продължава да е първенец заради високите оценки на местните ученици на матурите и задържането на ученици и учители в образователната система. Столицата, Габрово, Велико Търново, Варна и Благоевград също са сред областите със сравнително добро представяне в тази категория, докато областите Сливен, Пазарджик, Ямбол и Добрич се задържат в дъното на класацията.

Слабото представяне на образователната система именно в някои от най-слабо развитите икономически области задълбочава структурна безработица в тях и пречи на развитието на местния пазар на труда, на привличането на инвестиции и на повишаването на доходите на населението.

За човешкия капитал значение имат и здравните грижи на местно ниво. Традиционно в тази категория най-добре се представят столицата и област Плевен.

Като цяло през 2017 г. осигуреността с лекари спрямо населението в страната се запазва, въпреки че в някои области като Кърджали, Сливен, Търговище, Силистра и Разград недостигът на медицински персонал е значителен.

През 2017 г. се наблюдава и намаление на легловата база в многопрофилните болници в страната. Ограниченият относителен брой на лекари и легла в местните болници принуждава жителите на редица области да търсят медицински грижи извън областта. Пример за такива области с непропорционално нисък брой на преминалите за лечение болни са Добрич, Велико Търново, Перник, Шумен, Ямбол.

Добрата социална среда предполага и висока степен на сигурност и ефективно правосъдие на местно ниво. Натовареността на полицията и окръжните съдилища в големите и високо развитите области обаче ги оставят на последно място в класацията, докато в по-малките и слабо развити области регистрираните престъпления са сравнително малко, а правораздаването – относително бързо.

Единствено в областите Кърджали и Разград все още над половината от населението няма достъп до обществена канализация, което е един от ключовите показатели в категорията за оценка на околната среда. Традиционно културният живот пък е най-интензивен в столицата и областите Велико Търново и Габрово и 2017 г. не прави изключение.

От ИПИ уточняват, че анализът стъпва и на някои данни за 2018 г. (в сферата на администрацията, местните данъци и такси и резултатите от матурите), там, където има налична информация към средата на 2018 година.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
09:52
Петкова нямала отношение към продажбата на ЧЕЗ
25 юни 2019 г.
16:41
Най-големият наемодател в Германия подкрепи замразяването на наемите
14:53
Около 5.4 млн. тона е очакваният добив на пшеница в страната
14:29
Бил Гейтс призна за „най-голямата грешка“ на "Майкрософт"
13:50
От 1 юли поевтинява роумингът за държавите от Западните Балкани
13:03
Фирма остави без ток близо 4200 клиенти на ЧЕЗ в кв. „Дружба“ в София
11:35
Вносът на домати у нас - 90% от Гърция
09:49
Биткойн надмина 11 000 долара, продължава да се покачва
08:18
Бившият австрийски канцлер Шусел влезе в борда на „Лукойл“
24 юни 2019 г.
20:22
Джордж Сорос и други милиардери поискаха данък богатство в САЩ
20:17
Гейтс призна най-голямата си грешка, която струва на Microsoft $400 милиарда
16:23
Metro недоволна от предложението за €5,8 милиарда
15:18
“Ханделсблат”: “Фолксваген” ще строи завода си в Турция
13:34
"Българският Лас Вегас" има нов собственик
13:24
Двама инвеститори направиха оферта за Metro, оценявайки компанията на €5,8 милиарда
13:18
Mercedes-Benz намали за трети път прогнозата си за печалба
13:07
Bitcoin мина нова граница и скочи над $11 000
23 юни 2019 г.
20:18
Прозводителите на лавандула ще правят асоциация
20:12
86 308 туристи пристигнаха за ден със самолет в Анталия
19:15
"Банка ДСК" уведомява органите за сигнал за незаконно източване на данни
19:02
Шефовете на интернет гиганти, които вземат заплати от $1 на година
15:47
ДФЗ проверява къща за гости в Златоград
14:40
Xiaomi Mi CC и новата линия смартфони на компанията
14:27
Новата валута на Facebook трябва да бъде спряна
14:08
Скоро роботи ще управляват над 1 трилион долара

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора