Шампанското и какво трябва да знаем за отварянето и сервирането му
Любопитно 18.12.2018 19:26
Малко преди новогодишните празници решихме, че е удачно да си поговорим за грешките, които допускаме при отварянето, сервирането и пиенето на пенливото вино.
Business Insider се консултира с управляващия директор на Sommelier Capital Advisors Джоуи Клайнънс, който дава някои ценни насоки в тази област.
Да гръмнем или да не гръмнем шампанското
Като за начало, много е важно отварянето на бутилката. Макар да сме гледали стотици филми и клипчета, в които шампанското се отваря с гръм и трясък, според експерта това е напълно погрешно.
Като позволяваме на корка да изхвърчи шумно, допускаме най-голямата грешка, тъй като освобождаваме налягането твърде бързо. По този начин ограничаваме пенливостта на мехурчетата, което разваля и вкуса на напитката.
Клайнънс казва, че най-добре е да контролираме изваждането на корковата тапа внимателно. Бутилката трябва да е леко наклонена, така че всичко, което чуваме, да се изразява в тихо съскане.
Чашите
Според Джоуи Клайнънс уникалността на шампанското не може да се усети в тясна чаша, затова експертът съветва пиенето на шампанско в достатъчно широка, подобна на такава за бяло вино, за да можем да се насладим на ароматите.
Температурата
Най-добрите градуси за шампанското са между 9 и 12, защото ако е твърде студено, то губи от своя аромат. Не бива да го държим и в лед. Препоръчително е да се съхранява далеч от пряка слънчева светлината, на сухо хладно място, между 10 и 15 градуса.
И докато много хора свързват шампанското само със специални поводи, истината е, че то е отлична напитка, която може да се консумира по всяка време и с почти всякаква храна. Затова още днес да отворим една бутилка, за да изпробваме какво сме научили, а и да си кажем наздраве. /lifestyle.bg
Business Insider се консултира с управляващия директор на Sommelier Capital Advisors Джоуи Клайнънс, който дава някои ценни насоки в тази област.
Да гръмнем или да не гръмнем шампанското
Като за начало, много е важно отварянето на бутилката. Макар да сме гледали стотици филми и клипчета, в които шампанското се отваря с гръм и трясък, според експерта това е напълно погрешно.
Като позволяваме на корка да изхвърчи шумно, допускаме най-голямата грешка, тъй като освобождаваме налягането твърде бързо. По този начин ограничаваме пенливостта на мехурчетата, което разваля и вкуса на напитката.
Клайнънс казва, че най-добре е да контролираме изваждането на корковата тапа внимателно. Бутилката трябва да е леко наклонена, така че всичко, което чуваме, да се изразява в тихо съскане.
Чашите
Според Джоуи Клайнънс уникалността на шампанското не може да се усети в тясна чаша, затова експертът съветва пиенето на шампанско в достатъчно широка, подобна на такава за бяло вино, за да можем да се насладим на ароматите.
Температурата
Най-добрите градуси за шампанското са между 9 и 12, защото ако е твърде студено, то губи от своя аромат. Не бива да го държим и в лед. Препоръчително е да се съхранява далеч от пряка слънчева светлината, на сухо хладно място, между 10 и 15 градуса.
И докато много хора свързват шампанското само със специални поводи, истината е, че то е отлична напитка, която може да се консумира по всяка време и с почти всякаква храна. Затова още днес да отворим една бутилка, за да изпробваме какво сме научили, а и да си кажем наздраве. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 21:21 Хороскоп за петък, 3 май 2024 г.
- 19:39 Харви Уайнстийн отново влезе в съда, след като присъдата му за изнасилване беше отменена
- 19:29 Пак внезапна смърт на разобличител на "Боинг" - почина 45-годишен одитор по качеството на доставките
- 19:21 Ще ограничат ли до 100 км/ч скоростта по най-бързите магистрали в Европа - германските?
- 19:12 Хванаха с допинг една от звездите на бокса
- 19:03 Кои са петимата най-богати, които дариха с над $50 млн. кампанията на Тръмп
- 18:55 До края на 2025 година се очаква България да се присъедини към ОИСР
- 18:53 На 5 май ще има около 30 падащи звезди на час