Шампанското и какво трябва да знаем за отварянето и сервирането му
Любопитно 18.12.2018 19:26
Малко преди новогодишните празници решихме, че е удачно да си поговорим за грешките, които допускаме при отварянето, сервирането и пиенето на пенливото вино.
Business Insider се консултира с управляващия директор на Sommelier Capital Advisors Джоуи Клайнънс, който дава някои ценни насоки в тази област.
Да гръмнем или да не гръмнем шампанското
Като за начало, много е важно отварянето на бутилката. Макар да сме гледали стотици филми и клипчета, в които шампанското се отваря с гръм и трясък, според експерта това е напълно погрешно.
Като позволяваме на корка да изхвърчи шумно, допускаме най-голямата грешка, тъй като освобождаваме налягането твърде бързо. По този начин ограничаваме пенливостта на мехурчетата, което разваля и вкуса на напитката.
Клайнънс казва, че най-добре е да контролираме изваждането на корковата тапа внимателно. Бутилката трябва да е леко наклонена, така че всичко, което чуваме, да се изразява в тихо съскане.
Чашите
Според Джоуи Клайнънс уникалността на шампанското не може да се усети в тясна чаша, затова експертът съветва пиенето на шампанско в достатъчно широка, подобна на такава за бяло вино, за да можем да се насладим на ароматите.
Температурата
Най-добрите градуси за шампанското са между 9 и 12, защото ако е твърде студено, то губи от своя аромат. Не бива да го държим и в лед. Препоръчително е да се съхранява далеч от пряка слънчева светлината, на сухо хладно място, между 10 и 15 градуса.
И докато много хора свързват шампанското само със специални поводи, истината е, че то е отлична напитка, която може да се консумира по всяка време и с почти всякаква храна. Затова още днес да отворим една бутилка, за да изпробваме какво сме научили, а и да си кажем наздраве. /lifestyle.bg
Business Insider се консултира с управляващия директор на Sommelier Capital Advisors Джоуи Клайнънс, който дава някои ценни насоки в тази област.
Да гръмнем или да не гръмнем шампанското
Като за начало, много е важно отварянето на бутилката. Макар да сме гледали стотици филми и клипчета, в които шампанското се отваря с гръм и трясък, според експерта това е напълно погрешно.
Като позволяваме на корка да изхвърчи шумно, допускаме най-голямата грешка, тъй като освобождаваме налягането твърде бързо. По този начин ограничаваме пенливостта на мехурчетата, което разваля и вкуса на напитката.
Клайнънс казва, че най-добре е да контролираме изваждането на корковата тапа внимателно. Бутилката трябва да е леко наклонена, така че всичко, което чуваме, да се изразява в тихо съскане.
Чашите
Според Джоуи Клайнънс уникалността на шампанското не може да се усети в тясна чаша, затова експертът съветва пиенето на шампанско в достатъчно широка, подобна на такава за бяло вино, за да можем да се насладим на ароматите.
Температурата
Най-добрите градуси за шампанското са между 9 и 12, защото ако е твърде студено, то губи от своя аромат. Не бива да го държим и в лед. Препоръчително е да се съхранява далеч от пряка слънчева светлината, на сухо хладно място, между 10 и 15 градуса.
И докато много хора свързват шампанското само със специални поводи, истината е, че то е отлична напитка, която може да се консумира по всяка време и с почти всякаква храна. Затова още днес да отворим една бутилка, за да изпробваме какво сме научили, а и да си кажем наздраве. /lifestyle.bg
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 21:02 Хороскоп за събота, 27 декември 2025 г.
- 19:36 Тръмп: САЩ нанесоха смъртоносен удар срещу "терористичната сган" ИДИЛ в Нигерия
- 19:25 Китай превръща Хайнан в безмитна врата към пазара от 1,4 милиарда души
- 19:15 Финансистът Виктор Папазов: За руските съдебни искове и бъдещето на ЕС
- 19:05 Япония прие рекорден бюджет за отбрана
- 18:54 Junge Welt: Атентатът срещу руския генерал Сарваров е акт на отчаяние
- 18:43 Специалисти: Хранителните стоки са поскъпнали с 35-50 процента и повече
- 18:31 Михаил Хазин: САЩ предават на Русия цяла Източна Европа, включително България