5 големи ползи от овесена каша на закуска всеки ден
Любопитно 09.12.2018 09:08
Най-добрата храна за закуска е овесена каша, която може да се съчетае с плодове, сушени плодове и ядки. А може да не добавяте нищо и да се ограничите с масло или мляко. Овесената каша се продава под формата на натрошени или цели зърна, мюсли или овесени ядки.
Структурата определя колко време ще отнеме да направите каша. Закуската с високо съдържание на фибри може да доведе до приятни промени, свързани с тялото ви. Точно за това става дума в тази статия.
Предпазва от рак
Овесена каша, независимо от текстурата, е чисто влакно. Това е нещо, което е изключително трудно да се усвои без помощта на голямо количество течност в тялото. Овесът всъщност е гъба, която поглъща вода и други видове течности.
Поради тази причина тя се движи лесно през стомашно-чревния тракт и лесно напуска тялото. Стимулирайки работата на червата, овесена каша не създава усещане за тежест и дискомфорт. Мащабно проучване с участието на 2 милиона души показва, че дневната консумация на овесена каша намалява риска от колоректален рак.
Чувство за ситост
Също като гъба овесената каша попива влагата, набъбва и удвоява първоначалния си размер. Същото нещо прави овесена каша и в човешкото тяло. Така тя заема част от стомаха и оставя по-малко място за други храни. И когато ядем овесена каша за закуска, това ни помага да не използваме ненужни храни.
Помощ при отслабване
През деня ще изпитате по-малко глад и е малко вероятно да ви се прииска лека закуска между основните хранения. Диетата за отслабване задължително включва овесена каша.
Една от разновидностите ? е кръстена на Бенджамин Франклин. Хората, които заменят закуската с чаша овесена каша и ходят 15-30 минути на ден всеки ден, отслабват до 450 грама на седмица.
Намаляване на риска от сърдечни заболявания Здравето на човек се подобрява значително, при редовно хранене с овесена каша. Благодарение на състава си, каша перфектно намалява нивото на "лошия" холестерол, който засяга сърцето и кръвоносните съдове. Мощен антиоксидант е полифенолът, съдържащ се в овесена каша, който също е отговорна за понижаването на кръвното налягане.
Източник на хранителни вещества
Една порция овесена каша е достатъчна за закуска на възрастен човек - това е половин чаша, с помощта на която всеки ще получи необходимото количество микроелементи, минерали и витамини. Кашата е богата на желязо, манган, цинк, фосфор и магнезий. В нея са добре представени витамините B1, B3, B6, B5, както и фолат.
Със сигурност това са част от най-важните причини всеки да започне да закусва овесена ка
ша и да оцени промените, които ще се появят в тялото му./zdrave.to
Структурата определя колко време ще отнеме да направите каша. Закуската с високо съдържание на фибри може да доведе до приятни промени, свързани с тялото ви. Точно за това става дума в тази статия.
Предпазва от рак
Овесена каша, независимо от текстурата, е чисто влакно. Това е нещо, което е изключително трудно да се усвои без помощта на голямо количество течност в тялото. Овесът всъщност е гъба, която поглъща вода и други видове течности.
Поради тази причина тя се движи лесно през стомашно-чревния тракт и лесно напуска тялото. Стимулирайки работата на червата, овесена каша не създава усещане за тежест и дискомфорт. Мащабно проучване с участието на 2 милиона души показва, че дневната консумация на овесена каша намалява риска от колоректален рак.
Чувство за ситост
Също като гъба овесената каша попива влагата, набъбва и удвоява първоначалния си размер. Същото нещо прави овесена каша и в човешкото тяло. Така тя заема част от стомаха и оставя по-малко място за други храни. И когато ядем овесена каша за закуска, това ни помага да не използваме ненужни храни.
Помощ при отслабване
През деня ще изпитате по-малко глад и е малко вероятно да ви се прииска лека закуска между основните хранения. Диетата за отслабване задължително включва овесена каша.
Една от разновидностите ? е кръстена на Бенджамин Франклин. Хората, които заменят закуската с чаша овесена каша и ходят 15-30 минути на ден всеки ден, отслабват до 450 грама на седмица.
Намаляване на риска от сърдечни заболявания Здравето на човек се подобрява значително, при редовно хранене с овесена каша. Благодарение на състава си, каша перфектно намалява нивото на "лошия" холестерол, който засяга сърцето и кръвоносните съдове. Мощен антиоксидант е полифенолът, съдържащ се в овесена каша, който също е отговорна за понижаването на кръвното налягане.
Източник на хранителни вещества
Една порция овесена каша е достатъчна за закуска на възрастен човек - това е половин чаша, с помощта на която всеки ще получи необходимото количество микроелементи, минерали и витамини. Кашата е богата на желязо, манган, цинк, фосфор и магнезий. В нея са добре представени витамините B1, B3, B6, B5, както и фолат.
Със сигурност това са част от най-важните причини всеки да започне да закусва овесена ка
ша и да оцени промените, които ще се появят в тялото му./zdrave.to
CHF | 1 | 2.01134 |
GBP | 1 | 2.2729 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.62332 |
USD | 1 | 1.83233 |
Последни новини
- 21:33 Хороскоп за сряда, 24 април 2024 г.
- 19:37 Аржентинският президент празнува постигането на "нулев дефицит" - ключова негова цел
- 19:29 Русия започна изтеглянето на мироопазващите сили от Нагорни Карабах
- 19:21 Почетоха гаснещия Ериксон и в клуба, за който извърши най-голямото си чудо (ВИДЕО)
- 19:11 Виктория още имала чувства към Алек
- 19:02 И среброто се готви за ценови рекорди
- 18:53 Доц. Кунчев ще предложи до края на седмицата да се обяви епидемия от коклюш
- 18:53 Бивш инженер на НАСА твърди, че е изобретил двигател, който не изисква гориво