Още снимки:
test

Ципрас иска да превръща Гърция в енергиен център на среща с Путин

06.12.2018 16.40

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, пристига на 7 декември в Москва по покана на руския президент Владимир Путин и коментира в интервю пред ТАСС намеренията за задълбочаване на руско-гръцките отношения, за разширяване на икономическото сътрудничество и за да се превърне Гърция в енергиен център в региона, включително чрез разработването на газопроводна система, включваща турския поток. Той подчертава важната роля на Русия в осигуряването на сигурност на континента:

Това е третият път, когато посещавам Русия в качеството ми на премиер. Първият път, когато посетих Москва бе няколко месеца след избирането ми през 2015 г., за втори път бях в Санкт Петербург през 2015 г. на Международния икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF). Беше труден период, дойдохме на власт в страната в изключително критично време, в разгара на трудни преговори, под заплахата от фалит. Смятам обаче, че успяхме да преодолеем кризата.

Нашият стратегически избор от момента, в който приех задълженията си, е да задълбоча гръко-руските отношения, да ги размразя. Въпреки винаги близкото приятелство на нашите народи и 190-те години дипломатически отношения, тези отношения не винаги бяха конструктивни.

Въпреки трудностите, поддържаме искрени и постоянни отношения с президента Путин, искрен и честен диалог.

Налице е напредък на ниво икономическо и търговско сътрудничество. Има инвестиции от руската страна по отношение на закупуването на недвижими имоти. Има много важно увеличение на потока от руски туристи, посетили нашата страна през последните години.

Съществуват важни възможности за стратегическия характер на инвестициите в Гърция. И това означава инвестиции в инфраструктурата, пристанищата, преработвателния сектор, селскостопанския и хранителния сектор. Особено бих обърнал внимание на енергийния сектор, тъй като наш избор е Гърция да се превърне в енергиен и транзитен център. Мисля, че това ще бъде в епицентъра на моите дискусии с президента Путин по време на моето посещение в Москва.

Първо, искам да ви кажа, че секторът на енергийното сътрудничество е много важен сектор в гръцко-руските отношения. Оценяваме, че Русия е важен партньор в енергийния сектор, защото има много важни източници, енергийни източници.

И, разбира се, е известно, че от 2015 г., откакто станах ръководител на правителството, позицията на Гърция е позицията на многоизмерна енергийна политика. Ето защо подкрепяме заедно с други европейски държави доверието, че в рамките на многоизмерната енергийна политика разпределението на източниците и енергийните потоци Гърция и другите европейски страни трябва да преминат към сътрудничество с Руската федерация. Това включва газопровода и транспортирането на руски природен газ за Европа през "Турски поток", който първоначално описвахме като "Европейски поток".

Провеждаме процедура за диалог по този въпрос в Европейския съюз. Вярвам, че нашите аргументи са силни. Имаме постоянство и търпение. И вярвам, че може би в бъдеще ще имаме положителни резултати.

В същото време, разбира се, трябва да кажа, че Гърция сериозно допринесе за Южния коридор и така наречената ТАР (Trans Adriatic Pipeline, Trans Adriatic Pipeline). Ето защо смятаме, че има вероятност да има друг тръбопровод, паралелен на този маршрут. Тази възможност е реална в рамките на Европейския съюз. В рамките на логиката на разпространението и многоизмерната стратегия трябва да се съгласим за диверсификацията на енергийните източници. Това ще гарантира това, което се нарича енергийна сигурност в Европейския съюз.

Гърция, както знаете, е страна, която има дълга традиция по отношение на паралелния курс на великите и исторически моменти на гръцката държава с църковната вяра и най-вече православната религия, така е, от създаването на гръцката държава до днес. Това е толерантна държава. И в същото време това е страна, където, разбира се, доминиращата вяра е Православието. Но има и граждани, гърци, които изповядват други религии. Ето защо бих казал, че това е религиозно-неутрална държава с преобладаваща религия - разбира се, православната християнска вяра.

По-рано казах, че тъй като историята на гръцката държава и гръцката нация е успоредна на борбата на гръцкия народ за независимост и свобода, религиозната вяра насърчава и вдъхновява тази борба. Ето защо тази култура и това вярване са важни за Гърция, независимо от личните убеждения на всеки от нас. В същото време трябва да кажа, че за държавата има теми, които се отнасят до държавните отношения - това е въпрос за правителството, а църковните въпроси - те са за църквата. А колкото до нашите църкви, това са църковни въпроси, които трябва да засягат изключително авторитета на църквата, авторитета на нашите църкви.

Гръцкият народ много цени руската култура и руската литература. Сигурен съм, че руският народ много оценява дълбоко древната гръцка култура, древногръцката литература и съвременната литература. Младите поколения четат Достоевски, Аристотел и Платон.

Вярно е, че Гърция се намира в района на планетата със специално геостратегическо значение - на пресечната точка на три континента, в критична точка на картата - и затова играе особено важна роля.

Виждате ли, истината е, че това е едно голямо предимство за нас но и голяма трудност. Тъй като нашият регион винаги е бил ябълка на раздора между великите сили и регионалните сили, които винаги гледат този регион, или искат да го завладеят, или да го превърнат в сфера на своето влияние в съвременния свят.

Три години, след като посетих Кремъл за първи път, днес нещата са по-различни. Това не е само защото Гърция е излязла от кризата, а и фактът, че Гърция е увеличила своята геополитическа роля в региона като сила за стабилност, сигурност и сътрудничество в региона. Гърция е държава, която всеки познава, която принадлежи към Европейския съюз и НАТО, спазва своите задължения, като същевременно запазва неотклонното право на отношения на взаимно уважение и сътрудничество с други сили. В рамките, разбира се, на тази многостранна външна политика в полза на нашите собствени национални интереси и в полза на, повтарям стабилността, развитието и сътрудничеството в региона.

Както разбирате, ние сме много заинтересовани (на първо място, като член на Европейския съюз) да разгледаме кумулативното развитие на сигурността на целия континент. Аз съм един от хората, които многократно на срещите на върха изразиха необходимостта да погледнем сигурността в нашия регион като единна рамка, в която Русия не може да отсъства.

Не може да има архитектура за сигурност, която да не включва Русия. Това е моето мнение и го повтарям постоянно в продължение на три години и половина, докато присъствах на европейски форуми в качеството си на премиер.

В същото време видяхме, че това, което наричаме регионална сигурност, започна да се влошава. Има рискове - все по-големи рискове - които могат да бъдат преодолени само с диалог и с реализъм. Русия е много важна страна, която неотдавна увеличи ролята си в Средиземноморието, Либия и Сирия, в Близкия изток и Афганистан. Безрезервно вярвам, че чрез диалог, чрез обсъждане и чрез взаимно уважение можем да изградим единна архитектура за сигурност в нашия регион.

Що се отнася до Гърция, страната преживя криза, но излиза по-силна от нея. Получихме много важна водеща роля на Балканите, като държава, която играе ролята на стабилизатор. Имаме много важно споразумение със северните ни съседи - споразумение, което се отнася до перспективите за сътрудничество и мир в региона. Искаме да разрешим проблеми, които остават нерешени в продължение на много години.

Аз не съм защитник на логиката на бездействието, аз съм поддръжник на смела, активна, миролюбива външна политика. Ето защо считам, че тази историческа стъпка, това споразумение (по отношение на промяната на името на Македония) по отношение на Гърция, изобщо не е свързано с избора на нашите съседи да влязат или не в някаква международна организация. Свързано е с премахването на историческата непълнота по отношение на името на съседна държава.

За нас Македония е много важен елемент от нашето древногръцко културно наследство и култура. Така че трябва да има ясно и искрено разделение. Ето защо за мен това е важна стъпка.

Очакваме също важна стъпка по отношение на диалога с Турция и постоянните опити за разрешаване на кипърския въпрос на справедлива и жизнеспособна основа. Решаването на кипърския въпрос по справедлив и жизнеспособен начин означава, че трябва да разберем, че островът трябва да цял отново. Това означава, че островът не може да поддържа войските на окупаторите и анахроничните модели на гаранции на трети страни. И мисля, че по този въпрос Русия постоянно се придържа към положителна позиция и играе положителна роля.

Но, разбира се, важен въпрос за външната ни политика е сътрудничеството, диалогът за Югоизточното Средиземноморие, осигуряването на енергийни източници, сигурното транспортиране на енергийни източници от Югоизточното Средиземноморие до Европа. Това е важна ос на външната политика и с много голяма радост ще имам добра възможност да обсъждам с президента Путин през идните дни.

Инвестициите нараснаха сериозно, имаме своеобразен рекорд за последните десет години, като перспективата е да имаме още повече през следващия период. За нас инвестициите означават развитие, развитието означава работа. Гърция е традиционно приветлива страна за Русия и руските граждани, както в туризма, така и в инвестициите, тъй като е привлекателно инвестиционно направление.

През кризисните години имаше малко хора, които стояха до нас, поне на психологическо ниво, и ние оценяваме това. Сега дори тези, които не стояха до нас, гледат на Гърция като на добра възможност и инвестират. Жалко, ако тази успешна възможност не се използва от руски инвеститори. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
12:46
Ще удари ли COVID-19 и бизнеса с алкохол?
25 май 2020 г.
09:56
Ноам Чомски: Реакцията на САЩ на пандемията беше „фатално хаотична”
09:37
“Скорпиънс” или ЦРУ: кой написа “Вятърът на промяната”?
24 май 2020 г.
20:17
Идващата нова световна дългова криза и как трябва да се справим с нея
11:30
Иван Николов: Светостта на буквите и раните в София и Скопие от издевателствата над тях
09:29
Манол Пейков: По-ниско ДДС за книги означава по-високи заплати за хората, които правят книги
20 май 2020 г.
14:21
Джордж Фридман: Завръщане в бъдещето – Китай и САЩ
19 май 2020 г.
12:28
Най-много регистрирани британци на борсата за месец от 1996 г.
18 май 2020 г.
19:40
Избръснатото лице на правителството на Нетаняху
15:15
Пред фалит ли е Турция?
17 май 2020 г.
18:26
Нека си броят до 12!
09:20
Български лекар от Ню Йорк: В България ще има втора вълна от COVID-19
14 май 2020 г.
08:20
Скандалът в германските кланици – проблемът не е от вчера
13 май 2020 г.
20:02
Италианският Южен Тирол се позова на автономия и се отблокира
09:10
60% от руснаците няма да почиват това лято
12 май 2020 г.
12:06
SIPRI: Коронавирусът ще изостри конфликтите
09:36
COVID-19 и ромите в България и Централна Европа
10 май 2020 г.
19:20
Усложнения от коронавируса оставят оцелели с тежки болести за години напред
09:56
Експерти посочиха най-замърсените места в самолетите
09 май 2020 г.
17:11
Италия ли е големият проблем на еврозоната? Или Германия?
15:37
България и "Голямата война"
09:24
Венгер: Независимо какво ще решат в Англия, Ливърпул е шампион за всички
08 май 2020 г.
14:13
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
09:08
Климатът до 2070 г. – милиарди заплашени от горещини
07 май 2020 г.
19:29
Как се отрази на икономиката на България кризата с испанския грип преди век?

Най-четени от Анализ

Избор на редактора