Пет съвета за храненето по време на пости
Любопитно 21.11.2018 12:20
Коледните пости продължават 40 дни и приключват с трапезата на Бъдни вечер.
Независимо дали постите по чисто религиозни причини или от желание да пречистите тялото си и да отслабнете, важно е внимателно да подбирате храната си по време на постите. Ето 5 съвета за храненето по време на пости:
Приемайте достатъчно протеини
Най-добрите растителни източници са зеленолистните зеленчуци, авокадото, ядките, гъбите.
Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид, тъй като някои от тях, като морковите и гъбите, имат нужда от малко мазнина, в която да се разтворят полезните им вещества.
Не забравяйте източниците на калций и желязо
Включете в менюто си сусам и сусамово масло, сушени кайсии, както и различни бобови храни, спанак, броколи и моркови.
Черният шоколад, тиквените семки и боб са сред най-добрите източници на желязо.
Не консумирайте прекалено много хляб и тестени храни
Те са разрешени по време на пости, но не прекалявайте. Пълнозърнестият хляб и пастата ще ви осигурят витамини и минерали.
Комбинирайте зърнени храни и варива
Боб, леща, ориз и нахут ще ви осигурят нужните за организма аминокиселини.
Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък.
Виното е единственият алкохол, който се разрешава по време на поста, тъй като е символ на Христовата кръв. Риба се разрешава единствено на Никулден - 6 декември.
Независимо дали постите по чисто религиозни причини или от желание да пречистите тялото си и да отслабнете, важно е внимателно да подбирате храната си по време на постите. Ето 5 съвета за храненето по време на пости:
Приемайте достатъчно протеини
Най-добрите растителни източници са зеленолистните зеленчуци, авокадото, ядките, гъбите.
Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид, тъй като някои от тях, като морковите и гъбите, имат нужда от малко мазнина, в която да се разтворят полезните им вещества.
Не забравяйте източниците на калций и желязо
Включете в менюто си сусам и сусамово масло, сушени кайсии, както и различни бобови храни, спанак, броколи и моркови.
Черният шоколад, тиквените семки и боб са сред най-добрите източници на желязо.
Не консумирайте прекалено много хляб и тестени храни
Те са разрешени по време на пости, но не прекалявайте. Пълнозърнестият хляб и пастата ще ви осигурят витамини и минерали.
Комбинирайте зърнени храни и варива
Боб, леща, ориз и нахут ще ви осигурят нужните за организма аминокиселини.
Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък.
Виното е единственият алкохол, който се разрешава по време на поста, тъй като е символ на Христовата кръв. Риба се разрешава единствено на Никулден - 6 декември.
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 18:17 Бази и хижи в Осоговската планина останаха без ток, осигурени са им генератори
- 18:06 Как пътешествията и приключенията ни лекуват?
- 17:53 Учени обясниха защо романтичните комедии са неизменна част от телевизията по празниците
- 17:42 Навръх Коледа: Две жени загинаха, има и ранени при пожари в Шумен и Силистра
- 17:30 Между слава и скандали: Цената, която семействата на знаменитостите плащат
- 17:18 Годината на Балканите в дати
- 17:07 Цените на златото, среброто и платината с нови рекорди
- 16:56 Тайланд и Камбоджа подписаха ново споразумение за спиране на огъня