Пет съвета за храненето по време на пости
Любопитно 21.11.2018 12:20
Коледните пости продължават 40 дни и приключват с трапезата на Бъдни вечер.
Независимо дали постите по чисто религиозни причини или от желание да пречистите тялото си и да отслабнете, важно е внимателно да подбирате храната си по време на постите. Ето 5 съвета за храненето по време на пости:
Приемайте достатъчно протеини
Най-добрите растителни източници са зеленолистните зеленчуци, авокадото, ядките, гъбите.
Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид, тъй като някои от тях, като морковите и гъбите, имат нужда от малко мазнина, в която да се разтворят полезните им вещества.
Не забравяйте източниците на калций и желязо
Включете в менюто си сусам и сусамово масло, сушени кайсии, както и различни бобови храни, спанак, броколи и моркови.
Черният шоколад, тиквените семки и боб са сред най-добрите източници на желязо.
Не консумирайте прекалено много хляб и тестени храни
Те са разрешени по време на пости, но не прекалявайте. Пълнозърнестият хляб и пастата ще ви осигурят витамини и минерали.
Комбинирайте зърнени храни и варива
Боб, леща, ориз и нахут ще ви осигурят нужните за организма аминокиселини.
Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък.
Виното е единственият алкохол, който се разрешава по време на поста, тъй като е символ на Христовата кръв. Риба се разрешава единствено на Никулден - 6 декември.
Независимо дали постите по чисто религиозни причини или от желание да пречистите тялото си и да отслабнете, важно е внимателно да подбирате храната си по време на постите. Ето 5 съвета за храненето по време на пости:
Приемайте достатъчно протеини
Най-добрите растителни източници са зеленолистните зеленчуци, авокадото, ядките, гъбите.
Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид, тъй като някои от тях, като морковите и гъбите, имат нужда от малко мазнина, в която да се разтворят полезните им вещества.
Не забравяйте източниците на калций и желязо
Включете в менюто си сусам и сусамово масло, сушени кайсии, както и различни бобови храни, спанак, броколи и моркови.
Черният шоколад, тиквените семки и боб са сред най-добрите източници на желязо.
Не консумирайте прекалено много хляб и тестени храни
Те са разрешени по време на пости, но не прекалявайте. Пълнозърнестият хляб и пастата ще ви осигурят витамини и минерали.
Комбинирайте зърнени храни и варива
Боб, леща, ориз и нахут ще ви осигурят нужните за организма аминокиселини.
Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък.
Виното е единственият алкохол, който се разрешава по време на поста, тъй като е символ на Христовата кръв. Риба се разрешава единствено на Никулден - 6 декември.
CHF | 1 | 2.01549 |
GBP | 1 | 2.2841 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.63583 |
USD | 1 | 1.83147 |
Последни новини
- 21:21 НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"
- 21:14 2 май ще е неучебен за всички ученици в страната
- 19:37 Блинкен обвини Китай, че помага на Русия във войната в Украйна
- 19:26 Гърция спаси 198 плажа от концесионери, чадъри и шезлонги
- 19:17 Сидни Суини отговори на критиките, че "не е красива и талантлива"
- 19:08 Младши сержант е осъден окончателно на 7 години затвор за убийство на полицай в Пловдив
- 18:58 ЦИК реши: Велин Жеков от ГЕРБ – СДС отново ще е шеф на РИК – Варна
- 18:57 В България в 80% от случаите мъжете са насилници, а само в 20% - жените