Още снимки:
test

Евтин турски паламуд след срива на лирата

10.11.2018 14.56

Продават го по 6-8 лева за килограм

Трима възрастни турци чакат пред сергия с паламуд на Колхозния пазар във Варна. Мъжете са явно в командировка и дълго обсъждат рибите по кило на сергията. Избират дълго и търпеливо три. После молят продавача Сали да ги изчисти и нареже мераклийски на кръгове за скарата.

Опашката почва да нервничи. Всички искат паламуди по 6 лева за килограм -

такава евтиния

рядко се случва

Нито тримата гости, нито огладнелите за есенни риби варненци знаят трите тайни: че паламудът може би е от Мраморно море. че дребният сафрид по 7 лева за килограм, който представят за турски, всъщност е испански, и че само дребният чернокоп и ситната барбуна са черноморски.

“В момента черноморски паламуд няма. В началото на септември излязоха парчета по 700-800 до 1,2 килограма, но времето се развали. Сега чакаме пасажите евентуално да се върнат от Босфора към нас заради топлото време. Шансът е малък, защото трябва да духа поне една седмица югоизточен вятър. Няма ги и паламудите от 500-600 грама, които преминават покрай нас по това време”, казаха от рибарската кооперация в Ахтопол.

Това е най-сигурното място за улов на черноморски паламуд в България. В момента там се лови малко сафрид, чернокоп и зарган. Собственици на лодки твърдят, че внесеният от Турция през Гърция паламуд е черноморски.

“Паламудът е черноморски. От Енеада е”, казва продавачка на риба на кея, на който пристават риболовни кораби. Странно защо, но когато времето след месец на бури и силни ветрове се оправи,

риболовните

кораби изчезнаха

От едната фирма казаха, че ловели в Балчик, от другата - в Поморие.

Ако паламудът е избил на километри от границата при Резово, няма начин да не се появи и в самото погранично село. Ако човек не си купи от идваща от морето лодка или веднага след като види как я вадят от мрежата, обаче гаранция няма. Това е атлантическа риба с широк диапазон на миграция, казва ихтиологът д-р Виолин Райков от Института по океанология във Варна.

Имаме турски паламуд по 8 лева, дребен български чернокоп по 6, а едър по 8, катко и испански сафрид по 4 лева. Това съобщава обективно служителка на един от най-големите вносители на риба у нас от офис в Бургас.

“Паламудът със сигурност не се размножава в нашето море. Това може да е една от трите основни причини за миграцията на рибите. Той идва тук, за да се отхранва и си заминава заради зимуването в Мраморно море. Турски учени правиха опити с маркирането на рибите и установиха, че само отделни паламуди са намерени около Трабзон, имаше открити и две маркирани бройки в Созопол. От времето на Аристотел, който пръв съобщава, че паламудът влиза от Егейско в Мраморно и Черно море, няма сериозни изследвания на миграцията му”, добави д-р Райков.

Според него хипотезата на покойния писател от Ахтопол Григор Долапчиев, че паламудът си хвърля хайвера край кавказкото крайбрежие заради многото реки и планктона им, не е доказана научно. Подводен рибиловец от Ахтопол обаче твърди, че е виждал малки паламудчета, излюпени в Черно море, които няма как да преодолеят силното Дяволско течение от Босфора насам, ако са се появили в Мраморно море. Малки паламудчета бяха уловени и на Шкорпиловци през 2005 година.

Изследванията от уловите през тази есен на Института по океанология показват, че

годината няма

нищо общо с

бума на

паламуда у нас

през 2005 и 2011 г. Тази година има повече чернокоп, тук-там излиза и лефер, обясни Виолин Райков. Рибата, изглежда, обаче се държи навътре в морето, защото по-предната есен на Морска гара се хващаха минимум по 20-30 чернокопа на вечер на плувка и фире от сафрид. Сега я излязат две-три риби, я не. Варненските въдичари си обясняват феномена с наличието наблизо на сондата, която търси нефт и газ и прави вибрации във водата, които шокират чернокопите.

Вкусовите качества на паламуда, като на всички черноморски риби, се подобряват от по-слабата соленост на Черно море и от по-студените му води. Заради тях рибите трупат полезните за нас мазнини. При 18 процента соленост на водата у нас, в Мраморно море тя е 28-32 на сто, а в Средиземно море и океаните стига 36-42 на сто. За това егейските риби са сухи и не толкова вкусни.

Днес+

Коментирай статията

11.11.2018 02:36
гост
Май някой драскач не знае разликата между процент и промил. 42 на сто означава 420г сол във всеки литър вода. И този, дето го е преписал тук, също не знае разликата. Реално е 42г на литър, съответно 18г за Черно море и 28г за мраморно.

Последни от Бизнес
19:20
На работа по 12 часа 6 пъти седмично: Реалността за заетите в ИТ сектора в Китай
18:52
КЗК не видя нарушение при закупуване на платежна услуга от Групата на ЧЕЗ
18:35
Биткойнът поскъпна до шестмесечен връх
18:29
Паричното предлагане расте с 10,4% на годишна база през март
17:19
Бизнесът със стари коли рухна
15:21
БНБ: 52,368 млрд. лева са депозитите на домакинствата през март
14:28
КЕВР: Топлоенергията няма да поскъпне двойно
13:46
Беларус остави Европа без бензин заради Русия
13:34
10-дневната почивка в Япония ще подкрепи значително икономиката
13:24
УНСС сигнализира, че е заплашен от фалит
09:49
САЩ ще санкционира държави, купуващи ирански петрол
09:39
2/3 от българите убедени, че в сивата икономика се печели най-бързо
09:31
"Булгаргаз" очаква по-евтин газ през юли
22 април 2019 г.
19:40
Защо Amazon не успя на китайския пазар
16:24
Близо 3000 са трудовите злополуки у нас за миналата година
16:21
Рецесията в Италия може да прерасне в нова криза за €2 трилиона в Еврозоната
16:04
С колко може да поскъпне токът от 1 юли
15:38
Всеки сам пресмята колко данък дължи
14:46
Подадени са пет оферти за концесията на Летище София
14:04
В София средният приход от хотелска стая стигна 50 евро
13:55
Откъде идват дрехите в ЕС?
13:34
Производители: Иска ли държавата да ядем чуждо производство домати и пипер?
13:26
Индия се надява, че САЩ ще позволи на съюзници да купуват ирански петрол
12:11
България спечели делото срещу фонда на Оман
11:31
Автомобилното изложение в Шанхай привлече близо 1000 производители

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора