Още снимки:
test

Евтин турски паламуд след срива на лирата

10.11.2018 14.56

Продават го по 6-8 лева за килограм

Трима възрастни турци чакат пред сергия с паламуд на Колхозния пазар във Варна. Мъжете са явно в командировка и дълго обсъждат рибите по кило на сергията. Избират дълго и търпеливо три. После молят продавача Сали да ги изчисти и нареже мераклийски на кръгове за скарата.

Опашката почва да нервничи. Всички искат паламуди по 6 лева за килограм -

такава евтиния

рядко се случва

Нито тримата гости, нито огладнелите за есенни риби варненци знаят трите тайни: че паламудът може би е от Мраморно море. че дребният сафрид по 7 лева за килограм, който представят за турски, всъщност е испански, и че само дребният чернокоп и ситната барбуна са черноморски.

“В момента черноморски паламуд няма. В началото на септември излязоха парчета по 700-800 до 1,2 килограма, но времето се развали. Сега чакаме пасажите евентуално да се върнат от Босфора към нас заради топлото време. Шансът е малък, защото трябва да духа поне една седмица югоизточен вятър. Няма ги и паламудите от 500-600 грама, които преминават покрай нас по това време”, казаха от рибарската кооперация в Ахтопол.

Това е най-сигурното място за улов на черноморски паламуд в България. В момента там се лови малко сафрид, чернокоп и зарган. Собственици на лодки твърдят, че внесеният от Турция през Гърция паламуд е черноморски.

“Паламудът е черноморски. От Енеада е”, казва продавачка на риба на кея, на който пристават риболовни кораби. Странно защо, но когато времето след месец на бури и силни ветрове се оправи,

риболовните

кораби изчезнаха

От едната фирма казаха, че ловели в Балчик, от другата - в Поморие.

Ако паламудът е избил на километри от границата при Резово, няма начин да не се появи и в самото погранично село. Ако човек не си купи от идваща от морето лодка или веднага след като види как я вадят от мрежата, обаче гаранция няма. Това е атлантическа риба с широк диапазон на миграция, казва ихтиологът д-р Виолин Райков от Института по океанология във Варна.

Имаме турски паламуд по 8 лева, дребен български чернокоп по 6, а едър по 8, катко и испански сафрид по 4 лева. Това съобщава обективно служителка на един от най-големите вносители на риба у нас от офис в Бургас.

“Паламудът със сигурност не се размножава в нашето море. Това може да е една от трите основни причини за миграцията на рибите. Той идва тук, за да се отхранва и си заминава заради зимуването в Мраморно море. Турски учени правиха опити с маркирането на рибите и установиха, че само отделни паламуди са намерени около Трабзон, имаше открити и две маркирани бройки в Созопол. От времето на Аристотел, който пръв съобщава, че паламудът влиза от Егейско в Мраморно и Черно море, няма сериозни изследвания на миграцията му”, добави д-р Райков.

Според него хипотезата на покойния писател от Ахтопол Григор Долапчиев, че паламудът си хвърля хайвера край кавказкото крайбрежие заради многото реки и планктона им, не е доказана научно. Подводен рибиловец от Ахтопол обаче твърди, че е виждал малки паламудчета, излюпени в Черно море, които няма как да преодолеят силното Дяволско течение от Босфора насам, ако са се появили в Мраморно море. Малки паламудчета бяха уловени и на Шкорпиловци през 2005 година.

Изследванията от уловите през тази есен на Института по океанология показват, че

годината няма

нищо общо с

бума на

паламуда у нас

през 2005 и 2011 г. Тази година има повече чернокоп, тук-там излиза и лефер, обясни Виолин Райков. Рибата, изглежда, обаче се държи навътре в морето, защото по-предната есен на Морска гара се хващаха минимум по 20-30 чернокопа на вечер на плувка и фире от сафрид. Сега я излязат две-три риби, я не. Варненските въдичари си обясняват феномена с наличието наблизо на сондата, която търси нефт и газ и прави вибрации във водата, които шокират чернокопите.

Вкусовите качества на паламуда, като на всички черноморски риби, се подобряват от по-слабата соленост на Черно море и от по-студените му води. Заради тях рибите трупат полезните за нас мазнини. При 18 процента соленост на водата у нас, в Мраморно море тя е 28-32 на сто, а в Средиземно море и океаните стига 36-42 на сто. За това егейските риби са сухи и не толкова вкусни.

Днес+

Коментирай статията

11.11.2018 02:36
гост
Май някой драскач не знае разликата между процент и промил. 42 на сто означава 420г сол във всеки литър вода. И този, дето го е преписал тук, също не знае разликата. Реално е 42г на литър, съответно 18г за Черно море и 28г за мраморно.

Последни от Бизнес
08:22
Санкциите удрят икономиката на Русия
16 ноември 2018 г.
20:05
"Фолксваген" заделя 44 млрд. евро за 15 млн. електрически автомобила
20:00
Победа за Ципрас: Без намаление на гръцките пенсии
18:49
Собствениците на „Ролс-Ройс” у нас вече има къде да си сменят маслото
15:16
Няма да се събират нови такси за сега действащите мостове, тунели или планински проходи
14:16
България сред челните места в ЕС по ефективност на рециклиране на батерии
11:50
Силицият ще направи електромобилите по-ефективни
11:11
Китайският бизнес оглежда Гоце Делчев за крупна инвестиция
10:56
Паундът е под натиск, йената печели от несигурността
10:42
Домбровскис: Бюджетът на Италия открито оспорва бюджетните правила на ЕС
09:50
КЗП: „Неясните условия на кампанията „Черен петък“ объркват потребителите”
09:41
Картина на Дейвид Хокни постави рекорд за най-скъпа продажба
15 ноември 2018 г.
19:53
Зукърбърг забрани айфоните във Фейсбук
18:40
По заповед на Зукърбърг - топмениджърите на Facebook минават на Android
18:13
"Кордел България" прави четири завода 26,8 милиона лева в България
15:59
Агенцията по заетостта отчете най-ниска безработицата за октомври от 10 години насам
15:53
Понижение на износа доведе до свиване на търговския излишък на еврозоната през септември
15:01
Британският паунд поевтиня, след като министър "Брекзит" хвърли оставка
15:00
Драстично свиване на износа на пшеница от ЕС
14:56
В България не е имало толкова малко безработни от 10 години насам
14:33
ЕС инвестира над 290 млн. евро в жп линията Пловдив-Бургас
14:11
Димитър Маргаритов:„Българинът гледа към „Черния петък” с прагматизъм и рационалност”
14:01
200 компании от Китай са проявили интерес за инвестиции в България през 2018-а
13:58
Сериозен спад на паунда след оставката на британския министър за Brexit
13:49
Защо в Русия няма Amazon?

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора