Бобови и пълнозърнести храни държат кръвната захар под контрол
Любопитно 10.11.2018 14:38
Години наред ни уверяват, че трябва да избягваме продуктите с висок гликемичен индекс. Нови изследвания обаче показват, че това може да не е чак толкова важно, когато говорим за правилно хранене или отслабване. Коя е истината?
Гликемичният индекс е показател за влиянието на въглехидратите от хранителните продукти върху нивото на захар в кръвта. Простичко казано, продукти с висок гликемичен индекс са тези, които сме свикнали да наричаме “бързи” (прости, нездравословни) въглехидрати. А продукти с нисък гликемичен индекс са тези, които се считат за “бавни” (сложни, здравословни) въглехидрати. В списъка на продукти с нисък гликемичен индекс, които не предизвикват силно покачване на глюкозата, влизат: плодове с ниско съдържание на целулоза, фасул, бобови и пълнозърнести продукти.
На свой ред продукти с висок гликемичен индекс са сладките газирани напитки, рафинираните зърнени продукти и сладкишите.
Какъв е проблемът на продуктите с висок гликемичен индекс? Дълго време се смяташе, че продуктите, които причиняват рязко покачване на захарта, провокират и резистентност към инсулина и като следствие - съхранение на мазнини в организма и повишаване на риска от диабет втори тип. Звучи логично, но дали е така?
Защото нови изследвания показват, че специалистите са започнали да преосмислят преимуществата на нискогликемичните диети. Едно от тези изследвания например, съумяло да обясни защо меню на основата на продукти с нисък гликемичен индекс невинаги води до очакваните резултати. Учените стигнали до извода, че ако човек ограничава количеството въглехидрати в менюто си, независимо дали те са “бързи” или “бавни”, това във всички случаи дава положителен ефект.
Защо все пак продуктите с нисък гликемичен индекс са по-добрият избор? Гликемичният индекс в действителност не е толкова важен, колкото си мислим. Но специалистите в областта на правилното хранене уверяват, че нискогликемичните продукти все пак са по-разумната алтернатива на високогликемичните продукти, ако искаме да се храним правилно. Първо, продуктите с нисък индекс по принцип са по-засищащи. Второ, те обикновено съдържат повече влакна, оптимизиращи процесите на храносмилане, което също е здравословно.
В крайна сметка, всеки от нас може да си позволи, когато му се прииска, да похапва и прости въглехидрати, било то ароматен сладкиш с канела или вкусна тортичка. В умерени количества всичко това няма да навреди на здравето и диетата.
Гликемичният индекс е показател за влиянието на въглехидратите от хранителните продукти върху нивото на захар в кръвта. Простичко казано, продукти с висок гликемичен индекс са тези, които сме свикнали да наричаме “бързи” (прости, нездравословни) въглехидрати. А продукти с нисък гликемичен индекс са тези, които се считат за “бавни” (сложни, здравословни) въглехидрати. В списъка на продукти с нисък гликемичен индекс, които не предизвикват силно покачване на глюкозата, влизат: плодове с ниско съдържание на целулоза, фасул, бобови и пълнозърнести продукти.
На свой ред продукти с висок гликемичен индекс са сладките газирани напитки, рафинираните зърнени продукти и сладкишите.
Какъв е проблемът на продуктите с висок гликемичен индекс? Дълго време се смяташе, че продуктите, които причиняват рязко покачване на захарта, провокират и резистентност към инсулина и като следствие - съхранение на мазнини в организма и повишаване на риска от диабет втори тип. Звучи логично, но дали е така?
Защото нови изследвания показват, че специалистите са започнали да преосмислят преимуществата на нискогликемичните диети. Едно от тези изследвания например, съумяло да обясни защо меню на основата на продукти с нисък гликемичен индекс невинаги води до очакваните резултати. Учените стигнали до извода, че ако човек ограничава количеството въглехидрати в менюто си, независимо дали те са “бързи” или “бавни”, това във всички случаи дава положителен ефект.
Защо все пак продуктите с нисък гликемичен индекс са по-добрият избор? Гликемичният индекс в действителност не е толкова важен, колкото си мислим. Но специалистите в областта на правилното хранене уверяват, че нискогликемичните продукти все пак са по-разумната алтернатива на високогликемичните продукти, ако искаме да се храним правилно. Първо, продуктите с нисък индекс по принцип са по-засищащи. Второ, те обикновено съдържат повече влакна, оптимизиращи процесите на храносмилане, което също е здравословно.
В крайна сметка, всеки от нас може да си позволи, когато му се прииска, да похапва и прости въглехидрати, било то ароматен сладкиш с канела или вкусна тортичка. В умерени количества всичко това няма да навреди на здравето и диетата.
CHF
|
1 | 2.09943 |
GBP
|
1 | 2.23728 |
RON
|
10 | 3.84401 |
TRY
|
100 | 3.88992 |
USD
|
1 | 1.66524 |
Последни новини
- 18:01 Проф. Георги Рачев предупреди за сняг и поледици по пътищата
- 17:52 Украинските АЕЦ намалиха производството на ток след нощния руски обстрел
- 17:42 Омбудсманът предлага несеквестируемите средства да се теглят и от банкомат
- 17:33 ОИК-Варна отново не събра кворум за отстраняването на кмета Благомир Коцев
- 17:24 Администрацията на Тръмп настоява за прекратяване на делата за убежище
- 17:15 Warner Bros. Discovery отново отхвърли оферта на Paramount
- 17:06 Какво знаем до тук за втората партида документи по делото "Епстийн"?
- 16:57 Сърбия се споразумя за удължаване на доставките на руски природен газ до 31 март 2026 г.