Още снимки:
test

Чехия може да повиши пенсиите, без да се превръща в Гърция

09.11.2018 19.43

Една от най-малко задлъжнелите държави в Европа има възможност да увеличи пенсиите си, без да се изправи пред криза, подобна на гръцката през следващите десетилетия, каза министърът на труда, критикувайки десетилетната нагласа за строга бюджетна дисциплина.

Със стабилен икономически растеж и най-ниската безработица в ЕС Чешката република управлява един от най-големите бюджетни излишъци в блока и има четвъртата най-малка тежест за публичния дълг. Тя е най-богатата от бившите социалистически страни в ЕС.

Макар че това дава възможност на правителството да увеличи разходите за пенсии, преработване на данъчната система може да финансира още по-голяма експанзия в дългосрочен план, каза министърът на труда Яна Малачова в интервю за Bloomberg.

"Когато погледнете други страни, ние не харчим толкова много за пенсии. Въз основа на настоящите икономически прогнози, все още има свобода на действие", заяви 37-годишната Малачова.

"Дългосрочният дебат трябва да се съсредоточи върху добавянето на повече средства към системата, което не е възможно без по-високи данъчни приходи", обясни тя.

Но не всички са съгласни с идеите на управляващите. Националният фискален съвет, независим консултативен орган за бюджета, предупреди, че страната ще се изправи пред криза, подобна на тази в Гърция след няколко десетилетия, тъй като делът на пенсионерите нараства, а данъкоплатците се пенсионират.

Министърът отхвърли предупрежденията. "Функционалната" пенсионна система зависи от общата икономическа конкурентоспособност, а не от броя на пенсионерите, каза Малачова.

През последната година разходите за пенсии за възраст са само около 3/4 от средното за ЕС равнище от 10.2% от брутния вътрешен продукт.

Догонване

С производителност на глава от населението от около 9/10 от средната за ЕС миналата година, чехите надминаха съседите си от ЦИЕ по жизнен стандарт, както и по-възрастните членове на Гърция и Португалия. Но те изостават далеч зад съседна Германия, където тази цифра е 123%. Други бивши комунистически страни, включително Словения, Полша и Унгария, също бавно наваксват разликата със Запада.

Един от начините за подновяване на изкачването ще бъде да се харчи повече за държавни заплати и да се повишава минималната заплата в дългосрочен план. Средната месечна пенсия при мъжете е 13 093 крони (570 долара), а при жените е 10 772 крони (470 долара) за миналата година.

Правителството на милиардера премиер Андрей Бабиш планира да харчи 8% повече за заплати в държавния сектор през 2019 г., след като обяви рекордно увеличение на пенсиите с 900 крони на месец, което се очаква през януари. Малачова предлага и 10-процентно увеличение на минималната заплата до 13 400 крони (586 долара) на месец.

За да финансира тези смели инициативи, правителството трябва да преработи данъчната система, каза Малакова, член на младежките управляващи социалдемократи. Мерките може да включват премахване на данъчните облекчения, включително тези за пребиваващи в домовете съпрузи и строги мерки срещу укриването на данъци.

Нейната партия предложи да наложи специален данък върху банките, както и върху други индустрии - идея, на която партията на Бабиш се противопоставя.

"Просто не е честно да плашим хората, казвайки, че със застаряването на населението няма да има никакви пари за пенсии. Социалдемократите предлагат нови корпоративни данъци за енергийните, телекомуникационните и банковите сектори. С това трябва да е свързана пенсионната реформа", заяви Малачова. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
13:05
„Таймс“: Зеленски да убеди украинците, че не зависи от олигарси
11:19
Китай печели фенове с „Един пояс, един път“
11:03
"Гардиън": Победата на Зеленски е изключително събитие, но истинската проверка предстои
22 април 2019 г.
13:58
Животът на абдикиращия японски император Акихито
12:04
От Рейгън до Зеленски – актьори, превърнали се в политици
10:35
Убедителната победа на Зеленски в Украйна – от тук накъде?
20 април 2019 г.
19:19
Религията като начин на употреба
18:35
На вниманието на робуващите на “робството”
17:15
Сметищата може да издигнат следващите лидери на Източна Европа
15:31
Атлантическият съвет - БГ представя 7 начина за обезвреждане чрез хибридна война
13 април 2019 г.
13:37
Големите проекти от китайската инициатива "Едни пояс - един път"
12 април 2019 г.
17:53
Как Европа се научи да се страхува от Китай
15:52
Докато търговската война на Тръмп с Китай затихва, назрява конфликт с Япония
10:32
Брекзит е отложен, но ще стигнат ли британските политици до консенсус?
11 април 2019 г.
17:21
Какво ни казват президентските избори в Украйна?
15:09
Назрява компромис между Русия и ПАСЕ
14:41
Пакост или лакомство? Великобритания и ЕС се договориха да отложат Брекзит до Хелоуин
09:23
Кога Европа започна да се страхува толкова от Китай
10 април 2019 г.
17:05
Биби го направи отново
12:35
Дилемите на Ердоган
09 април 2019 г.
18:09
Засили ли Договорът от Преспа национализма в Гърция?
10:52
"Йени акит" за посещението на Ердоган в Москва: Глобално сътрудничество с Русия
08 април 2019 г.
14:49
Кой е Халифа Хафтар и каква ще е ролята му в бъдещето на Либия
09:21
ЕС под тревога за фалшивите новини преди изборите за Европарламент
08:01
През 2023 Турция може да е друга

Най-четени от Анализ

Избор на редактора