Изведоха формула за идеалната домашна пица
Любопитно 08.11.2018 18:21
Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, съобщи в. "Дейли мейл".
Тайната е в температурата и продължителността на печенето. В електрическа фурна температурата трябва да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.
За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета "Тор Вергата" в Рим са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите.
Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.
В пещта дървата горят в единия й край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно. Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.
За изследването си физиците са използвали пица Маргарита.
Пица Маргарита
Необходими продукти:
за тестото:
450 г брашно
7 г суха мая
1 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
250 мл хладка вода
за соса:
360 г белени домати
2 скилидки чесън
1 ч. л. захар
4-5 с. л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
за топинга:
600 г сирене „Моцарела“
1 връзка пресен босилек
Начин на приготвяне:
Смесете съставките за тестото и ги замесете. Сипете малко зехтин на дъното на купа, поставете омесеното тесто вътре и го намажете със зехтина отгоре, за да не изсъхне. Оставете го за час на топло, покрито с кърпа, за да втаса. От това тесто и съставките можете да направите 3 пици.
Разделете готовото тесто на три части. Премесете ги отново, като направите три топки. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат повторно.
Счукайте скилидките чесън. Изсипете ги в купа и прибавете доматите. Пасирайте продуктите. Добавете настъргания пармезан, захарта, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте всичко.
Вземете една от топките и я разточете тънко в кръгла форма с диаметър около 25 см. Поръсете с царевично брашно лопатката за пици и върху нея поставете разточеното тесто. Запрашването се прави, за да можете после лесно да приплъзнете пицата върху плочата за печене.
Гребнете с черпак от доматената смес и с кръгови движения нанесете слой върху тестото. Краищата на тестото ги оставете без покритие. Натрошете върху него моцарелата и поръсете отгоре с накъсани листа от босилек.
Поставете върху плоча в загрята на 250 градуса фурна и печете около 7-10 минути до готовност.
Тайната е в температурата и продължителността на печенето. В електрическа фурна температурата трябва да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.
За да изведат формулата, Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от университета "Тор Вергата" в Рим са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите.
Те изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.
В пещта дървата горят в единия й край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно. Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.
За изследването си физиците са използвали пица Маргарита.
Пица Маргарита
Необходими продукти:
за тестото:
450 г брашно
7 г суха мая
1 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
250 мл хладка вода
за соса:
360 г белени домати
2 скилидки чесън
1 ч. л. захар
4-5 с. л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
за топинга:
600 г сирене „Моцарела“
1 връзка пресен босилек
Начин на приготвяне:
Смесете съставките за тестото и ги замесете. Сипете малко зехтин на дъното на купа, поставете омесеното тесто вътре и го намажете със зехтина отгоре, за да не изсъхне. Оставете го за час на топло, покрито с кърпа, за да втаса. От това тесто и съставките можете да направите 3 пици.
Разделете готовото тесто на три части. Премесете ги отново, като направите три топки. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат повторно.
Счукайте скилидките чесън. Изсипете ги в купа и прибавете доматите. Пасирайте продуктите. Добавете настъргания пармезан, захарта, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте всичко.
Вземете една от топките и я разточете тънко в кръгла форма с диаметър около 25 см. Поръсете с царевично брашно лопатката за пици и върху нея поставете разточеното тесто. Запрашването се прави, за да можете после лесно да приплъзнете пицата върху плочата за печене.
Гребнете с черпак от доматената смес и с кръгови движения нанесете слой върху тестото. Краищата на тестото ги оставете без покритие. Натрошете върху него моцарелата и поръсете отгоре с накъсани листа от босилек.
Поставете върху плоча в загрята на 250 градуса фурна и печете около 7-10 минути до готовност.
CHF | 1 | 1.99351 |
GBP | 1 | 2.28037 |
RON | 10 | 3.93361 |
TRY | 100 | 5.60402 |
USD | 1 | 1.80827 |
Последни новини
- 11:49 Близо 36 000 са вписаните в регистъра на хазартно уязвимите
- 11:45 Втората си лунна нощ преживя японският модул SLIM
- 11:44 Никола Минчев, ПП: ИТН дадоха заявка, че ще върнат мандата
- 11:42 Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери
- 11:36 "Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април
- 11:34 Русия няма да атакува страни от НАТО, но западни F-16 ще бъдат сваляни в Украйна (ВИДЕО)
- 11:32 Нетаняху пренасрочи израелската делегация в САЩ за обсъждане на операцията в Рафах
- 11:31 Поредна измислица на МОН: За второ явяване на матура ще се плаща