Откриха диетата, с която отслабваме и не качваме отново
Любопитно 08.11.2018 13:15
Учените от Университета „Ровира и Виргили“, Испания, заключиха, че нискокалоричната средиземноморска диета допринася за загуба на тегло и намален риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване при пациенти с наднормено тегло и метаболитен синдром.
Проучването включва над 600 пациенти на възраст между 55 и 75 години, страдащи от затлъстяване или наднормено тегло, както и от метаболитен синдром.
Въпреки факта, че диетите с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати се считат за ефективни от гледна точка на намаляване на теглото и намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, няма научно доказателство, че в дългосрочен план се запазват положителните резултати от такава диета.
Ново проучване, посветено на фундаментално различен тип храна - средиземноморската, показа, че 33,7% от пациентите, които са преминали на нея, една година по-късно са загубили поне 5% от първоначалното си телесно тегло. В сравнение с участниците в проучването, които не са следвали тази диета, тяхното усвояване на глюкоза значително се е подобрило.
Разлика има също и в това, че с течение на времето положителната динамика при сваляне на тегло продължава, подчертават учените.
Средиземноморският тип диета включва консумиране на големи количества пресни зеленчуци и плодове, бобови растения, ядки, семена, пълнозърнест хляб и паста на основата на зърнени култури.
Освен това се препоръчва да се намали консумацията на червено месо и да се даде предимство на рибата и морските дарове. /РИА Новости
Проучването включва над 600 пациенти на възраст между 55 и 75 години, страдащи от затлъстяване или наднормено тегло, както и от метаболитен синдром.
Въпреки факта, че диетите с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати се считат за ефективни от гледна точка на намаляване на теглото и намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, няма научно доказателство, че в дългосрочен план се запазват положителните резултати от такава диета.
Ново проучване, посветено на фундаментално различен тип храна - средиземноморската, показа, че 33,7% от пациентите, които са преминали на нея, една година по-късно са загубили поне 5% от първоначалното си телесно тегло. В сравнение с участниците в проучването, които не са следвали тази диета, тяхното усвояване на глюкоза значително се е подобрило.
Разлика има също и в това, че с течение на времето положителната динамика при сваляне на тегло продължава, подчертават учените.
Средиземноморският тип диета включва консумиране на големи количества пресни зеленчуци и плодове, бобови растения, ядки, семена, пълнозърнест хляб и паста на основата на зърнени култури.
Освен това се препоръчва да се намали консумацията на червено месо и да се даде предимство на рибата и морските дарове. /РИА Новости
CHF | 1 | 2.01778 |
GBP | 1 | 2.2902 |
RON | 10 | 3.93068 |
TRY | 100 | 5.65181 |
USD | 1 | 1.83853 |
Последни новини
- 23:15 Психично болен се е барикадирал в дома си в София, заплашвал съседи с нож
- 23:05 Прокуратурата обвини Живко Коцев за участие в ОПГ, наложиха му 20 000 лв. гаранция
- 21:11 Хороскоп за четвъртък, 18 април 2024 г.
- 19:37 Холивудска продуцентка: Сидни Суини нито е красива, нито талантлива, защо е звезда?
- 19:28 Хеликоптерът на НАСА "Инджинюъти" изпрати последното си съобщение
- 19:18 През последното тримесечие производството на интегрални схеми в Китай е нараснало с 40 %
- 19:09 Колко са чашите кафе на ден, които е позволено да изпиете, според кардиолозите
- 19:01 Димо Дренчев, "Възраждане": Като минем на евро дългът към БВП ще отиде на 90% и ще задлъжнеем много