Още снимки:
test

Ето как ще се отразят изборите в САЩ на търговската и данъчната политика

07.11.2018 18.57

Според стратези едва ли ще има драстични отклонения от предприетия курс "Америка на първо място", дори след като демократите спечелиха Камарата на представителите.

Демократите взимат мнозинството в Камарата на представителите, докато републиканците - в Сената. И двете камари съставят Конгреса - главният орган за взимане на решения в страната, а одобрението на всеки от тях се изисква в законодателния процес.

Разделеният Конгрес ще е създаде трудности за администрацията на Тръмп по въпросите, свързани с вътрешната политика. Двупартийно сътрудничество може да се очаква в области като разходите за инфраструктура, но в по-голямата си част разделението между и в рамките на партиите означава, че напредъкът ще бъде труден. Например, предложението на президента Тръмп за допълнително съкращаване на данъка върху доходите получи значителен удар поради резултата от изборите, според Джеймс Найтли, главен икономист в ING.

Но за търговската политика, една от областите, които са най-важни за международната общност, Тръмп се радва на изпълнителна власт и може да определи условията независимо от това дали Конгресът е разделен или не. Това е така, защото "Конгресът няма голяма способност да контролира търговската политика", според анализатори в RBC Capital, цитирани от CNBC. Очаква се Тръмп да продължи агресивната си политика спрямо Китай, за да намали търговския дефицит със страната. Въпреки това реакцията на азиатската държава(обявените миналата седмица масови фискални стимули навеждат на мисълта, че Китай ще води дълга и ожесточена борба) сочи, че напрежението вероятно ще ескалира допълнително в близко бъдеще, повишавайки митата и през следващата година, продължава Найтли. Това само по себе си може да привлече и подкрепата на демократите.

Ако обаче Тръмп отново въведе мита за традиционни съюзници като Европейския съюз или оттегли страната си от Световната търговска организация, демократите вероятно биха се намесили, макар международната търговия да не е сред приоритетите им, пише икономистът.

Какво следва за фискалната политика? Традиционно дефицитът на Съединените щати се уголемява при президент от републиканската партия и се понижава при демократ и Тръмп не е изключение. Бюрото по бюджета към Конгреса изчислява, че Федералният дефицит на САЩ ще се увеличи до 4,6% от БВП през следващата година във време, когато икономиката процъфтява, а нивото на безработицата е на 50-годишно дъно. Масовият фискален стимул, въведен от президента тази година, оставя дупка в правителствения бюджет, застрашавайки дългосрочната фискална устойчивост. При икономически сътресения с по-нисък растеж или дори рецесия, дефицитът можеше бързо да достигне 7-9% от БВП, подобно на периода след финансовата криза. Въпреки това, фактът, че демократите контролират Камарата на представителите, означава, че има по-ниска вероятност от допълнителни инициативи за фискална експанзия. На свой ред това може да помогне за облекчаване на страховете за устойчивост на дълга, но те няма да изчезнат напълно. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
09:27
Чудовището на разделението оголва зъби в Гърция
19 януари 2019 г.
17:48
Балканската страна, където разкритията за корупция изпращат авторите им в затвора
17:28
Неуправляема ли е Франция?
16:06
Джордж Фридман: От гибел към гибел - взривове и спад на населението
18 януари 2019 г.
19:52
Могат ли САЩ да спрат Северен поток-2?
17:50
Летища, митници, търговия: Европа се готви за хаотичен Брекзит
15:04
„Таймс“: Визитата на Путин в Сърбия трябва да тревожи Европа
14:22
Какво да очакват Москва и Пекин от "Тръмп на тропиците"?
17 януари 2019 г.
14:38
Линдзи Греъм - човекът, който шепне на ухото на Тръмп
14:12
Брекзитът - британски нокдаун за Балтика и Източна Европа
16 януари 2019 г.
11:25
Какъв би бил пътя за потенциална световна криза през 2019-та година?
11:00
Защо руската икономика расте толкова бавно?
09:38
_Русия отслабва, но чувства укрепване на силите си
09:19
Какво следва, след като британският парламент отхвърли сделката за Брекзит
14 януари 2019 г.
20:03
За стената на Тръмп 5.7 млрд. долара са малко
13 януари 2019 г.
18:34
Сръбски политик предлага косовският въпрос да се реши по модела на двете Германии
12 януари 2019 г.
16:47
Как воюват руснаците и как американците
16:43
Студена война, която е по-добре да бъде избегната
16:25
Петте най-предпочитани държави за работа в чужбина
10:08
Събитията в Румъния трябва да изплашат Порошенко
11 януари 2019 г.
20:15
Доларът - фаталното оръжие на Америка
10 януари 2019 г.
13:17
Претенциите на Турция към гръцкия континентален шелф и изборите в Гърция
08 януари 2019 г.
19:42
Европа се превръща в арена на газовия сблъсък между Русия и САЩ
10:42
Турски експерти: Изтеглянето на САЩ от Сирия може да продължи с години
09:47
„Джумхюриет“: 2019 г. няма да донесе мир и спокойствие

Най-четени от Анализ

Избор на редактора