Още снимки:
test

Ето как ще се отразят изборите в САЩ на търговската и данъчната политика

07.11.2018 18.57

Според стратези едва ли ще има драстични отклонения от предприетия курс "Америка на първо място", дори след като демократите спечелиха Камарата на представителите.

Демократите взимат мнозинството в Камарата на представителите, докато републиканците - в Сената. И двете камари съставят Конгреса - главният орган за взимане на решения в страната, а одобрението на всеки от тях се изисква в законодателния процес.

Разделеният Конгрес ще е създаде трудности за администрацията на Тръмп по въпросите, свързани с вътрешната политика. Двупартийно сътрудничество може да се очаква в области като разходите за инфраструктура, но в по-голямата си част разделението между и в рамките на партиите означава, че напредъкът ще бъде труден. Например, предложението на президента Тръмп за допълнително съкращаване на данъка върху доходите получи значителен удар поради резултата от изборите, според Джеймс Найтли, главен икономист в ING.

Но за търговската политика, една от областите, които са най-важни за международната общност, Тръмп се радва на изпълнителна власт и може да определи условията независимо от това дали Конгресът е разделен или не. Това е така, защото "Конгресът няма голяма способност да контролира търговската политика", според анализатори в RBC Capital, цитирани от CNBC. Очаква се Тръмп да продължи агресивната си политика спрямо Китай, за да намали търговския дефицит със страната. Въпреки това реакцията на азиатската държава(обявените миналата седмица масови фискални стимули навеждат на мисълта, че Китай ще води дълга и ожесточена борба) сочи, че напрежението вероятно ще ескалира допълнително в близко бъдеще, повишавайки митата и през следващата година, продължава Найтли. Това само по себе си може да привлече и подкрепата на демократите.

Ако обаче Тръмп отново въведе мита за традиционни съюзници като Европейския съюз или оттегли страната си от Световната търговска организация, демократите вероятно биха се намесили, макар международната търговия да не е сред приоритетите им, пише икономистът.

Какво следва за фискалната политика? Традиционно дефицитът на Съединените щати се уголемява при президент от републиканската партия и се понижава при демократ и Тръмп не е изключение. Бюрото по бюджета към Конгреса изчислява, че Федералният дефицит на САЩ ще се увеличи до 4,6% от БВП през следващата година във време, когато икономиката процъфтява, а нивото на безработицата е на 50-годишно дъно. Масовият фискален стимул, въведен от президента тази година, оставя дупка в правителствения бюджет, застрашавайки дългосрочната фискална устойчивост. При икономически сътресения с по-нисък растеж или дори рецесия, дефицитът можеше бързо да достигне 7-9% от БВП, подобно на периода след финансовата криза. Въпреки това, фактът, че демократите контролират Камарата на представителите, означава, че има по-ниска вероятност от допълнителни инициативи за фискална експанзия. На свой ред това може да помогне за облекчаване на страховете за устойчивост на дълга, но те няма да изчезнат напълно. /money.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
13:05
„Таймс“: Зеленски да убеди украинците, че не зависи от олигарси
11:19
Китай печели фенове с „Един пояс, един път“
11:03
"Гардиън": Победата на Зеленски е изключително събитие, но истинската проверка предстои
22 април 2019 г.
13:58
Животът на абдикиращия японски император Акихито
12:04
От Рейгън до Зеленски – актьори, превърнали се в политици
10:35
Убедителната победа на Зеленски в Украйна – от тук накъде?
20 април 2019 г.
19:19
Религията като начин на употреба
18:35
На вниманието на робуващите на “робството”
17:15
Сметищата може да издигнат следващите лидери на Източна Европа
15:31
Атлантическият съвет - БГ представя 7 начина за обезвреждане чрез хибридна война
13 април 2019 г.
13:37
Големите проекти от китайската инициатива "Едни пояс - един път"
12 април 2019 г.
17:53
Как Европа се научи да се страхува от Китай
15:52
Докато търговската война на Тръмп с Китай затихва, назрява конфликт с Япония
10:32
Брекзит е отложен, но ще стигнат ли британските политици до консенсус?
11 април 2019 г.
17:21
Какво ни казват президентските избори в Украйна?
15:09
Назрява компромис между Русия и ПАСЕ
14:41
Пакост или лакомство? Великобритания и ЕС се договориха да отложат Брекзит до Хелоуин
09:23
Кога Европа започна да се страхува толкова от Китай
10 април 2019 г.
17:05
Биби го направи отново
12:35
Дилемите на Ердоган
09 април 2019 г.
18:09
Засили ли Договорът от Преспа национализма в Гърция?
10:52
"Йени акит" за посещението на Ердоган в Москва: Глобално сътрудничество с Русия
08 април 2019 г.
14:49
Кой е Халифа Хафтар и каква ще е ролята му в бъдещето на Либия
09:21
ЕС под тревога за фалшивите новини преди изборите за Европарламент
08:01
През 2023 Турция може да е друга

Най-четени от Анализ

Избор на редактора