Още снимки:
test

Мини-Меркел, анти-Меркел и бунтар, който обича Тръмп

06.11.2018 08.13

През декември управляващият в Германия Християндемократически съюз /ХДС/ще избере нов председател вместо Ангела Меркел. Основните претенденти за този пост са трима - Анегерт Крамп-Каренбауер, Фридрих Мерц, Йенс Шпан. Техните възгледи за външната политика на ФРГ се различават.

Отношенията със САЩ

Настоящият генерален секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, чието трудно име в Германия често съкращават до АКК, доскоро въобще не блестеше с изказвания по въпросите на външната политика. Жителка на федералната провинция Саар на границата с Франция, можем да кажем, че тя по произход е експерт по френските въпроси. Но какви са нейните експертни способности по американското направление все още предстои да видим. Така или иначе, тя един път официално посети САЩ в качеството си на генерален секретар на ХДС. Там тя произнесе реч на ежегодната среща на американските губернатори и посети завод на BMW. Добро начало, но нищо повече. Междувременно в американските медии вече я кръстиха: „мини-Меркел“. Крехка, интелигента жена, Крамп-Каренбауер едва ли ще се сприятели с грубиянина Тръмп.

За разлика от АКК, бившият председател на Парламентарната група на консерваторите в Бундестага Фридрих Мерц има големи връзки със Северна Америка, тъй като е председател на влиятелната организация „Атлантически мост“. Той се отличава и с доброто си отношение към САЩ. Трансатлантическото партньорство за този политик е една от най-важните основи на германската външна политика. Но когато Тръмп започна да заплашва своите с въвеждането на наказателни мита, търпението дори на Мерц се изчерпа. Все пак той е професионален експерт в областта на икономиката и се обявява срещу всякакви ограничения в търговията, които не са необходими.

Що се отнася до Йенс Шпан то навярно той най-добре от всички кандидати за поста лидер на ХДС ще успее да намери общ език с представителите на администрацията на Тръмп. А и самите тръмписти отдавна забелязаха младия напорист политик, който е готов да наруши стандартите на типично за Меркел мислене. Политик с имиджа на бунтар, един от първите, които се срещна с новия американски посланик Ричард Гренел, а скоро след това даже беше приет в Белия дом от съветника по национална сигурност на президента Джон Болтън. Нито един министър на здравеопазването не е бил удостояван с такава чест. За Тръмп и компания Шпан като председател на ХДС е само първата стъпка, те мечтаят за канцлера Шпан.

Отношенията с Русия

Русия за Анегрет Крамп-Каранбауер е най-дълбоко пазената тайна. Логично е да се предположи, че тя често е обсъждала личността на стопанина на Кремъл с прекрасно познаващата всички руски тънкости Ангела Меркел, чието доверено лице се смята АКК. Всичко, което до момента можеше да бъде чуто от Крамп-Каранбауер за Русия, беше само повторение на това, което по-рано вече беше казала Меркел. Тя ще се отнася с предпазливост към Путин, предизвикана от неговото нападение срещу Украйна – също точно така, както и действащият канцлер. Изглежда, че до всичко, което засяга Русия, тази жена ще се придържа към същата линия, както и Меркел – по възможност, запазвайки дистанцираност.

„Западните демокрации са най-важните съюзници на Германия“, заяви Фридрих Мерц на 1 ноември пред журналисти в Берлин. Което, съответно, означава: намиращата се на изток квазидемократична Русия автоматично се оказва на второ място, ако въобще се стигне до там. Приоритетите на Мерц са напълно ясни. Привърженик на увеличаването на военни потенциал и на НАТО, той разглежда Русия като естествен стратегически противник. И все пак Мерц, макар и малко, е един от „разбиращите Путин“ /германското Putin-Versteher – политически неологизъм, с който се обозначават тези, които публично се стремят да разберат или да обяснят в положителен тон политиката на Путин след присъединяването на Крим/. От една страна, Мерц нарича руския президент „сериозен риск за Запада“, а от друга, не пропуска да подчертае, че Западът не е взел под внимание чувствителността на Русия.

По сходен начин се държи и Йенс Шпан: посочва изначалната връзка със Запада и критично оценява Изтока. При това той е по-остър, отколкото Мерц: „Погледнете Русия или ислямисткия терор, в непосредствена близост до нас сигурността става все по-малко“. Шпан многократно е упреквал Германската социалдемократическа партия и Лавата партия в прекалено голям стремеж да „разберат Путин“, но без да влиза в подробности по повод на това как трябва да се градят отношенията с Русия.

Миграционната политика на Германия

По този въпрос с Анегрет Крамп-Каренбауер всички е ясно – тя напълно се придържа към линията на Меркел, споделяйки християнско-хуманитарните възгледи на действащия канцлер и нейния подход към интеграцията на мигрантите и бежанците.

В същото време тя подкрепи всички действия на правителството, насочени към ожесточаване на миграционната политика. Само един-единствен път АКК излезе със своя собствена идея, а именно с предложение да се въведе всеобща военна служба за бежанците със срок за една година с възможност за алтернативна служба. Това предизвика критика от всички страни. „Миграционната политика предизвика противоречия, които се усещат до ден-днешен“. Това изказване на Крамп-Каренбауер най-точно отразява положението, в което се оказа партията ХДС. Но как да се излезе от нея? Тя не даде отговор на този въпрос.

За Фридрих Мерц трудно може да се каже, че е ярък противник на миграционната политика на Меркел. Докато миграционният поток в Германия се запазва на днешното ниско равнище, той не вижда особен проблем. Въпреки това той предупреждава за повята на „фобия на отчуждението“ и „фобия на пренапрежението“ сред германците, а също така промени що се отнася до увеличаването на престъпността. Мерц също така упреква партията „Алтернатива за Германия“, че тя изкуствено раздухва страховете и недоволството на гражданите. Не, Мерц не може да бъде обвиняван, че възнамерява да насочи вдясно миграционната политика.

Йенс Шпан се отличава и по това от него. Той не спира да критикува канцлера, между другото и за това, че Меркел се старае да изключи миграционната политика от избирателната кампания. В интервю за „Билд“ той казва следното: „Хубавото намерение да се изключи от обществената дискусия септември 2015 г. /този месец се отбелязва началото на масовия бежански поток/ води до никъде. В нашата страна, както и преди продължават ежегодно да пристигат без всякакъв ред мигранти, главно мъже. Техният брой е сравним с населението на град, като Касел“. Миграционната политика е една от основните причини за загубата на популярността на ХДС. Нито един консерватор не заявява това толкова ясно и силно. Ако Шпан стана председател на партия, на Меркел няма да й бъде никак, ама никак лесно. /БГНЕС

------------

Удо Бауер, „Дойче Веле“.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
09:27
Чудовището на разделението оголва зъби в Гърция
19 януари 2019 г.
17:48
Балканската страна, където разкритията за корупция изпращат авторите им в затвора
17:28
Неуправляема ли е Франция?
16:06
Джордж Фридман: От гибел към гибел - взривове и спад на населението
18 януари 2019 г.
19:52
Могат ли САЩ да спрат Северен поток-2?
17:50
Летища, митници, търговия: Европа се готви за хаотичен Брекзит
15:04
„Таймс“: Визитата на Путин в Сърбия трябва да тревожи Европа
14:22
Какво да очакват Москва и Пекин от "Тръмп на тропиците"?
17 януари 2019 г.
14:38
Линдзи Греъм - човекът, който шепне на ухото на Тръмп
14:12
Брекзитът - британски нокдаун за Балтика и Източна Европа
16 януари 2019 г.
11:25
Какъв би бил пътя за потенциална световна криза през 2019-та година?
11:00
Защо руската икономика расте толкова бавно?
09:38
_Русия отслабва, но чувства укрепване на силите си
09:19
Какво следва, след като британският парламент отхвърли сделката за Брекзит
14 януари 2019 г.
20:03
За стената на Тръмп 5.7 млрд. долара са малко
13 януари 2019 г.
18:34
Сръбски политик предлага косовският въпрос да се реши по модела на двете Германии
12 януари 2019 г.
16:47
Как воюват руснаците и как американците
16:43
Студена война, която е по-добре да бъде избегната
16:25
Петте най-предпочитани държави за работа в чужбина
10:08
Събитията в Румъния трябва да изплашат Порошенко
11 януари 2019 г.
20:15
Доларът - фаталното оръжие на Америка
10 януари 2019 г.
13:17
Претенциите на Турция към гръцкия континентален шелф и изборите в Гърция
08 януари 2019 г.
19:42
Европа се превръща в арена на газовия сблъсък между Русия и САЩ
10:42
Турски експерти: Изтеглянето на САЩ от Сирия може да продължи с години
09:47
„Джумхюриет“: 2019 г. няма да донесе мир и спокойствие

Най-четени от Анализ

Избор на редактора