Още снимки:
test

ЕС и изборите в САЩ: проектите на Тръмп заплашват Европа

06.11.2018 07.58

Никога по-рано промеждутъчните избори за американски Конгрес не са предизвиквали такъв интерес у европейците.

На 6 ноември в САЩ ще се проведат промеждутъчни избори за Конгрес, от които ще зависи дали американският президент Доналд Тръмп ще промени своя външнополитически курс в случай, че победа на изборите спечели опозиционната Демократическа партия. И дали ще бъде осъществен импийчмънт на Тръмп, ако неговите противници демократи получат мнозинство в Конгреса? За момента в двете камари на Конгреса мнозинство има Републиканската партия. Но положението може да се промени, защото на промеждутъчните избори, които се провеждат на всеки две години през ноември, се преизбира целият състав на Камарата на представителите и една трета от Сената.

Какво да очакваме от вота?

По традиция след промеждутъчните избори се усилват позициите на опозиционния лагер. На това се надява Елмар Брок, германски експерт по европейска политика и доверено лице на канцлерката Ангела Меркел.

Брок в течение на много години беше председател на Комисията по външна политика на Европарламента. В интервю за „Дойче Веле“ той отбеляза, че „заради контрола и баланса“ би било добре, ако демократите получат мнозинство в поне една от камарите на Конгреса, например, в Камарата на представителите. В същото време той посочва и обратната страна на медала: „В този случай президентът Тръмп ще бъде концентриран изцяло върху външната политика. Тъй като по въпроса за провеждане на вътрешни реформи, той няма да може да направи нищо. И това ни кара да нервничим още повече“.

Европейците вече са разтревожени от търговската война със САЩ. Курсът на конфронтация с ЕС по въпросите на търговската политика, който провежда стопанинът на Белия дом, доведе до конфликт на САЩ с всички индустриални държави. След въвеждането на ограничителните мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ, Тръмп заплашва ЕС и с въвеждането на наказателни мита върху автомобилите, защото иска да защити американската автомобилна индустрия. Тези мерки ще засегнат, преди всичко, автомобилните производители от Германия, изнасящи своята продукция в САЩ.

По въпросите на търговията Европейската комисия отстоява позицията на всички държави-членки на ЕС. Председателят й Жан-Клод Юнкер в навечерието на промеждутъчните избори за Конгрес можеше, както той сам казва, да предложи на Тръмп сключването на примирие – никакви нови наказателни мита, докато се водят преговори.

Търговска война между съюзници

Ако демократите победят на промеждутъчните избори в САЩ, това няма да доведе до разведряване в напрегнатите търговски отношения на трансатлантическите партньори. Според Йозеф Брамъл, експерт от Германското дружество за външна политика, не трябва да се очакват промени в американската търговска политика. „Демократите отдавна изповядват радикални възгледи относно свободната търговия. Те отдавна са протекционистки настроени. Новина ще бъде единствено това, че Тръмп също ще даде гласност на протекционистките сили в редовете на републиканците“, заяви пред ДВ Брамъл.

Той смята, че ако демократите получат мнозинство в Конгреса, това ще даде шанс на Тръмп с тяхна помощ да прокара през законодателния орган многомилиардните програми, засягащи развитието на инфраструктурата. С други думи, победата на демократите на настоящите промеждутъчни одобри ще създаде основа за преизбирането на Тръмп за президент след 2 години.

Проектите на Тръмп заплашват Европа

Позицията на американския президент по отношение на ЕС е еднозначна: в търговският въпроси той нарича европейците „врагове“, а не конкуренти и съперници. Неговите политически планове изглеждат като страховит сценарий. „В дългосрочна политика планираната данъчна реформа в САЩ, промяната на монетарната политика и ожесточаването на финансовите правила ще навредят на ЕС“, заяви Лаура фон Даниелс от берлинския Фонд „Наука и политика“.

В Берлин и Брюксел са сдържани, когато става дума за сценарий, при който Тръмп може предсрочно да се оттегли от поста президент. Спецпрокурорът Робърт Мълър разследва дали Тръмп и неговият предизборен щаб са получили през 2016 г. помощ от Русия и дали е имало от юридическа гледна точка съмнителни политически договорки. Ако Мълър намери доказателства, ще се появи възможност за импийчмънт на Тръмп. И процедурата може да бъде стартирана от получилите мнозинство в Камарата на представителите демократи.

Непредсказуемостта на Тръмп плаши съюзниците

В Германия анализаторите смятат, че Тръмп може да излезе от кризата, в която може да попадне, само по един начин – нанасяйки военен удар по Северна Корея или Иран. По тази причина импийчмънтът на Тръмп е опасна игра с огъня. „По време на процедурата за импийчмънт опасността от удар във външнополитически план е много голяма“, смята Елмар Брок.

Следователно, промеждутъчните избори за Конгрес, каквито и да са техните резултати, няма да променят в положителна посока външната политика. Търговската война ще продължи. Президентството на Тръмп така или иначе вече е белязано с нарушения на много международни договори. А и самият той е толкова непредсказуем за своите съюзници от Северноатлантическия алианс, че след изборите на 6 ноември не са изключени всякакви сценарии.

„Ние, европейците, трябва да се научим да мислим самостоятелно и да се държим по-уверено“, смята Йозеф Брамъл. Той още веднъж припомня настроенията, които царяха в Европа преди две години, след победата на Тръмп на американските избори. Тогава на висок глас звучаха призивите за еманципация на европейците, изработването на сериозна стратегия, на която ще се базира цялата външна политика на ЕС, независимо от това, кой е стопанинът на Белия дом и какви ще бъдат резултатите от промеждутъчните избори за Конгрес. Време е отново да си спомним за това. /БГНЕС

----------

Кристиан Трипе, „Дойче Веле“.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
13:05
„Таймс“: Зеленски да убеди украинците, че не зависи от олигарси
11:19
Китай печели фенове с „Един пояс, един път“
11:03
"Гардиън": Победата на Зеленски е изключително събитие, но истинската проверка предстои
22 април 2019 г.
13:58
Животът на абдикиращия японски император Акихито
12:04
От Рейгън до Зеленски – актьори, превърнали се в политици
10:35
Убедителната победа на Зеленски в Украйна – от тук накъде?
20 април 2019 г.
19:19
Религията като начин на употреба
18:35
На вниманието на робуващите на “робството”
17:15
Сметищата може да издигнат следващите лидери на Източна Европа
15:31
Атлантическият съвет - БГ представя 7 начина за обезвреждане чрез хибридна война
13 април 2019 г.
13:37
Големите проекти от китайската инициатива "Едни пояс - един път"
12 април 2019 г.
17:53
Как Европа се научи да се страхува от Китай
15:52
Докато търговската война на Тръмп с Китай затихва, назрява конфликт с Япония
10:32
Брекзит е отложен, но ще стигнат ли британските политици до консенсус?
11 април 2019 г.
17:21
Какво ни казват президентските избори в Украйна?
15:09
Назрява компромис между Русия и ПАСЕ
14:41
Пакост или лакомство? Великобритания и ЕС се договориха да отложат Брекзит до Хелоуин
09:23
Кога Европа започна да се страхува толкова от Китай
10 април 2019 г.
17:05
Биби го направи отново
12:35
Дилемите на Ердоган
09 април 2019 г.
18:09
Засили ли Договорът от Преспа национализма в Гърция?
10:52
"Йени акит" за посещението на Ердоган в Москва: Глобално сътрудничество с Русия
08 април 2019 г.
14:49
Кой е Халифа Хафтар и каква ще е ролята му в бъдещето на Либия
09:21
ЕС под тревога за фалшивите новини преди изборите за Европарламент
08:01
През 2023 Турция може да е друга

Най-четени от Анализ

Избор на редактора