17 ноември 2018 г. 08:57 ч.
:: Анализи и Коментари
последна актуализация: 17.11.2018 г. 08:55:51 ч.
Още снимки:
test

ЕС и изборите в САЩ: проектите на Тръмп заплашват Европа

06.11.2018 07.58

Никога по-рано промеждутъчните избори за американски Конгрес не са предизвиквали такъв интерес у европейците.

На 6 ноември в САЩ ще се проведат промеждутъчни избори за Конгрес, от които ще зависи дали американският президент Доналд Тръмп ще промени своя външнополитически курс в случай, че победа на изборите спечели опозиционната Демократическа партия. И дали ще бъде осъществен импийчмънт на Тръмп, ако неговите противници демократи получат мнозинство в Конгреса? За момента в двете камари на Конгреса мнозинство има Републиканската партия. Но положението може да се промени, защото на промеждутъчните избори, които се провеждат на всеки две години през ноември, се преизбира целият състав на Камарата на представителите и една трета от Сената.

Какво да очакваме от вота?

По традиция след промеждутъчните избори се усилват позициите на опозиционния лагер. На това се надява Елмар Брок, германски експерт по европейска политика и доверено лице на канцлерката Ангела Меркел.

Брок в течение на много години беше председател на Комисията по външна политика на Европарламента. В интервю за „Дойче Веле“ той отбеляза, че „заради контрола и баланса“ би било добре, ако демократите получат мнозинство в поне една от камарите на Конгреса, например, в Камарата на представителите. В същото време той посочва и обратната страна на медала: „В този случай президентът Тръмп ще бъде концентриран изцяло върху външната политика. Тъй като по въпроса за провеждане на вътрешни реформи, той няма да може да направи нищо. И това ни кара да нервничим още повече“.

Европейците вече са разтревожени от търговската война със САЩ. Курсът на конфронтация с ЕС по въпросите на търговската политика, който провежда стопанинът на Белия дом, доведе до конфликт на САЩ с всички индустриални държави. След въвеждането на ограничителните мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ, Тръмп заплашва ЕС и с въвеждането на наказателни мита върху автомобилите, защото иска да защити американската автомобилна индустрия. Тези мерки ще засегнат, преди всичко, автомобилните производители от Германия, изнасящи своята продукция в САЩ.

По въпросите на търговията Европейската комисия отстоява позицията на всички държави-членки на ЕС. Председателят й Жан-Клод Юнкер в навечерието на промеждутъчните избори за Конгрес можеше, както той сам казва, да предложи на Тръмп сключването на примирие – никакви нови наказателни мита, докато се водят преговори.

Търговска война между съюзници

Ако демократите победят на промеждутъчните избори в САЩ, това няма да доведе до разведряване в напрегнатите търговски отношения на трансатлантическите партньори. Според Йозеф Брамъл, експерт от Германското дружество за външна политика, не трябва да се очакват промени в американската търговска политика. „Демократите отдавна изповядват радикални възгледи относно свободната търговия. Те отдавна са протекционистки настроени. Новина ще бъде единствено това, че Тръмп също ще даде гласност на протекционистките сили в редовете на републиканците“, заяви пред ДВ Брамъл.

Той смята, че ако демократите получат мнозинство в Конгреса, това ще даде шанс на Тръмп с тяхна помощ да прокара през законодателния орган многомилиардните програми, засягащи развитието на инфраструктурата. С други думи, победата на демократите на настоящите промеждутъчни одобри ще създаде основа за преизбирането на Тръмп за президент след 2 години.

Проектите на Тръмп заплашват Европа

Позицията на американския президент по отношение на ЕС е еднозначна: в търговският въпроси той нарича европейците „врагове“, а не конкуренти и съперници. Неговите политически планове изглеждат като страховит сценарий. „В дългосрочна политика планираната данъчна реформа в САЩ, промяната на монетарната политика и ожесточаването на финансовите правила ще навредят на ЕС“, заяви Лаура фон Даниелс от берлинския Фонд „Наука и политика“.

В Берлин и Брюксел са сдържани, когато става дума за сценарий, при който Тръмп може предсрочно да се оттегли от поста президент. Спецпрокурорът Робърт Мълър разследва дали Тръмп и неговият предизборен щаб са получили през 2016 г. помощ от Русия и дали е имало от юридическа гледна точка съмнителни политически договорки. Ако Мълър намери доказателства, ще се появи възможност за импийчмънт на Тръмп. И процедурата може да бъде стартирана от получилите мнозинство в Камарата на представителите демократи.

Непредсказуемостта на Тръмп плаши съюзниците

В Германия анализаторите смятат, че Тръмп може да излезе от кризата, в която може да попадне, само по един начин – нанасяйки военен удар по Северна Корея или Иран. По тази причина импийчмънтът на Тръмп е опасна игра с огъня. „По време на процедурата за импийчмънт опасността от удар във външнополитически план е много голяма“, смята Елмар Брок.

Следователно, промеждутъчните избори за Конгрес, каквито и да са техните резултати, няма да променят в положителна посока външната политика. Търговската война ще продължи. Президентството на Тръмп така или иначе вече е белязано с нарушения на много международни договори. А и самият той е толкова непредсказуем за своите съюзници от Северноатлантическия алианс, че след изборите на 6 ноември не са изключени всякакви сценарии.

„Ние, европейците, трябва да се научим да мислим самостоятелно и да се държим по-уверено“, смята Йозеф Брамъл. Той още веднъж припомня настроенията, които царяха в Европа преди две години, след победата на Тръмп на американските избори. Тогава на висок глас звучаха призивите за еманципация на европейците, изработването на сериозна стратегия, на която ще се базира цялата външна политика на ЕС, независимо от това, кой е стопанинът на Белия дом и какви ще бъдат резултатите от промеждутъчните избори за Конгрес. Време е отново да си спомним за това. /БГНЕС

----------

Кристиан Трипе, „Дойче Веле“.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
13:31
Спорните положения в договора за Брекзит
13 ноември 2018 г.
19:16
Бремето на белия човек*
15:26
Избори за фалшив Национален съвет
12 ноември 2018 г.
08:59
Децата на прехода - бомба с часовников механизъм
08:26
Децата на прехода - бомба с часовников механизъм
11 ноември 2018 г.
10:06
Акад. Георги Марков: Първата световна война показа вредата от едностранното обвързване
09 ноември 2018 г.
19:43
Чехия може да повиши пенсиите, без да се превръща в Гърция
07 ноември 2018 г.
18:57
Ето как ще се отразят изборите в САЩ на търговската и данъчната политика
06 ноември 2018 г.
08:13
Мини-Меркел, анти-Меркел и бунтар, който обича Тръмп
07:58
ЕС и изборите в САЩ: проектите на Тръмп заплашват Европа
05 ноември 2018 г.
13:20
Консерваторите на Меркел влязоха в спор за курса на партията
10:54
За Хелоуин, Задушница, Народните будители и 8 март
04 ноември 2018 г.
14:31
Междинните избори в САЩ: какво трябва да знаем, какви са залозите
03 ноември 2018 г.
18:45
Защо срещата Борисов - Нетаняху бе важна за ЕС?
13:19
„Дейли Телеграф“: Централизацията пречи на Евросоюза
09:24
Вестниците не са това, което бяха
31 октомври 2018 г.
19:53
Тръмп или отмъщението на американския бял мъж
17:47
Културите винаги са общували. Хелоуин не застрашава българската традиция
13:42
Оттеглянето на Меркел - повод за радост само за Русия
08:02
Защо управляващите сега се сетиха, че има проблем с домашното насилие?
30 октомври 2018 г.
16:05
Симеон Василев: Под въпрос е съществуването на голямата коалиция в Германия
29 октомври 2018 г.
16:26
Тръмп променя ролята на САЩ по света
14:42
Краят на ерата Меркел, Макрон може да поиска мантията на лидер на Европа
12:59
Ник Уолш: Няма правилна причина да искаш да убиеш журналист
28 октомври 2018 г.
09:01
Директно от The New York Times: Качествената журналистика днес е по-търсена от всякога

Най-четени от Анализ

Избор на редактора