Още снимки:
test

Консерваторите на Меркел влязоха в спор за курса на партията

05.11.2018 13.20

Представители на партията на германския канцлер Ангела Меркел Христяндемократическия съюз влязоха в спор за това дали ХДС трябва да се върне към по-консервативна програма след оттеглянето на Меркел като председател. Кандидатите да я наследят на поста й се стягат за надпреварата за лидерското място, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Здравният министър Йенс Шпан, единият от тримата претенденти за наследник на Меркел като лидер на партията, заяви, че ХДС е размил профила си с превръщането си в прекалено центристка сила през последните години.

"Партиите трябва да се отличават по-ясно една от друга", каза Шпан пред неделното издание на вестник "Велт". "Начинът, по който ние гледаме на хората и обществото, е коренно различен от този на социалдемократите", добави той.

Шпан е един от най-върлите критици на решението на Меркел от 2015 г. да пусне в Германия над един милион бежанци, основно мюсюлмани от зони на военни конфликти в Близкия изток.

Той отхвърли варианта за коалиция с противопоставящата се на имиграцията партия "Алтернатива за Германия" с думите, че ХДС не може да работи с политическа сила, която той определя като антиамериканска и която според него идеализирала руски автократи.

Заместник-председателят на ХДС Армин Лашет предупреди партията, че не трябва да се измества по-надясно. "Убеден съм, че подобна промяна в политиката ще бъде грешка", заяви Лашет пред всекидневника "Зюддойче цайтунг". ХДС трябва да се придържа към центристкия си курс, добави той.

Пред репортери точно преди вчерашното заседание на ръководството на партията в Берлин, и Лашет, и Юлия Кльокнер, друг от заместник-председателите на ХДС, заявиха, че кандидатите да наследят Меркел трябва представят кандидатурите си на няколко регионални конференции през следващите седмици.

Кандидатът, който най-вероятно ще е за това да бъде продължен центристкият курс на Меркел, е генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя се очаква да даде изявление за кандидатурата си през тази или следващите седмици.

Третият кандидат е Фридрих Мерц. Той е за курс към по-ниски данъци и за онзи бизнес ориентиран десен консерватизъм, който Меркел изтика на заден план.

ХДС изглежда разделен по въпроса за лидерството. Според проучване на института "Емнид" за неделното издание на вестник "Билд" 44 процента от партийните членове подкрепят Мерц, а 39 процента - Крамп-Каренбауер. Подкрепата за Шпан е 9 процента.

Миналата седмица Меркел обяви, че през декември ще се оттегли като лидер на ХДС, с което сложи край на ера, продължила почти две десетилетия. За това време тя постепенно изместваше най-влиятелната партия в Германия от дясното към центъра, отбелязва Ройтерс.

Решението си Меркел взе след два регионални избора, на които десноцентристкият й блок и Германската социалдемократическа партия постигнаха най-слабите си резултати за последните десетилетия. На тях от друга страна Зелените и АзГ съумяха да увеличат подкрепата си.

Подкрепата за коалиционния партньор на ХДС, ГСДП е ударила ново дъно според социологическо проучване. Съгласно изследване на института Форса за телевизиите РТЛ и Ен Те Фау подкрепата за ГСДП е спаднала до рекордно ниското равнище от 13 процента, а тази за блока на Меркел ХДС/ХСС нараства до 27 процента. Резултатите от проучването бяха публикувани няколко часа преди вчерашните заседания при закрити врата и на ръководството на ХДС, и на това на ГСДП. Целта на тези заседания беше именно да бъде обсъден курсът, който ще следват двете политически сили.

Заместник-председателят на ГСДП Ралф Щегнер заяви, че неговата партия няма да остане в управляващата коалиция "на всяка цена".

"Ако коалицията не промени драстично и бързо своя начин на работа и образ, тя не може и няма да издържи", каза той.

Според проучването на Форса подкрепата за Зелените, партия, подкрепяща имиграцията, се е увеличила до 24 процента. АзГ пада на 13 процента, а либералите от Свободната демократическа партия и "Лявата партия" са на равнище от 9 на сто.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
13:05
„Таймс“: Зеленски да убеди украинците, че не зависи от олигарси
11:19
Китай печели фенове с „Един пояс, един път“
11:03
"Гардиън": Победата на Зеленски е изключително събитие, но истинската проверка предстои
22 април 2019 г.
13:58
Животът на абдикиращия японски император Акихито
12:04
От Рейгън до Зеленски – актьори, превърнали се в политици
10:35
Убедителната победа на Зеленски в Украйна – от тук накъде?
20 април 2019 г.
19:19
Религията като начин на употреба
18:35
На вниманието на робуващите на “робството”
17:15
Сметищата може да издигнат следващите лидери на Източна Европа
15:31
Атлантическият съвет - БГ представя 7 начина за обезвреждане чрез хибридна война
13 април 2019 г.
13:37
Големите проекти от китайската инициатива "Едни пояс - един път"
12 април 2019 г.
17:53
Как Европа се научи да се страхува от Китай
15:52
Докато търговската война на Тръмп с Китай затихва, назрява конфликт с Япония
10:32
Брекзит е отложен, но ще стигнат ли британските политици до консенсус?
11 април 2019 г.
17:21
Какво ни казват президентските избори в Украйна?
15:09
Назрява компромис между Русия и ПАСЕ
14:41
Пакост или лакомство? Великобритания и ЕС се договориха да отложат Брекзит до Хелоуин
09:23
Кога Европа започна да се страхува толкова от Китай
10 април 2019 г.
17:05
Биби го направи отново
12:35
Дилемите на Ердоган
09 април 2019 г.
18:09
Засили ли Договорът от Преспа национализма в Гърция?
10:52
"Йени акит" за посещението на Ердоган в Москва: Глобално сътрудничество с Русия
08 април 2019 г.
14:49
Кой е Халифа Хафтар и каква ще е ролята му в бъдещето на Либия
09:21
ЕС под тревога за фалшивите новини преди изборите за Европарламент
08:01
През 2023 Турция може да е друга

Най-четени от Анализ

Избор на редактора