Още снимки:
test

Консерваторите на Меркел влязоха в спор за курса на партията

05.11.2018 13.20

Представители на партията на германския канцлер Ангела Меркел Христяндемократическия съюз влязоха в спор за това дали ХДС трябва да се върне към по-консервативна програма след оттеглянето на Меркел като председател. Кандидатите да я наследят на поста й се стягат за надпреварата за лидерското място, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Здравният министър Йенс Шпан, единият от тримата претенденти за наследник на Меркел като лидер на партията, заяви, че ХДС е размил профила си с превръщането си в прекалено центристка сила през последните години.

"Партиите трябва да се отличават по-ясно една от друга", каза Шпан пред неделното издание на вестник "Велт". "Начинът, по който ние гледаме на хората и обществото, е коренно различен от този на социалдемократите", добави той.

Шпан е един от най-върлите критици на решението на Меркел от 2015 г. да пусне в Германия над един милион бежанци, основно мюсюлмани от зони на военни конфликти в Близкия изток.

Той отхвърли варианта за коалиция с противопоставящата се на имиграцията партия "Алтернатива за Германия" с думите, че ХДС не може да работи с политическа сила, която той определя като антиамериканска и която според него идеализирала руски автократи.

Заместник-председателят на ХДС Армин Лашет предупреди партията, че не трябва да се измества по-надясно. "Убеден съм, че подобна промяна в политиката ще бъде грешка", заяви Лашет пред всекидневника "Зюддойче цайтунг". ХДС трябва да се придържа към центристкия си курс, добави той.

Пред репортери точно преди вчерашното заседание на ръководството на партията в Берлин, и Лашет, и Юлия Кльокнер, друг от заместник-председателите на ХДС, заявиха, че кандидатите да наследят Меркел трябва представят кандидатурите си на няколко регионални конференции през следващите седмици.

Кандидатът, който най-вероятно ще е за това да бъде продължен центристкият курс на Меркел, е генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя се очаква да даде изявление за кандидатурата си през тази или следващите седмици.

Третият кандидат е Фридрих Мерц. Той е за курс към по-ниски данъци и за онзи бизнес ориентиран десен консерватизъм, който Меркел изтика на заден план.

ХДС изглежда разделен по въпроса за лидерството. Според проучване на института "Емнид" за неделното издание на вестник "Билд" 44 процента от партийните членове подкрепят Мерц, а 39 процента - Крамп-Каренбауер. Подкрепата за Шпан е 9 процента.

Миналата седмица Меркел обяви, че през декември ще се оттегли като лидер на ХДС, с което сложи край на ера, продължила почти две десетилетия. За това време тя постепенно изместваше най-влиятелната партия в Германия от дясното към центъра, отбелязва Ройтерс.

Решението си Меркел взе след два регионални избора, на които десноцентристкият й блок и Германската социалдемократическа партия постигнаха най-слабите си резултати за последните десетилетия. На тях от друга страна Зелените и АзГ съумяха да увеличат подкрепата си.

Подкрепата за коалиционния партньор на ХДС, ГСДП е ударила ново дъно според социологическо проучване. Съгласно изследване на института Форса за телевизиите РТЛ и Ен Те Фау подкрепата за ГСДП е спаднала до рекордно ниското равнище от 13 процента, а тази за блока на Меркел ХДС/ХСС нараства до 27 процента. Резултатите от проучването бяха публикувани няколко часа преди вчерашните заседания при закрити врата и на ръководството на ХДС, и на това на ГСДП. Целта на тези заседания беше именно да бъде обсъден курсът, който ще следват двете политически сили.

Заместник-председателят на ГСДП Ралф Щегнер заяви, че неговата партия няма да остане в управляващата коалиция "на всяка цена".

"Ако коалицията не промени драстично и бързо своя начин на работа и образ, тя не може и няма да издържи", каза той.

Според проучването на Форса подкрепата за Зелените, партия, подкрепяща имиграцията, се е увеличила до 24 процента. АзГ пада на 13 процента, а либералите от Свободната демократическа партия и "Лявата партия" са на равнище от 9 на сто.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
09:27
Чудовището на разделението оголва зъби в Гърция
19 януари 2019 г.
17:48
Балканската страна, където разкритията за корупция изпращат авторите им в затвора
17:28
Неуправляема ли е Франция?
16:06
Джордж Фридман: От гибел към гибел - взривове и спад на населението
18 януари 2019 г.
19:52
Могат ли САЩ да спрат Северен поток-2?
17:50
Летища, митници, търговия: Европа се готви за хаотичен Брекзит
15:04
„Таймс“: Визитата на Путин в Сърбия трябва да тревожи Европа
14:22
Какво да очакват Москва и Пекин от "Тръмп на тропиците"?
17 януари 2019 г.
14:38
Линдзи Греъм - човекът, който шепне на ухото на Тръмп
14:12
Брекзитът - британски нокдаун за Балтика и Източна Европа
16 януари 2019 г.
11:25
Какъв би бил пътя за потенциална световна криза през 2019-та година?
11:00
Защо руската икономика расте толкова бавно?
09:38
_Русия отслабва, но чувства укрепване на силите си
09:19
Какво следва, след като британският парламент отхвърли сделката за Брекзит
14 януари 2019 г.
20:03
За стената на Тръмп 5.7 млрд. долара са малко
13 януари 2019 г.
18:34
Сръбски политик предлага косовският въпрос да се реши по модела на двете Германии
12 януари 2019 г.
16:47
Как воюват руснаците и как американците
16:43
Студена война, която е по-добре да бъде избегната
16:25
Петте най-предпочитани държави за работа в чужбина
10:08
Събитията в Румъния трябва да изплашат Порошенко
11 януари 2019 г.
20:15
Доларът - фаталното оръжие на Америка
10 януари 2019 г.
13:17
Претенциите на Турция към гръцкия континентален шелф и изборите в Гърция
08 януари 2019 г.
19:42
Европа се превръща в арена на газовия сблъсък между Русия и САЩ
10:42
Турски експерти: Изтеглянето на САЩ от Сирия може да продължи с години
09:47
„Джумхюриет“: 2019 г. няма да донесе мир и спокойствие

Най-четени от Анализ

Избор на редактора