Липсата на шоколад и кафе разболява от рак

Любопитно 24.10.2018 13:00

Оказва се, че на пръв поглед безобидни ежедневни навици могат да причинят развитие на рак дори и у напълно здрав човек, разкриват различни проучвания по темата.

За вас представяме основните пет, повтарящи се в ежедневието навика, които могат до доведат до отключване на онкологично заболяване.

Липсата на достатъчно сън

Нередовният сън води до рак, сочи изследване върху мишки, публикувано още преди месеци в списание "Current Biology".

Според проучвания има значително по-висок риск от рак при хора, работещи на смени или като стюардеси. Една от основните причини за това е промяната във вътрешния ритъм на организма и биологичния часовник.

При тестовете биологичният часовник на мишки, предразположени към рак на гърдата, се забавял с 12 часа всяка седмица. Обикновено те развиват тумори след 50 седмици, но след редовни промени на модела им на сън туморите се появяват осем седмици по-рано, разкриват данните.

Обездвижване

Физическата активност и упражненията могат потенциално да намалят риска от развитие на различни видове рак и други хронични заболявания. Въпреки че няма гаранции, че физически активните хора няма да развият от онкологичо заболяване, спортът би могъл да допринесе за поддържането на по-добро здравословно състояние.

Заседяването, като например седенето или лежането за продължителни периоди от време, може драстично да увеличи риска от рак, особено рак на дебелото черво и ендометриума, разкриват от американската здравна организация. За да предотвратите този мрачен сценарий обаче, не е достатъчно само да тренирате. Ако работите в офис, седнали пред компютъра, трябва да прекъсвате часовете на застояване, като през час-два ставате да се разтъпчете за няколко минути.

За физически активните хора има 25% по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво в сравнение с неактивните, сочи скорошно проучване на американски медици.

Физическата активност също така понижава риска от редица други състояния като диабет, хипертония и затлъстяване, пише в доклада.



Преготвянето на храната

Здравословното хранене може да предотврати редица хронични заболявания. Но е важен не само изборът какви продукти да сложим на трапезата си, а и начинът, по който приготвяме самата храна.

Когато месото се готви на висока температура посредством пържене в тиган или директният контакт на месото с огъня водят до образуването на канцерогенни химикали, разкриват от СЗО. /woman.bg

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.27277
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.62941
USD USD 1 1.81448