Тиквата и нейните полезни свойства
Любопитно 19.10.2018 11:39
В сезона на тиквата, решихме да ви запознаем с това, какви са полезните й свойства. Тя е един от най-разпространените плодови зеленчуци по нашите земи и е богата на аминокиселини. Съдържа много протеини, витамини и минерали като калий, натрий, магнезий, фосфор и желязо.
В този плод се съдържа разнообразно количество витамини - C, B, А, D, E и дори витамин T, който пък помага за отслабване и предотвратява трупането на мазнини. Заради богатия коктейл от полезни вещества тиквата е много добър имунизатор в зимните месеци, но това далеч не е всичко. Тя подобрява състоянието на кожата и на косата, действа добре на нервната система и нормализира съня.
Доказани са лечебните свойствата на тиквата при заболявания на сърдечносъдовата система, при проблеми с отделителната и храносмилателната системи. Неоспорим ефект има при оттоци и задържане на вода в организма.
Според учените тиквата е основнен съюзник за защита срещу атеросклерозата. Използването на целулозата и семките й подобрява състоянието на стените на кръвоносните съдове, повишавайки тяхната еластичност.
За да се запазят по-добре полезните вещества, е най-добре тиквата да е задушена или печена, защото при варенето, част от съставките остават във водата.
В този плод се съдържа разнообразно количество витамини - C, B, А, D, E и дори витамин T, който пък помага за отслабване и предотвратява трупането на мазнини. Заради богатия коктейл от полезни вещества тиквата е много добър имунизатор в зимните месеци, но това далеч не е всичко. Тя подобрява състоянието на кожата и на косата, действа добре на нервната система и нормализира съня.
Доказани са лечебните свойствата на тиквата при заболявания на сърдечносъдовата система, при проблеми с отделителната и храносмилателната системи. Неоспорим ефект има при оттоци и задържане на вода в организма.
Според учените тиквата е основнен съюзник за защита срещу атеросклерозата. Използването на целулозата и семките й подобрява състоянието на стените на кръвоносните съдове, повишавайки тяхната еластичност.
За да се запазят по-добре полезните вещества, е най-добре тиквата да е задушена или печена, защото при варенето, част от съставките остават във водата.
CHF | 1 | 1.99351 |
GBP | 1 | 2.28037 |
RON | 10 | 3.93361 |
TRY | 100 | 5.60402 |
USD | 1 | 1.80827 |
Последни новини
- 17:27 6 признака, че той не е добър в леглото
- 17:22 Кенет Мертен: Приоритет на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България
- 17:19 Тъжен ден за Прокопиев: Сега ще трябва да пасе овце 30 години
- 17:14 Скулптура на Стария капитан ще слагат на Морската гара във Варна
- 17:14 Връщат броячите на светофара, които показват колко време ще свети зелено или червено
- 17:11 Похвала от кмета на Бургас за двама първокласници, предали чантичка с 250 лева на учителите си
- 17:04 Радев проведе срещи с първите трима потенциални кандидати за служебен премиер
- 17:01 Глобалното затопляне обърква изчисляването на универсалното време