Още снимки:
test

Преглед на печата

14.10.2018 08.03

Убийството на Виктория Маринова отново е сред водещите теми на всекидневниците.

"Хибридната война с фалшиви новини след убийството в Русе бе поведена от хора, които не милеят за родината ни. Две са възможните цели на тази акция - извличането на политически дивидент или създаването на хаос. Във всеки случай обаче бе нанесена сериозна щета на имиджа на България. Това коментира пред журналисти в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ, когато има голям брой фалшиви новини и те бъдат добре презентирани пред обществото, дори и изключително сериозни политици и институции могат да бъдат заблудени и да се изказват прибързано. "Само за 24 часа се създаде много лош облик на страната ни. Този случай би могъл да бъде използван като пример какво не трябва да правят политиците", отчете Цветанов и призова в такива ситуации всички да се въздържат от коментари докато компетентните институции не се произнесат. Цветан Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и представител на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в УС на Агенцията, изтъкна, че с бързите си и професионални действия българските институции, в координация с европейските служби, са опровергали критиците и са дали възможност на всеки да преосмисли позицията си. "България е един остров на стабилност в региона. По време на европредседателството доказахме, че можем да бъдем лидер на Балканите. Нека не рушим този имидж", каза още той." - в. "Стандарт".

"За пореден път се показва, че фалшивите новини могат да изиграят водеща роля за формирането на мнение на политици в Европа и по света". Това заяви пред Би Ти Ви лидерът на ГЕРБ в парламента Цвета Цветанов. Основната версия, тиражирана от западните медии, беше, че Виктория Маринова е била убита заради работата си преди залавянето на заподозрян. (Всичко по темата). Според Цветанов хибридната атака е била подкрепена и от "немалко хора, които смятат, че биха могли да извлекат политически дивидент или създаването на хаос да им гарантира някакъв политически път". Цветанов обясни, че не е имало как разследващите да подават на медиите информация, защото това би компрометирало разследването и би поставило в риск още хора. "Мога да кажа, че това беше изключително неприятен повод да бъде очернена страната ни и аз съм убеден, че във времето всички трябва да си направят извода, че когато говорят срещу страната ни, европейските и българските политици трябва да преброят до 10, преди да кажат мнението си по даден казус", заяви Цветанов. Според Цветанов Бойко Борисов е направил "емоционално изказване" за българската подкрепа за Манфред Вебер (ЕНП) като кандидат за шеф на еврокомисията, който ядоса Борисов със свои изказвания в Туитър. Според Цветанов публикациите за злоупотреби със средства от ЕС от "Джи Пи груп" също са част от хибридната атака, тъй като не било вярно, че корупцията генерира всички процеси за развитието на страната. Цветанов отбеляза, че ОЛАФ е давала за пример България като държава, която обработва най-много сигнали за злоупотреби. Вчера премиерът Бойко Борисов нареди да се намери начин "Джи Пи груп" да бъдат извадени от всички европейски и държавни проекти... Цветанов нарече опозицията е "креслива" и според него няма алтернативи на управлението и политиките му. ГЕРБ има своя лидер и има подкрепа на своите членове, около 100 000 души, които дават безрезервна подкрепа за лидера Бойко Борисов, каза Цветанов. Според него в БСП има недоверие към лидера и вътрешните противоречия се опитват да ги изнесат сякаш ГЕРБ са виновни..." - в. "Дневник".

"Международната организация "Репортери без граници" настоява да се провери дали заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров е действал сам, или има и други замесени. Това заяви в интервю за БНТ Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Европейския съюз - регион Балкани. Адес-Мевел каза, че е рано да се правят заключения дали убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова е свързано с работата ?. Българското правителство трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка, каза Адес-Мевел. "Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта "Биволъ". Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството ? е свързано с работата ?, или не", добави тя. Според нея реакцията на обществото, на правозащитните организации и на всички на практика е била изключително силна. "От "Репортери без граници" считаме, че е нормално да има толкова силна реакция, защото имаме трети случай на убит журналист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше журналист, който заяви намерение да продължи да следи историята с корупцията и че на живота ? бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването ?. Не мисля, че реакцията ни беше прибързана. Като организация ние сме напълно съгласни с факта, че трябва да се следят много внимателно резултатите от разследването, провеждано от българските власти", каза Полин Адес-Мевел. Властите в Германия, където беше задържан заподозреният за убийството Северин Красимиров, обявиха вчера, че до 10 дни ще го екстрадират. Продължава да има засилено полицейско присъствие в двата ромски квартала на Русе "Тракцията" и "Селеметя", макар че обстановката там е спокойна, съобщава БНР. Група мотористи премина преди два дена през кварталите и притесни жителите им от евентуална саморазправа." - в. "Дневник".

Дейността на църквата също е сред актуалните теми.

"Църквата недоволства, че държавата иска контрол върху финансите й Механизмите за контрол на държавната власт спрямо всички вероизповедания нарушават автономността им, заяви пред "Фокус" видинският митрополит Даниил по повод приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията. В същото време няма възражения, че премиерът обеща на духовниците заплати като на учителите. Духовенството протестира само срещу контрола върху финансите му - от години е известно, че Синодът не плаща осигуровки на служителите си. "Едно от основните възражения на Светия Синод беше това, че чрез тези предложения се нарушава основният конституционен принцип по няколко направления - чрез финансирането, чрез достъп до пълния отчет на финансите на църквата, чрез декларирането на дарителите, чрез разрешителния режим от страна на директора на Дирекция "Вероизповедания" за посещения от религиозни деятели извън България и други. Всичко това буди силна тревога, които духовенството изрази. Има гаранция, че правителството и Народното събрание ще се вслушат в становището на Светия Синод", обясни митрополитът Даниил. Той каза още, че премиерът гарантирал, че при неприемливи за Светия Синод текстове от закона, той ще бъде изцяло върнат и ще се търси друго решение." - в. "Сега".

"Националният фронт за спасение на България (НФСБ) приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и призовава Българската православна църква да последва този пример. Това се казва в позиция, разпространена от партийния пресцентър до медиите. "Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване на българския етнос в Украйна с родината и българския народ, така и за изграждане на трайни и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България", се посочва в текста. Затова НФСБ смятат за "критично важно" БПЦ да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима църква. НФСБ напомня на Светия синод на Българска православна църква, че на 21 февруари 2018 г. са изпратили призив и искане за среща по темата за канонизирането на Васил Левски за светец. До този момент Светият синод не е отговорил на нито едно от двете, се подчертава в позицията." - в. "Стандарт".

Неделните вестници съобщават също, че издирваният Антон Станоев-Бирмата се е предал на полицията.

"Издирваният Антон Станоев, известен като Бирмата, се предаде на съдебните власти, информира БТВ. Той е отишъл в специализираната прокуратура с адвоката си и е бил задържан. Съдът е разгледал мярката му за неотклонение и го е оставил в ареста. Станоев беше обвинен задочно за участие в организирана престъпна група за нелегално производство на цигари. Според прокуратурата той и семейството му стоят зад четири фабрики у нас, чийто оборот е 10 милиона лева на месец." - в. "Труд".

"Издирваният от Интерпол Антон Станоев, известен като Средната Бирма, се е предал в Специализираната прокуратура с адвокат, а днес съдът му е наложил и постоянен арест, научи "24 часа" от съда. Той бе обвинен задочно за участие в престъпна група за производство на нелегални цигари. Според прокуратурата освен Антон в бандата попадат баща му Евлоги Станоев-Голямата Бирма, брат му Георги и други шестима. Обвинението гласи, че Бирмите стоят зад 4 фабрики за незаконни цигари - в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). По груби сметки на разследването месечният оборот от фабриките бил около 10 млн. лв. На 24 август, когато се проведе първата акция, разследващите иззеха 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари. Снимката на Антон Станоев беше публикувана преди няколко дни в публичния сайт на Интерпол. Той бе издирван от средата на септември. Това не означава, че досега той не е бил издирван с червена бюлетина, обясниха експерти. И подчертаха, че снимките на всички бегълци са видими на служебния сайт на международната организация, а когато се прецени, че търсените са свръхопасни, снимките им се появяват на публичния сайт на Интерпол. Все още продължава издирването на Евлоги Станоев-баща и на сина му Георги-Малката Бирма." - в. "24 часа".

Във фокуса на всекидневниците е и къщата на Пейо Яворов, която беше обявена за продажба от съдебен изпълнител.

"Къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов на столичната улица "Раковски" 136, е обявена за публична продажба от съдия изпълнител Мирослав Колев. Цената на къщата е определена на 1 628 758.08 лв. Обявата е публикувана на 11 октомври. Търгът ще бъде отворен на 15 октомври и затворен на 15 ноември. На къщата са направени много ипотеки, което пречи на преговорите между Васил Панчев, който купи имота през 2016 г. и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост. Имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици - финансистът Емил Хърсев и бизнесменът Володя Лозанов. Малко по-късно кметът на София Йорданка Фандъкова обяви чрез социалната мрежа "Фейсбук", че е говорила с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов държавата или общината да купи къщата. Яворов живее под наем в къщата от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г., заедно със съпругата си Лора Каравелова, която се самоубива. От 1963 г. къщата функционира като музей. В сградата се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция, както и лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, и Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци." - в. "Дневник".

"Фандъкова иска София или държавата да придобие Къщата на Яворов Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в официалната си "Фейсбук" страница. "Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов. Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко", написа още тя. С продажбата на паметника на културата се е заел частен съдебен изпълнител. Къщата става музей през 1963 г. В този дом на столичната улица "Г.С. Раковски" Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва и ослепява. Няма такова място в София, което да пази по този начин паметта на Яворов, каза уредникът на къщата-музей Иво Милтенов, цитиран от БТВ. Домът е паметник на културата, но в момента е частна собственост. През 2015 г. я придобива Васил Панчев. Оказва се, че я наследява със задължения, защото имотът е ипотекиран няколко пъти от предишните собственици. Ние нямахме представа, че има задължения по имота. Ние останахме с впечатлението, че имотът е изплатен напълно. В последвие се оказа, че не сме знаели всичко по отношение на този кредит, посочи Васил Панчев, управител на фирмата-собственик. Вследствие на необлсужване на кредита, са се натрупали лихви. Преди ден къщата е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. Причината е неуредени финансови отношения." - в. "Сега".

"Държавата или общината да купи обявената за продан къща музей на поета Пейо Яворов в столицата. Това е предложила кметът на София Йорданка Фандъкова на премиера Бойко Борисов и културния министър Боил Банов след спешен разговор в петък. Причината е, че на 11 октомври частният съдебен изпълнител Мирослав Колев обявява къщата за продан. Цената е 1 628 758,08 лв. Търгът ще бъде отворен от 15 октомври до 15 ноември. Причината за търга е, че къщата на поета е била ипотекирана много пъти през годините. Новият и? собственик Васил Панчев я купува през 2015 г. срещу генериран дълг от 300 хил. евро. Оказва се обаче, че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния и? собственик - бизнесмена Володя Лозанов. Това бе и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост. Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. "Тя трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети", написа във фейсбук страницата си Фандъкова. Обясни, че целта е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов. "Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко", припомни Фандъкова. Реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов беше огромна грешка, която държавата допусна преди години, заяви пък лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Той съобщи, че червените ще настояват Столичният общински съвет да разгледа доклад с предложение за купуване на къщата. Миналата година тя претърпя козметичен ремонт, след като бе затворена за посетители през юли 2016 г. Месец по-рано и? бе направен козметичен ремонт на фасадата, като беше подменен и покривът. Яворов живее под наем на втория етаж в къщата от ноември 1912 г. до 30 ноември 1913 г. заедно със съпругата си Лора Каравелова, която се самоубива в къщата. През годините къщата е имала много собственици. След 1944 г. те са изселени. През 1959 г. племенницата на поета - Ганка Найденова, започва да възстановява етажа. Тогава държавата придобива къщата, като купува от собствениците една трета от нея. За останалата част им плаща наем. Сградата е достроена и цялата се превръща в музей през 1963 г. По-късно обаче законите за реституцията оспорват правото на държавата да стопанисва имота. Наследниците се отказват от предложеното обезщетение и си връщат собствеността. През 2003 г. "Отворено общество" първо изкупуват част, а после и цялата собственост. Следващият купувач е Георги Крумов, собственик на известния по онова време фонд "Икуест". Неговата фирма "Новера" тогава чисти София. Самият той бе заявил намерение да превърне дома "Яворов" в място за културни срещи. Това така и не се случва. Крумов продава имота през 2009 г. От октомври 2013 г. до началото на януари т.г. сред управителите на частното дружество е Валери Митков, който е провъзгласен за Велик майстор на Великата Ложа на Старите, Свободни и Приети Зидари в България." - в. "24 часа"./news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
08:00
Преглед на печата
24 май 2020 г.
15:35
568 лица са проверени във Варна и областта за спазване на наложената им домашна карантина
14:15
Студент е задържан във Варна за разпространение на наркотици
13:46
Самоубийство или нещастен случай е най-вероятната причина за смъртта на Георги Александров
12:24
Честит празник на българската азбука, Варна!
08:43
Преглед на печата
23 май 2020 г.
20:09
На 2 юни стартира приемът след първи и четвърти клас в ОУ“Христо Ботев“ във Варна (ВИДЕО)
20:07
Почина журналистът Георги Александров
14:00
ЦОП „По-добро бъдеще” продължава работата си
08:40
Общините Варна, Белослав и Девня ще докладват за възможни източници на замърсяване на езерото
08:03
Преглед на печата
22 май 2020 г.
19:51
Министър Кралев посети спортистите, които се подготвят в НСБ „Спортпалас”
19:12
Иван Портних: Покрай аварията в езерото, цъфна и политически планктон (ВИДЕО)
18:38
Варненският апелативен съд остави хакер в ареста
18:28
Блъснаха 25-годишен велосипедист във Варна, отърва се с контузии
18:02
Робот и три плавателни съда отстраняват аварията във Варненското езеро
17:55
Дочка Михайлова: Няма съществено замърсяване на водата след спукания водопровод
12:56
Съдът остави в ареста обвиняем за блудство с внуците си
12:42
Международен музикален фестивал „Варненско лято“ Light издание
12:32
Готови са указания на МОН за мерките за безопасност в детските градини и ясли
10:33
НСИ: Варна - една от малкото общини с положителен прираст на населението
10:32
Няколко района без вода днес във Варна
10:21
Продължават маркирането на синята зона, умоляват варненци да преместят автомобилите си
09:41
Варненската опера ще повдигне духа на морския град с български песни от Балкона в навечерието на 24
08:11
Преглед на печата

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора