15 декември 2018 г. 23:05 ч.
:: Бизнес и Икономика
последна актуализация: 15.12.2018 г. 20:18:52 ч.
Още снимки:
test

Като сме без празници, да не сме без делници

13.10.2018 19.50

Неотдавна, един пенсиониран клиент ми сподели, че най-хубавото нещо на пенсията е, че нямаш уикенди. Може би съм го погледнал озадачено, защото той обясни, че всичките години от професионалния му живот са се крепили на една основна разлика между „работната седмица” и „уикенда”. От понеделник до петък той е правил това, което трябва, а уикендът е бил времето, в което е правел това, което иска.

Също както повечето от нас, в неделя вечер подобно на много от нас той се е подготвял за работната седмица. А сега животът му не зависи от този ритъм. С други думи той не трябва да спира да върши това, което му носи удоволствие, само защото уикендът свършва.

Границата между работния ритъм и времето за релакс по принцип внася много напрежение в живота на хората. Какво могат да направят мениджърите, за да разсеят това самоналожено разграничение между работната седмица и уикенда?

Позволете ми да предложа три причини за синдрома на уикенда. Всеки мениджър разполага с възможности да накара хората да се чувстват по-развълнувани и по-продуктивни по време на работа.

Липса на цел: първо, е много вероятно някои от вашите хора да смятат, че работата им не води до смислена разлика с останалата част от живота им. Има много хора, които в извънработно време се отдават на социални и доброволчески дейности.

Представете си енергията, която биха вложили всички те на работното си място, ако вярваха, че работата им прави света различен. Но иронията е, че почти всички организации трябва да създадат някаква форма на социална стойност, иначе няма да продължат да съществуват.

Компаниите създават продукти или услуги, от които хората имат нужда и откриват в тях начини за подобряване на качеството на живот. Но в еднообразието на ежедневието, ние често забравяме защо точно се трудим.

Възможност: Непрекъснато напомняйте на хората си за целите на бизнеса и как техните индивидуални и екипни усилия помагат.

Безсмислени Задачи: Втората причина, поради която хората омаловажават работата си е, че често те са молени да изпълняват глупави или слугински задачи. Повечето служители са достатъчно умни, за да разбират, когато прекарват времето си в задачи или дейности, които не носят никаква стойност - ненужни процеси, глупави изследвания, безкрайни бюрократични одобрения, излишни презентации, непродуктивни срещи и т.н. Когато работещите биват затрупани с такива ангажименти, те се отегчават, стават цинични и разочаровани.

Възможност: Включете хората си в елиминирането на тези дейности. Няколко години Wal-Mart са го наричали "Разкарайте безсмисленото" на работното място и много компании като GE и IBM са правили това постоянно и безмилостно.

Развлекателен фактор: Третата възможна причина за синдрома на уикенда е, че работата просто не е забавна. Правим едно и също всеки божи ден. Няма игра, конкуренция, няма предизвикателство, адреналин. И при липса на тези фактори хората се стремят към забавление и вълнение извън работата, чрез спорт, развлечения, семейни игри, туризъм.

Възможност: Трябва да намерите творчески начини да "инжектирате" положителни емоции на работното място - предизвикателства, пътувания, иновационни състезания и други.

Великите компании са места, където служителите стават от леглото и всяка сутрин тръгват с вдъхновение и нетърпение към работното си място. Те намират смисъла да правят неща, които добавят стойност и да се забавляват. Ако можете да създадете такъв тип среда на работното място, вашите хора няма да се радват само на съботата и неделята. Те ще бъдат щастливи и от понеделник до петък.

Рон Ашкинс за Harvard Business Review/manager.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
19:08
Ето колко е струвал бензина последния път, когато петролът е бил толкова евтин
18:34
Южна Корея издава повече патенти отколкото целия Европейски съюз
16:44
"Дойче бан" и профсъюзите се споразумяха за вдигане на заплатите
15:21
Откриха 552-каратов жълт диамант в мина в Канада
13:19
11 знака, че сте лесна мишена за хакерите
10:56
Ройтерс: Johnson & Johnson знаели от десетилетия за азбест в бебешката пудра
10:38
Финансовият директор на компанията „Хуавей“ може да спечели делото за екстрадиция в САЩ
10:32
Действията на Facebook стават все по-нелепи
09:17
Apple ще предложи софтуерна актуализация за iPhone след забраната за продажба на устройства в Китай
08:36
САЩ отложиха повишаването на митата върху китайски стоки за 200 млрд долара
08:10
FAZ: Три варианта за спиране на „Северен поток 2“
14 декември 2018 г.
20:17
Никола Василев е новият шеф на БДЖ
20:11
"Булгаргаз" писал на тецовете за дълговете, но те не отговорили
19:54
Намаляването на данъците от Тръмп имаше ефект, просто не желания
19:25
КЗК пак мисли по сделката за ЧЕЗ
17:51
Влакът от Скопие за София ще тръгне през 2027 г.
16:50
БАБХ изтегли от пазара над 15 000 кг храни и 310 000 яйца през ноември
14:18
„Сауди Арамко“ ще намали доставките на петрол за САЩ
13:49
Китайска фирма е проявила интерес към Кърджали
13:37
БНБ пусна в обращение нова банкнота от 100 лева
12:55
Fibank с награда от Forbes Business Awards за финансов продукт за деца и тийнейджъри
12:52
Пазарът на млечни продукти в Китай ще се разшири през следващите пет години
10:23
Австралия реши: купува 12 френски подводници за $36 милиарда
09:56
Европа ще пострада най-много от евентуална финансова криза
13 декември 2018 г.
19:36
Бизнесът иска отлагане на скока на минималната работна заплата в 15 сектора

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора