20 октомври 2018 г. 13:50 ч.
:: Бизнес и Икономика
последна актуализация: 20.10.2018 г. 13:49:38 ч.
Още снимки:
test

Като сме без празници, да не сме без делници

13.10.2018 19.50

Неотдавна, един пенсиониран клиент ми сподели, че най-хубавото нещо на пенсията е, че нямаш уикенди. Може би съм го погледнал озадачено, защото той обясни, че всичките години от професионалния му живот са се крепили на една основна разлика между „работната седмица” и „уикенда”. От понеделник до петък той е правил това, което трябва, а уикендът е бил времето, в което е правел това, което иска.

Също както повечето от нас, в неделя вечер подобно на много от нас той се е подготвял за работната седмица. А сега животът му не зависи от този ритъм. С други думи той не трябва да спира да върши това, което му носи удоволствие, само защото уикендът свършва.

Границата между работния ритъм и времето за релакс по принцип внася много напрежение в живота на хората. Какво могат да направят мениджърите, за да разсеят това самоналожено разграничение между работната седмица и уикенда?

Позволете ми да предложа три причини за синдрома на уикенда. Всеки мениджър разполага с възможности да накара хората да се чувстват по-развълнувани и по-продуктивни по време на работа.

Липса на цел: първо, е много вероятно някои от вашите хора да смятат, че работата им не води до смислена разлика с останалата част от живота им. Има много хора, които в извънработно време се отдават на социални и доброволчески дейности.

Представете си енергията, която биха вложили всички те на работното си място, ако вярваха, че работата им прави света различен. Но иронията е, че почти всички организации трябва да създадат някаква форма на социална стойност, иначе няма да продължат да съществуват.

Компаниите създават продукти или услуги, от които хората имат нужда и откриват в тях начини за подобряване на качеството на живот. Но в еднообразието на ежедневието, ние често забравяме защо точно се трудим.

Възможност: Непрекъснато напомняйте на хората си за целите на бизнеса и как техните индивидуални и екипни усилия помагат.

Безсмислени Задачи: Втората причина, поради която хората омаловажават работата си е, че често те са молени да изпълняват глупави или слугински задачи. Повечето служители са достатъчно умни, за да разбират, когато прекарват времето си в задачи или дейности, които не носят никаква стойност - ненужни процеси, глупави изследвания, безкрайни бюрократични одобрения, излишни презентации, непродуктивни срещи и т.н. Когато работещите биват затрупани с такива ангажименти, те се отегчават, стават цинични и разочаровани.

Възможност: Включете хората си в елиминирането на тези дейности. Няколко години Wal-Mart са го наричали "Разкарайте безсмисленото" на работното място и много компании като GE и IBM са правили това постоянно и безмилостно.

Развлекателен фактор: Третата възможна причина за синдрома на уикенда е, че работата просто не е забавна. Правим едно и също всеки божи ден. Няма игра, конкуренция, няма предизвикателство, адреналин. И при липса на тези фактори хората се стремят към забавление и вълнение извън работата, чрез спорт, развлечения, семейни игри, туризъм.

Възможност: Трябва да намерите творчески начини да "инжектирате" положителни емоции на работното място - предизвикателства, пътувания, иновационни състезания и други.

Великите компании са места, където служителите стават от леглото и всяка сутрин тръгват с вдъхновение и нетърпение към работното си място. Те намират смисъла да правят неща, които добавят стойност и да се забавляват. Ако можете да създадете такъв тип среда на работното място, вашите хора няма да се радват само на съботата и неделята. Те ще бъдат щастливи и от понеделник до петък.

Рон Ашкинс за Harvard Business Review/manager.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Бизнес
12:26
Ресто или бакшиш? Какво правят в различните страни
11:34
Китайските туристи на 13-о място по посещаемост у нас, искат визови облекчения
09:45
Агенция Мудис понижи кредитния рейтинг на Италия до една степен над спекулативната зона
09:43
Текущата и капиталова сметка на държавата за август е 1197,2 милиона евро
19 октомври 2018 г.
19:32
Държавният фонд на Норвегия вече е 2 пъти по-голям от икономиката й
19:20
7 негативни ефекта на увеличаващата се инфлация в България
19:06
Узбекистан ще изгради първата си атомна централа
19:00
Porsche инвестира €700 милиона в новия си завод за електромобили
15:46
НАП проверява осигуряват ли строителните работници по обектите в страната
13:32
Над 60% от работодателите у нас очакват да повишат заплатите на служителите си през 2019-а
13:26
Основната цел на новия турски бюджет: да балансира икономиката на страната
10:54
Еврото поевтинява на фона на проблемите с бюджета на Италия
10:53
Великобритания иска да се "сбогува" напълно с бензиновите и дизеловите коли до 14 години
08:11
Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора
08:04
Facebook създаде отдел за борба с намесата в избори
18 октомври 2018 г.
19:27
Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната
18:22
Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък
18:21
2,5 млрд. евро са приходите на автомобилната индустрия у нас за 2017 г.
18:19
Цената на „Гражданска отговорност“ може да скочи 3 пъти
18:12
Новият закон за горивата влиза в средата на януари
15:15
Акционерите на "Фейсбук" отново поискаха оставката на Марк Зукърбърг
14:46
Увеличаването на търсенето доведе до ръст на добива на „Газпром“ от началото на годината с 6,8%
14:33
НС прие 7% праг на конвенционалните биогорива в транспорта
14:30
Бизнесът иска да отпадне платеният отпуск по време на майчинство
14:21
Третата най-голяма икономика започна да страда от спора на първите две

Най-четени от Бизнес

Избор на редактора