Още снимки:
test

Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно

12.10.2018 18.40

Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание на ползите, които то може да ни донесе, пише списание Hera.bg. А те далеч не се ограничават само до семейния бюджет, което се дължи основно на масовото разпространение и наистина ниската цена на зеленчука. Макар и типично есенен продукт, прясното зеле може да се намери на пазара през по-голямата част от годината, а списъкът с традиционни рецепти за готвенето му е изключително дълъг.

Зелето е било разпространено първоначално на територията на днешна Испания, но поради лесното му отглеждане и добрите реколти, бързо е популяризирано из цяла Европа, като става любим продукт на много народи. Макар че у нас най-познато е така нареченото зеле „кьосе“, то има много сортове, също толкова известни с неоспоримите си ползи за човешкото здраве – червено зеле, къдраво, зеле Савой, брюкселско зеле, китайско зеле. А броколи, карфиол, алабаш са техни братовчеди. Всички принадлежащи към богатото семейство на Кръстоцветните.



Ползите на зелето за здравето:

? Високо съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант, помощник в борбата с вирусите и стимулира имунната система;

? Значителни количества от витамините А, Е, както и витамини от групата В;

? Съдържание на незаменимите за човешкия организъм калции, магнезий и желязо;

? На биофлавоноидите, инодолините и генистеините в зелето се преписват антиракови свойства;

? Зелето има ниска калорийна стойност и голямо количество фибри. Те правят зеленчука пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини;

? Сокът от прясно зеле се препоръчва за болни от язва, за пречистване на черния дроб и жлъчните пътища;

? Освен вътрешно, листата от прясното зеле много често се използват от народната медицина под формата на лапи за лекуване на отоци, главоболие, разширени вени и още куп болежки;

Живеем във времена, в които отвсякъде сме затрупани с информация за невероятните свойства на знайни и незнайни супер храни, често пропътували хиляди километри, за да стигнат до трапезата ни. А се оказва, че буквално под носа ни има не малко традиционни продукти, които също така могат да ни донесат редица ползи при консумацията и прилагането им в домашната аптечка. Зелето е именно един от тези продукти, които освен с ниската си цена и достъпност, ни печелят и с неоспоримите си качества и превъзходен вкус. /hera.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
10:59
Тренирайте за удоволствие, а не за изгаряне на калории
10:37
Как тялото ни подсказва, че има дефицит на колаген
09:23
Пет предмета, които ще ви навлекат проклятие
08:23
Хороскоп за 19 февруари
18 февруари 2019 г.
20:05
Как да разберем прекаляваме ли с тренировките
18:48
Милиардерът Ричард Брансън подготвя грандиозен благотворителен концерт за Венецуела
18:32
Холивуд на протест срещу организаторите на Оскарите
18:12
Още никой не се е явил, за да получи над 1,5 милиарда долара джакпот в САЩ
13:41
Упражнения за удължаване на живота
13:30
Дестинации за интроверти
12:42
Защо усмихнатите хора ни привличат
12:40
Мъжът ми не спира да играе на телефона! Как да си го върна?
10:33
Седемте най-жестоки владетели, които историята познава
10:10
Junk food, чаят, витамините и как да се прочистим от токсините
09:33
Идея за хората със студени крака
08:58
Седмичен хороскоп за 18 – 24 февруари
08:50
Любовен хороскоп за 18 – 24 февруари
08:12
Хороскоп за 18 февруари
17 февруари 2019 г.
18:52
Полезно или не е ранното събуждане
18:32
Как да се храним здравословно с минимален бюджет
16:46
Джей Ло не иска да се омъжва в момента
15:55
Twitter трие, но не забравя: Изтритите съобщения се пазят с години
12:27
Научи се да живееш
12:12
12 обезпокоителни факта за храните, за които вероятно не сте подозирали
10:52
Употреби на алое вера, за които може би не знаете

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора