Още снимки:
test

Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно

12.10.2018 18.40

Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание на ползите, които то може да ни донесе, пише списание Hera.bg. А те далеч не се ограничават само до семейния бюджет, което се дължи основно на масовото разпространение и наистина ниската цена на зеленчука. Макар и типично есенен продукт, прясното зеле може да се намери на пазара през по-голямата част от годината, а списъкът с традиционни рецепти за готвенето му е изключително дълъг.

Зелето е било разпространено първоначално на територията на днешна Испания, но поради лесното му отглеждане и добрите реколти, бързо е популяризирано из цяла Европа, като става любим продукт на много народи. Макар че у нас най-познато е така нареченото зеле „кьосе“, то има много сортове, също толкова известни с неоспоримите си ползи за човешкото здраве – червено зеле, къдраво, зеле Савой, брюкселско зеле, китайско зеле. А броколи, карфиол, алабаш са техни братовчеди. Всички принадлежащи към богатото семейство на Кръстоцветните.



Ползите на зелето за здравето:

? Високо съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант, помощник в борбата с вирусите и стимулира имунната система;

? Значителни количества от витамините А, Е, както и витамини от групата В;

? Съдържание на незаменимите за човешкия организъм калции, магнезий и желязо;

? На биофлавоноидите, инодолините и генистеините в зелето се преписват антиракови свойства;

? Зелето има ниска калорийна стойност и голямо количество фибри. Те правят зеленчука пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини;

? Сокът от прясно зеле се препоръчва за болни от язва, за пречистване на черния дроб и жлъчните пътища;

? Освен вътрешно, листата от прясното зеле много често се използват от народната медицина под формата на лапи за лекуване на отоци, главоболие, разширени вени и още куп болежки;

Живеем във времена, в които отвсякъде сме затрупани с информация за невероятните свойства на знайни и незнайни супер храни, често пропътували хиляди километри, за да стигнат до трапезата ни. А се оказва, че буквално под носа ни има не малко традиционни продукти, които също така могат да ни донесат редица ползи при консумацията и прилагането им в домашната аптечка. Зелето е именно един от тези продукти, които освен с ниската си цена и достъпност, ни печелят и с неоспоримите си качества и превъзходен вкус. /hera.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
13:48
9 храни, които нямат нищо общо с представата ни за тях
13:47
US-учени откриха огромна опасност от цезаровото сечение
12:02
Есен е - време да прочистим тялото и душата
10:29
Защо не трябва да чистим падналите листа
10:14
Пет продукта за здраво сърце, които досега бяха отричани
10:09
Обявиха кои са 5-те най-вредни евтини храни
10:08
Предимствата на бананите варират в зависимост от цвета на кората
10:07
10 причини, поради които ваксината е по-опасна от самия грип
09:22
Супермоделът Карли Клос се омъжи за Джошуа Къшнър
08:50
Ролята на лука и чесъна в диетите
08:46
Храната, без която сърцето боледува
07:58
Хороскоп за 20 октомври
19 октомври 2018 г.
20:33
Астрологична дневна прогноза за 20 октомври 2018 година
19:13
Aster P на Vertu - завръщане от банкрута със смартфон за 4000 долара
18:49
Забраняват филм на "изчезналата" китайска актриса
17:57
Вим Вендерс: Филмът за папата е повече от биографичен - той е своеобразно пътешествие
17:05
Ролята на лука и чесъна в диетите
11:53
Как да спрете настинката и грипа преди да са ви стоварили
11:39
Тиквата и нейните полезни свойства
10:49
Хората, които не трябва да консумират джинджифил
10:45
Установиха кой зеленчук удължава живота
09:46
Lady Gaga се сгоди
07:54
Хороскоп за 19 октомври
18 октомври 2018 г.
20:13
Астрологична дневна прогноза за 19 октомври 2018 година
18:52
Защо е важно да глезиш мъжа си

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора