Още снимки:
test

Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно

12.10.2018 18.40

Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание на ползите, които то може да ни донесе, пише списание Hera.bg. А те далеч не се ограничават само до семейния бюджет, което се дължи основно на масовото разпространение и наистина ниската цена на зеленчука. Макар и типично есенен продукт, прясното зеле може да се намери на пазара през по-голямата част от годината, а списъкът с традиционни рецепти за готвенето му е изключително дълъг.

Зелето е било разпространено първоначално на територията на днешна Испания, но поради лесното му отглеждане и добрите реколти, бързо е популяризирано из цяла Европа, като става любим продукт на много народи. Макар че у нас най-познато е така нареченото зеле „кьосе“, то има много сортове, също толкова известни с неоспоримите си ползи за човешкото здраве – червено зеле, къдраво, зеле Савой, брюкселско зеле, китайско зеле. А броколи, карфиол, алабаш са техни братовчеди. Всички принадлежащи към богатото семейство на Кръстоцветните.



Ползите на зелето за здравето:

? Високо съдържание на витамин С, който е мощен антиоксидант, помощник в борбата с вирусите и стимулира имунната система;

? Значителни количества от витамините А, Е, както и витамини от групата В;

? Съдържание на незаменимите за човешкия организъм калции, магнезий и желязо;

? На биофлавоноидите, инодолините и генистеините в зелето се преписват антиракови свойства;

? Зелето има ниска калорийна стойност и голямо количество фибри. Те правят зеленчука пръв съюзник при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини;

? Сокът от прясно зеле се препоръчва за болни от язва, за пречистване на черния дроб и жлъчните пътища;

? Освен вътрешно, листата от прясното зеле много често се използват от народната медицина под формата на лапи за лекуване на отоци, главоболие, разширени вени и още куп болежки;

Живеем във времена, в които отвсякъде сме затрупани с информация за невероятните свойства на знайни и незнайни супер храни, често пропътували хиляди километри, за да стигнат до трапезата ни. А се оказва, че буквално под носа ни има не малко традиционни продукти, които също така могат да ни донесат редица ползи при консумацията и прилагането им в домашната аптечка. Зелето е именно един от тези продукти, които освен с ниската си цена и достъпност, ни печелят и с неоспоримите си качества и превъзходен вкус. /hera.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Любопитно
19:57
Single bells, single bells: Преимуществата да нямаш гадже по Коледа
18:24
Почина легендарното мускулесто кенгуру Роджър
16:12
Храни, които не трябва да ядете сурови
15:30
Популярни продукти, възникнали благодарение на войните
14:53
Денят е лош за слабите и пасивните хора
11:09
Криза на средната възраст при мъжете – как да овладеем този идиот
10:56
На какво една майка трябва да научи дъщеря си
10:43
9 интересни факта за Коледа
09:08
5 големи ползи от овесена каша на закуска всеки ден
07:55
Хороскоп за неделя
08 декември 2018 г.
20:14
Астрологична дневна прогноза за 9 Декември 2018 г.
20:08
Откриха нов начин, с който се разбира женската изневяра
18:46
В Испания издирват собственик на цигулка Страдивариус, оценена на 3 млн. евро
17:59
Кои са най-добрите приложения за обработка на снимки
17:50
Принц Уилям, Кейт Миъдлтън и една шега
17:38
Секс на върха на на Хеопсовата пирамида?
17:10
Най-скъпото уиски в света: Само 50 милилитра от него струват $100 000
16:07
8-годишното момче, което спечели $22 милиона от YouTube през 2018-а
15:08
Най-възрастният милиардер в света: И на 100 години Чан Юн Чун ходи всеки ден на работа
13:53
Опасно ли е да зареждате телефона си в автомобила?
10:45
Актьорът Кевин Харт отказа да води Оскарите
10:03
Интересна математика може да ви направи звезда на вечерта
09:50
Три странни растения, за които може би не сте чували
09:38
Учени: Жените са самотни заради сайтовете за запознанства
08:41
Хороскоп за събота

Най-четени от Любопитно

Избор на редактора