5 храни, които е по-добре да се ядат с обелките
Любопитно 10.10.2018 11:02
Напоследък в цял свят хората говорят здравословното хранене. Различни специалисти изказват мнение как продуктите трябва да бъдат приготвени и в какви конкретни комбинации и дози да бъдат консумирани.
Разбира се най-важни са плодовете и зеленчуците. И макар че повечето хора смятат, че всички те трябва да бъдат обелени, преди да бъдат изядени, всъщност някой от тях трябва само да измиете, преди да консумирате.
Ето кои плодове и зеленчуци са по-полезни с кората.
Ябълки
В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.
Моркови
Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.
Картофи
В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.
Краставици
Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелка. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната ? част, а сърцевината ? съдържа основно вода.
Грозде
Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака.
Разбира се най-важни са плодовете и зеленчуците. И макар че повечето хора смятат, че всички те трябва да бъдат обелени, преди да бъдат изядени, всъщност някой от тях трябва само да измиете, преди да консумирате.
Ето кои плодове и зеленчуци са по-полезни с кората.
Ябълки
В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.
Моркови
Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.
Картофи
В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.
Краставици
Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелка. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната ? част, а сърцевината ? съдържа основно вода.
Грозде
Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака.
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 14:42 Росен Йорданов: Истинската битка в България е между демокрацията и популизма
- 14:32 Коледна елха и светлинно шоу: Как изглежда празничният сезон в космоса (ВИДЕО)
- 14:20 Съдът в Страсбург отряза претенциите на осъдения доживот Любо Гребеца от "Наглите"
- 14:09 Христо Кирчев: Постоянно чета нападки към управляващите! Погледнете себе си, драги Българи!
- 13:58 Човек в инвалидна количка за първи път летя в космоса
- 13:48 Пуснаха под гаранция от 100 000 лева собственика на АГ болница, обвинен в кражба на 3,27 млн.
- 13:36 Дрон развя руски флаг в небето над Киев (видео)
- 13:26 Изгоря сервизът на бизнесмена, чийто сейф с пари беше отнесен от потопа в Царево