Още снимки:
test

Какво може С-300 в дуел с изтребителите Ф-35

08.10.2018 10.17

Едва бяха разгърнати зенитно-ракетните комплекси С-300 в Сирия и в Израелското правителство заявиха, че изтребителите, в това число най-новите Ф-35 ще останат незабелязани и че ЗРК няма да се справят с тях. До каква степен е истина това? Как би изглеждал реалният дуел между двете най-нови системи.

Тел Авив е уверен, че доставянето от Русия на най-новите зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) няма да попречат на господството на израелската авиация в небето на Сирия.

„Оперативните възможности на нашите военновъздушни сили са такива, че тези батерии наистина не ограничават тяхната ефективност“, заяви в петък министърът на регионалното сътрудничество Цяхи Ханегби, член на израелския военен политически кабинет, който включва ключови министри. Освен това, за да се въведе ЗРК в действие, сирийците ще се нуждаят от „няколко месеца“, уверява той.

„Имаме слабозабележими изтребители, тези батерии дори не могат да ги проследят“, подчерта министърът, имайки предвид американски изтребители Ф-35, чиято доставка започва в края на 2016 г. В отговор на въпроса дали С-300 може да спре израелските удари по Сирия, той заяви: „Разбира се, че не.“

В същото време Ханегби отбеляза, че C-300 могат да бъдат унищожени от въздуха и евентуално от земята. „Преди няколко месеца вече унищожихме сирийска ракетна батерия“, цитира го „Интерфакс“. Ханегби даде ясно да се разбере, че същото може да се случи и със С-300. Според министъра възможностите на системата за въздушна отбрана С-300 отдавна са взети предвид от Израел при стратегическото планиране, тъй като руснаците са разгръщали по-рано тази система за защита на собствените си военни бази в Сирия.

Спомнете си, че доставката на комплекса С-300 за Сирия миналия вторник бе съобщена от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Това беше направено в отговор на свалянето на разузнавателния самолет с 15 руски военни на борда. Москва нарече Израел отговорен за инцидента. Израел обаче обеща да продължи въздушните нападения над Сирия.

В петък в израелската блогосфера дори се появиха слухове, че САЩ вече са намерили отговор на действията на Русия и са обещали спешно да доставят на Израел „допълнителна“ партида Ф-35, но няма официално потвърждение.

Известно е, че н израелските ВВС вече има 12 изтребителя Ф-35, но според договора общият им брой трябва да бъде 50 единици. Договорът е подписан още през 2010 г., много преди появата на ВКС в Сирия“, изтъква израелският военен експерт Андрей Кожинов пред „Взгляд“.

"През 2011 г. летях в Америка до завода на „Локхийд Мартин“, където ни бяха представени тези самолети. И тогава вече беше обсъдено, че първоначалната поръчка ще бъде за една ескадрила - 25 броя. Но след това правителството одобри бюджет за още 25 броя. Това няма отношение към С-300“, заяви Кожинов.

Бившият заместник-командващ на ПВО на Сухопътните сили на Русия генерал-лейтенант Александър Лузан смята, че израелският министър не оценява възможностите на руските системи.

„Ф-35 няма да бъдат недосегаеми цели за С-300, който са достатъчно ефективни при поразяване на въздушните сили. И те използват много интересен начин за насочване на ракетите. Затова Ф-35, Ф-22 не са граница за тях. Те могат да работят по тези самолети“, заяви пред „Взгляд“ експертът. Лузан допълни, че Ф-35 може да се бори единствено преимуществено с въздушни цели и не е толкова подходящ за удари по наземни цели.

За разлика от него заслужилият военен летец първа класа, участник в бойни действия, генерал-майор Владимир Путин призова Ф-35 да не се недооценява.

„Това е цяла платформа, на чиято база може да се създаде многоцелеви ударен самолет за решаване на задачи във въздуха и върху земята. Задачата на Ф-35 е да се прокрадне, неочаквано да нанесе удар и веднага да избяга, без да влиза в контактен бой.

Това е самолет за тактически задачи. Идеята е приближаване към обекта за поразяване от „критичната страна“ за да може изтребителя да не бъде опознат и тогава да се извърши пуск на ракети с голям обхват“, обясни пилотът пред „Взгляд“.

Попов призова към подготовка за това, че в дуел между С-300 и изтребителя Ф-35 „ще има нанасяне удари с неочакван ракурс“. „Ако не го открием, то ще ни удари. Не гарантирам, че те ще бъдат всичките със 100% сигурност откривани“, подчерта той.

„Трябва да се отчете, че С-300 е система, която може да открива дори и стелт системи от голямо разстояние. Освен това те могат да избират от няколко цели една най-заплашително“, поясни експертът.

Попов също говори за другите характеристики на С-300. Основното е вертикалното изстрелване на ракетата, което позволява да се разгърне и удари друга, по-застрашителна цел, която може да бъде открита вече след старта. „Тази ракета е в състояние незабавно да се пренасочи. Във въздуха тя може бързо да се завърти с помощта на допълнителен дюзов апарат, който драстично променя динамиката на полета“, подчертава експертът.

В допълнение, C-300 се отличава с мощта си. „Силата на бойната глава е много силна. Не е нужно да удряте точно самолета, дрона или ракетата“, заяви Попов, обяснявайки, че когато ракетата избухне, се появяват „цяла топка от осколки“, които поразяват летящи цели.

Попов е убеден, че допълнителните изтребители, дори и да са повече от дузина, „практически не могат да решат резултата от конфронтацията между двете страни“.

Директорът на Центъра за изследване на Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров припомня сирийско-израелската битка за Ливан в началото на 80-те, когато САЩ и СССР помагат на различни страни от конфликта.

„През 1982 г. американците и французите подкрепиха Израел, а СССР подкрепи Сирия. Ситуацията е много подобна. Отначало не беше в полза на Сирия. Загубите на сирийската авиация бяха една от четири: за един свален израелски самолет, четири сирийски.

След това, в най-кратки срокове, СССР в най-кратки срокове достави МиГ-23, а също така разгърна и противовъздушна ракетна система. И балансът на силите започна да се променя не в полза на израелците... След това сирийците сваляха не само израелски самолети, но и американски и френски“, заяви Багдасаров за вестник „Взгляд“.

Например, съветският комплекс С-200 „Вега“ над източно Средиземно море тогава свали израелски разузнавателен самолет. „Примерно там бе наскоро свален и Ил-20. Ето това са паралелите на историята“, напомня Семьон Багдасаров./Поглед.инфо

Превод: В.Сергеев

Днес+

Коментирай статията


Последни от Анализ
19:57
Румъния: младите си тръгват. Не останаха специалисти
18:20
Нови заплахи онлайн се опитват да повлияят на европейските избори, се казва в доклад
14:53
Колко отворена и достъпна всъщност е платформата Android на Google?
24 май 2019 г.
19:46
"Политико": 12 души, които унищожиха евроизборите
16:00
Време е фискалната политика да измести монетарната
11:47
Кой е най-лошият сценарий за развитието на търговската война между САЩ и Китай?
23 май 2019 г.
12:54
ЕП – законодателният орган на над 500 млн. европейци
11:55
Разделена Великобритания гласува на евроизборите, в които не смяташе да участва
09:54
Ключови етапи след евровота
22 май 2019 г.
19:35
Китай и САЩ водят търговска война. Печели Русия?
18:48
Идентичността на ЕС е в криза
18:18
Война за мир
11:18
Организираната престъпност в Западните Балкани: война за пристанища, наркотици и Северно Косово
21 май 2019 г.
12:33
Европейците "са между два огъня" в търговската война Китай-САЩ
11:15
Битката Хуауей-САЩ: Технологичният гигант с крачка напред
20 май 2019 г.
16:48
Китай не е Япония. Или как САЩ се надцениха
12:17
Проф. Христина Вучева: В българския дебат за ЕП отсъстват въпросите за бъдещето на ЕС
18 май 2019 г.
15:06
Освирепелият феминизъм
09:12
Франция и Германия в челен сблъсък за следващия лидер на ЕС
17 май 2019 г.
13:12
Лебедовата песен на сръбското църковно влияние в Македония
16 май 2019 г.
16:21
Кой подпали "Нотр дам"? С приближаването на евроизборите Брюксел тръгва на война срещу фалшивите нов
15:40
Военното сътрудничество в ЕС: подобрена мобилност, недостиг на стратегически проекти
15:15
„Файненшъл таймс“: ЕС не трябва да се отказва от Балканите
15 май 2019 г.
11:20
Немската преса за „Златни пясъци”: Красиви жени, евтин алкохол и денонощен купон
14 май 2019 г.
19:21
САЩ и Русия и петте ябълки на раздора в новата студена война

Най-четени от Анализ

Избор на редактора