Установиха кои продукти пазят от инфаркт
Любопитно 15.09.2018 16:35
Три порции млечни продукти дневно - мляко, сирене, масло или сметана, намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, установиха канадски учени.
От години лекарите съветват да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, а той предразполага към сърдечносъдови заболявания.Канадските учени обаче установиха, че тези, които консумират по три порции дневно, почти два пъти по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и инфаркт в сравнение с пренебрегващите тези храни.
Една порция е равна на чаша прясно или кисело мляко, 15 гр сирене или кашкавал, или лъжица масло.
Млечните продукти имат много полезни съставки - калций, калий, магнезий, вит. К1 и К2, пробиотици в киселото мляко, които са важни за здравословното хранене. Затова учените от университета "Макмастър" в Онтарио решили да проверят каква е връзката между консумацията им и хроничните заболявания.
Те работили с данни от изследването PURE, обхванало 136 000 души от 21 държави и проследило въздействието на околната среда, обществото и биологията върху затлъстяването и хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.
Участниците били на възраст от 35 до 70 години. Те били разделени в четири групи - неконсумиращи млечни продукти, с по-малко от една порция дневно, с една -две порции и с повече от две порции дневно.
Резултатите след девет години показали, че хората със средно три порции млечни продукти дневно са с по-малко сърдечносъдови заболявания в сравнение с групата без млечни продукти. Освен това залагащите на пълномаслените храни били с най-добри показатели./Zdrave.to
От години лекарите съветват да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, а той предразполага към сърдечносъдови заболявания.Канадските учени обаче установиха, че тези, които консумират по три порции дневно, почти два пъти по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и инфаркт в сравнение с пренебрегващите тези храни.
Една порция е равна на чаша прясно или кисело мляко, 15 гр сирене или кашкавал, или лъжица масло.
Млечните продукти имат много полезни съставки - калций, калий, магнезий, вит. К1 и К2, пробиотици в киселото мляко, които са важни за здравословното хранене. Затова учените от университета "Макмастър" в Онтарио решили да проверят каква е връзката между консумацията им и хроничните заболявания.
Те работили с данни от изследването PURE, обхванало 136 000 души от 21 държави и проследило въздействието на околната среда, обществото и биологията върху затлъстяването и хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.
Участниците били на възраст от 35 до 70 години. Те били разделени в четири групи - неконсумиращи млечни продукти, с по-малко от една порция дневно, с една -две порции и с повече от две порции дневно.
Резултатите след девет години показали, че хората със средно три порции млечни продукти дневно са с по-малко сърдечносъдови заболявания в сравнение с групата без млечни продукти. Освен това залагащите на пълномаслените храни били с най-добри показатели./Zdrave.to
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 19:36 Кой щеше да бъде по-добър премиер? Проф. Габровски или функционално неграмотният Кирчо?
- 19:31 Евростат: България остава с най-ниска очаквана продължителност на живота в ЕС и през 2023 г.
- 19:27 В „Западен парк“ запечатаха кола с монтажна пяна заради спор за паркомясто
- 19:22 От НЗОК потвърдиха, че са издали две положителни становища за болница "Мама и аз"
- 19:17 На ГКПП – Лесово са задържани 40 400 кутии контрабандни цигари
- 19:08 Български роми се биха по улиците в италианския град Мондраноне, местните плачат за помощ
- 19:02 Песков: Думите на Макрон за войски в Украйна са много опасни
- 18:58 Френската полиция изведе пропалестинските активисти, окупирали водещ университет в Париж