Вредата от оцета, за която никой не говори
Любопитно 15.09.2018 10:56
Ябълковият оцет може да прави всичко – той е полезен за здравето, помага при акне, успокоява раздразнен скалп, спира хълцането и облекчава болезнен стомах. Той наистина е полезен за здравето по всевъзможни начини, но крие една опасност, за която рядко се споменава.
Ябълковият оцет уврежда емайла на зъбите.
Някои народни рецепти предлагат пиенето на оцет, разтворен в малко вода за отслабване. Магическият еликсир за топене на килограмите обаче има своите рискове за здравето на зъбите, освен че погълнат неразреден, оцетът е опасен и за хранопровода.
Изследване на холандски учени от 2012 година открива, че оцетната киселина има подобни ефекти върху зъбния емайл, каквито имат повечето киселинни храни и напитки, в това число подсладените газирани напитки.
Учените поставили извадени мъдреци в среда с оцетна киселина с нива на pH от 2,7 до 3,9. След четири часа мъдреците изгубили до 20% от минералите в покритието си. Този експеримент не е взел предвид pH-то на слюнката в човешката уста, което неутрализира киселинността на храната, която ядем.
Въпреки това е ясно, че оцетът има своите ползи, но и недостатъци.
И все пак, не се отказвайте от ползите, които оцетът носи на здравето. Внимавайте как го приемате. Винаги го разреждайте с вода. Ако го приемате като добавка към пресни салати, не прекалявайте с количеството. След консумация винаги изплаквайте обилно устата с вода. /az-jenata.bg
Ябълковият оцет уврежда емайла на зъбите.
Някои народни рецепти предлагат пиенето на оцет, разтворен в малко вода за отслабване. Магическият еликсир за топене на килограмите обаче има своите рискове за здравето на зъбите, освен че погълнат неразреден, оцетът е опасен и за хранопровода.
Изследване на холандски учени от 2012 година открива, че оцетната киселина има подобни ефекти върху зъбния емайл, каквито имат повечето киселинни храни и напитки, в това число подсладените газирани напитки.
Учените поставили извадени мъдреци в среда с оцетна киселина с нива на pH от 2,7 до 3,9. След четири часа мъдреците изгубили до 20% от минералите в покритието си. Този експеримент не е взел предвид pH-то на слюнката в човешката уста, което неутрализира киселинността на храната, която ядем.
Въпреки това е ясно, че оцетът има своите ползи, но и недостатъци.
И все пак, не се отказвайте от ползите, които оцетът носи на здравето. Внимавайте как го приемате. Винаги го разреждайте с вода. Ако го приемате като добавка към пресни салати, не прекалявайте с количеството. След консумация винаги изплаквайте обилно устата с вода. /az-jenata.bg
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 19:22 ПП се оправдава за директора на 138-о училище: Не е член на „Продължаваме Промяната“
- 19:11 Ген. Безверхни: „Клането в Буча“ беше инсценирано за англоезичната публика
- 18:59 Чорбанов припомни унизителен момент: Ген. Атанасов се молеше на Борисов да не разваля сглобката
- 18:47 Водещите на „Тази сутрин“ са безпристрастни журналисти, колкото аз съм безпристрастен анализатор
- 18:36 Гроздан Караджов: Закъснелият влак на ПП-ДБ забави собствената им реформа в БДЖ
- 18:24 Защо Мария Цънцарова настъпи мотиката?
- 18:12 Седем слона загинаха при железопътна катастрофа в Индия
- 18:02 Захарова се присмя на думите на Зеленски, че "Путиновците са много": Спри да употребяваш!