Топ 10 на храните, които съдържат повече витамин С от портокала

Любопитно 08.09.2018 11:35

Витамин С е едно от най-важните хранителни вещества, нужни на организма, и за щастие, широко разпространен в естествения му вид. От превенция срещу настинка и грип, до възстановяване на тъкани, кости и кръвоносни съдове. Помага за синтеза на калция и други полезни минерали, повишава енергията ни, настроението, помага при главоболие и подобрява мозъчната функция. Като мощен антиоксидант, Витамин С неутрализира свободните радикали и забавя процесите на стареене.

А откъде можем да си набавим най-много витамин С, нека да видим сега:

1. Люти червени чушки

Първото място във вечната класация се държи от лютите чушки. Чудесни за подправянето на редица ястия и сосове, както за консумиране в суров вид, зелените люти чушлета предлагат най-много витамин С сред храните. В 100 грама чушлета се съдържат 245.4 мг, а в една единствена чушка – 109.13 мг. Червените им сестри съдържат 144 мг в 100 г, а една чушка има 65 мг.

2. Касис

Веднага след лютите чушки е касисът. Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е плодът, който събира най-много витамини на едно място. Особено високо е наличието на витамин С веднага след тях е касисът. По-интересно е, не толкова съдържанието на витамин С, колкото съчетанието му със споменатия витамин Р (още рутин). Когато се свързва с витамин С, той го прави 20 пъти по-устойчив и съответно - полезен. Касисът е един от плодовете, при които термичната обработка не влияе на витамин С, който пък е доста неустойчив. Но капризите му са оправдани – витамин С е най-силният антиоксидант.

3. Зелени и червени сладки чушки

В една чаша зелени чушки например се съдържа около 120 мг витамин С. Това количество е дори повече от необходимата дневна доза. Чушките съдържат още полезни фибри и хидратират тялото.

4. Папая

Според проучванията в една чаша папая се съдържат средно 80-90 мг витамин С. В папаята се съдържат още полезни антимикробни вещества, които потискат възпаленията, помагат на костите и кожата да регенерират клетките си по-бързо.



5. Кейл

Кейлът или къдравото зеле също е богат доставчик на витамин А, С и К. То носи още полезни мастни киселини и минерали на тялото.

6. Броколи

Броколите са прекрасен източник на витамин С, много по-добър от портокалите. Те са богати още на витамин К и мощни антиоксиданти. Борят се със стареенето, рака, възпаленията и са бедни на калории, което ги прави чудни за диета. В една чаша броколи се съдържат приблизително 132 мг витамин С.



7. Ягоди

Една чаша ягоди носи на тялото цели 85 мг витамин С, антиоксиданти, фитонутриенти и минерали.

8. Карфиол

Суровият, варен или приготвен на пара карфиол предлага на организма цели 127 мг витамин С за една чаша. Това е наистина завидно количество. Освен това той е богат на протеини, фибри и е с малко калории.

9. Ананас

В ананаса се намира жизненоважното вещество бромелаин, който е ензим, потискащ подуването и възпалението. Полезен е особено след тренировка. Количеството витамин С в ананаса също е по-голямо от това в портокалите – почти 80 мг за една чаша.



10. Киви

Кивито е рекордьор, що се отнася до количество витамин С. В него има цели 140 мг за една чаша. Това е повече от нужната доза за денонощие. /woman.bg

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822