Плодовете, които най-много хидратират
Любопитно 06.09.2018 13:05
Плодовете са една от най-здравословните храни, които освен всичко ни помагат и да се хидратираме. В допълнение към хидратирането, те осигуряват голямо разнообразие от витамини и минерали.
Ацерола (94%)
Според класацията на плодовете с най-много течност, публикувана от Министерството на земеделието на Съединените щати, ацеролата съдържа най-много вода, надминавайки всички други известни плодове и зеленчуци.
Това е вид, подобен на череша, но не е пряко свързан с нея, макар че когато първите европейски заселници откриват ацеролата, я наричат "черешка", заради приликите с формата. Тялото на ацеролата обаче е разделено на три сегмента, а вътрешността ? е оранжева и с вкус, подобен на ябълка.
Този американски плод има високо съдържание на витамин С - 20 пъти по-голямо от това на портокалите. В допълнение ацеролата снабдява организма с витамин А, флавоноиди, витамин В1, В6 и минерали като магнезий, желязо, фосфор, калций и калий.
Пъпеш (91.85%)
Високото съдържание на вода прави този плод силно препоръчителен естествен диуретик. Помага за предотвратяване на риска от сърдечносъдови заболявания, благодарение на високия си принос на бета-каротин. Оранжевите пъпеши са антиканцерогенни и също така помагат за свеждане до минимум на ефектите от дегенеративни заболявания.
Пъпешът съдържа калий, витамин С и провитамин А. Има малко калории и е с много по-ниско съдържание на захар от много други плодове. Пъпешът обикновено е подходящ за консумация дори при хора с алергии към зеленчуци или цитрусови плодове.
Круша (91.50%)
Има повече от 30 разновидности круша, в зависимост от сезона, към който принадлежат. Всеки от тях е с различна текстура, вкус и цвят.
Крушите съдържат много малко калории - само 53 на 100 грама и са богати на витамини А, С, В1, В2 и ВЗ. Освен това откриваме в крушата и много минерали, като калций, калий, фосфор, мед и магнезий. А също и фибри, които благоприятстват храносмилането и ни помагат да се борим със запека.
Диня (91.45%)
Две големи порции диня се равняват на чаша вода. Динята е освежаващо и апетитно средство за хидратиране през лятото.
Подобно на пъпеша, динята се смята за антикарциногенна, макар и в по-малка степен. В нейния случай заради съдържанието на ликопен - антиоксидант, който помага за предотвратяване на рак на дебелото черво, простата, белия дроб и панкреаса. Мекият и освежаващ вкус на динята е идеален за приготвяне на сокове, сладоледи и сорбета.
Ягода (91%)
Всички плодове с високо съдържание на вода имат много малко калории. Такъв е случаят и с ягодите, които освен това са богати на фибри и следователно спомагат за регулиране на чревния транзит. Те също така осигуряват много калий, лимонена киселина и витамин С. /lifestyle.bg
Ацерола (94%)
Според класацията на плодовете с най-много течност, публикувана от Министерството на земеделието на Съединените щати, ацеролата съдържа най-много вода, надминавайки всички други известни плодове и зеленчуци.
Това е вид, подобен на череша, но не е пряко свързан с нея, макар че когато първите европейски заселници откриват ацеролата, я наричат "черешка", заради приликите с формата. Тялото на ацеролата обаче е разделено на три сегмента, а вътрешността ? е оранжева и с вкус, подобен на ябълка.
Този американски плод има високо съдържание на витамин С - 20 пъти по-голямо от това на портокалите. В допълнение ацеролата снабдява организма с витамин А, флавоноиди, витамин В1, В6 и минерали като магнезий, желязо, фосфор, калций и калий.
Пъпеш (91.85%)
Високото съдържание на вода прави този плод силно препоръчителен естествен диуретик. Помага за предотвратяване на риска от сърдечносъдови заболявания, благодарение на високия си принос на бета-каротин. Оранжевите пъпеши са антиканцерогенни и също така помагат за свеждане до минимум на ефектите от дегенеративни заболявания.
Пъпешът съдържа калий, витамин С и провитамин А. Има малко калории и е с много по-ниско съдържание на захар от много други плодове. Пъпешът обикновено е подходящ за консумация дори при хора с алергии към зеленчуци или цитрусови плодове.
Круша (91.50%)
Има повече от 30 разновидности круша, в зависимост от сезона, към който принадлежат. Всеки от тях е с различна текстура, вкус и цвят.
Крушите съдържат много малко калории - само 53 на 100 грама и са богати на витамини А, С, В1, В2 и ВЗ. Освен това откриваме в крушата и много минерали, като калций, калий, фосфор, мед и магнезий. А също и фибри, които благоприятстват храносмилането и ни помагат да се борим със запека.
Диня (91.45%)
Две големи порции диня се равняват на чаша вода. Динята е освежаващо и апетитно средство за хидратиране през лятото.
Подобно на пъпеша, динята се смята за антикарциногенна, макар и в по-малка степен. В нейния случай заради съдържанието на ликопен - антиоксидант, който помага за предотвратяване на рак на дебелото черво, простата, белия дроб и панкреаса. Мекият и освежаващ вкус на динята е идеален за приготвяне на сокове, сладоледи и сорбета.
Ягода (91%)
Всички плодове с високо съдържание на вода имат много малко калории. Такъв е случаят и с ягодите, които освен това са богати на фибри и следователно спомагат за регулиране на чревния транзит. Те също така осигуряват много калий, лимонена киселина и витамин С. /lifestyle.bg
CHF
|
1 | 2.09583 |
GBP
|
1 | 2.22633 |
RON
|
10 | 3.84091 |
TRY
|
100 | 3.90535 |
USD
|
1 | 1.66851 |
Последни новини
- 10:12 Ройтерс: Зеленски призова съюзниците си да покажат, че продължаването на войната е „безсмислено“
- 10:05 Няколко автомобила поред прегазиха движещ се по платното на магистрала "Тракия" човек
- 09:56 Пеевски е дал на НСО автомобила, с който да го охраняват
- 09:51 Люта препирня в ефир между Радостин Василев и Цънцарова
- 09:48 Хекимян: Арестуваният директор на 138-мо училише беше утвърждаван като лице за „новото образование"
- 09:41 Путин предупреди Украйна: Ще постигнем целите си с военни средства, ако не искате мир
- 09:33 Ивайло Мирчев поздрави Радостин Василев, че наритал в корема депутат от ДПС (видео)
- 09:28 Варненец е арестуван, заради фалшиви съобщения за радиоактивно замърсяване