Въглехидратите все пак са полезни
Любопитно 20.08.2018 12:00
Мисленето, че хлябът и пастата са най-вредните храни на света и бягането от тях като дявол от тамян вече са доста поостарели. Диетите се множат една след друга и ни предлагат консумация на различни групи хранителни вещества, в зависимост най-вече от това какъв ефект желаем да постигнем.
Но, ако продължаваме да си мислим, че нисковъглехидратният режим на хранене е чудотворен за организма, сме в грешка. Според ново изследване на учени от Харвард, проведено с 15 400, за въглехидратите важи правилото за златната среда.
Животът без тестения изделия, картофи, сладко и паста може да ни се струва по-здравословен, но трябва да се водим от идеята, че организмът ни се нуждаем от всичко, стига да е в разумни количества.
Не трябва нито да изключваме въглехидратите от менюто си, нито да прекаляваме с тях. Защото и в двете крайности резултатът е един и същ - по-малка продължителност на живота.
Затова храните, богати на въглехидрати, трябва да бъдат 50-55% от всичко, което консумираме. Хората, при които този процент е под 40 или над 70, увеличават няколко пъти риска от по-ранна смърт. Разликата е около четири години, пише Daily Mail.
В последните години все повече от модерните диети са свързани с изключване на определена група хранителни вещества, вместо с баланс между тях.
С нисковъглехидратните диети с акцент върху протеините и мазнините можем да свалим няколко килограма, но организмът ни няма да остане доволен от лишенията.
Най-голям е рискът да попаднем сред хората, които консумират прекалено малко въглехидрати, ако заменим месото със сирене. По-добре е да повишим консумацията на зеленчуци за негова сметка. /lifestyle.bg
Но, ако продължаваме да си мислим, че нисковъглехидратният режим на хранене е чудотворен за организма, сме в грешка. Според ново изследване на учени от Харвард, проведено с 15 400, за въглехидратите важи правилото за златната среда.
Животът без тестения изделия, картофи, сладко и паста може да ни се струва по-здравословен, но трябва да се водим от идеята, че организмът ни се нуждаем от всичко, стига да е в разумни количества.
Не трябва нито да изключваме въглехидратите от менюто си, нито да прекаляваме с тях. Защото и в двете крайности резултатът е един и същ - по-малка продължителност на живота.
Затова храните, богати на въглехидрати, трябва да бъдат 50-55% от всичко, което консумираме. Хората, при които този процент е под 40 или над 70, увеличават няколко пъти риска от по-ранна смърт. Разликата е около четири години, пише Daily Mail.
В последните години все повече от модерните диети са свързани с изключване на определена група хранителни вещества, вместо с баланс между тях.
С нисковъглехидратните диети с акцент върху протеините и мазнините можем да свалим няколко килограма, но организмът ни няма да остане доволен от лишенията.
Най-голям е рискът да попаднем сред хората, които консумират прекалено малко въглехидрати, ако заменим месото със сирене. По-добре е да повишим консумацията на зеленчуци за негова сметка. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.00269 |
GBP | 1 | 2.28725 |
RON | 10 | 3.9325 |
TRY | 100 | 5.59629 |
USD | 1 | 1.80911 |
Последни новини
- 12:56 Строителството в ЕС се свива, но в България бележи ръст
- 12:52 Катастрофа до Окръжна болница вдигна на крак полицаи и пожарникари
- 12:47 Промени по линии 18, 18/40 и 118 А във Варна днес и утре
- 12:43 Проф. Рачев с много добри новини за времето
- 12:31 Как жилището на възрастна жена беше прехвърлено на гледачката ѝ
- 12:26 Евродепутатът от ЕНП/СДС Александър Йорданов: Не на антибългаризма!
- 12:25 Митов: Двадесетата годишнина от членството на България в НАТО е наследство на свободата
- 12:22 Заместник-омбудсманът обясни защо е подала оставка