28 родни мандри правят сирене с палмово масло
България 20.08.2018 11:07
Продажба на имитиращи продукти ще е невъзможна, ако не са пакетирани
28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти. Това става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход.
В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната “Забележка” са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти.
Да изберат дали ще произвежат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните. Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.
“Спазването на това изискване на наредбата ще бъде включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните”, обясниха от агенцията пред “24 часа”.
С друга промяна земеделският министър Румен Порожанов наложи забрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе разписано в наредбата за изискванията към млечните продукти и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли.
Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, т.е. продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис “Имитиращи продукти”.
Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.
В мотивите за промяната бе посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата и преди имаше критерии за определяне на “мляко” и “млечни продукти” и техни производни, се срещаха случаи на заобикаляне на разпоредбите, установени при проверки на агенцията по храните.
Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че в една мандра няма да може да се произвеждат едновременно истинско сирене и продукт с палмово масло. Новото изискване е записано в наредбата за хигиената на храните и в момента е в процедура на обществено обсъждане.
“Искаме да пресечем възможностите да се спекулира с качеството, когато се обявява, че е млечен продукт, а вътре има растителни мазнини”, обясни министърът. Според него не може да се нарече сирене продукт, в който има литър-литър и половина мляко, а останалото е палмово масло.
28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти. Това става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход.
В списъка на млекопреработвателните предприятия, в колоната “Забележка” са посочени кои предприятия са заявили, че произвеждат млечни имитиращи продукти.
Да изберат дали ще произвежат истински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните. Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат.
“Спазването на това изискване на наредбата ще бъде включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните”, обясниха от агенцията пред “24 часа”.
С друга промяна земеделският министър Румен Порожанов наложи забрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе разписано в наредбата за изискванията към млечните продукти и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът започна да тече на 9 юли.
Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, т.е. продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис “Имитиращи продукти”.
Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.
В мотивите за промяната бе посочено, че имитиращите продукти трябва да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата и преди имаше критерии за определяне на “мляко” и “млечни продукти” и техни производни, се срещаха случаи на заобикаляне на разпоредбите, установени при проверки на агенцията по храните.
Наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че в една мандра няма да може да се произвеждат едновременно истинско сирене и продукт с палмово масло. Новото изискване е записано в наредбата за хигиената на храните и в момента е в процедура на обществено обсъждане.
“Искаме да пресечем възможностите да се спекулира с качеството, когато се обявява, че е млечен продукт, а вътре има растителни мазнини”, обясни министърът. Според него не може да се нарече сирене продукт, в който има литър-литър и половина мляко, а останалото е палмово масло.
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 13:44 Директорът на ФБР: Има заплаха за атака в САЩ, подобна на тази в концертната зала в Москва
- 13:41 Алек Оскар за оставката на Желязков: Не са много достойните политици в България, трябва да ги пазим
- 13:38 Певицата Дебора: Не се чувствах пияна, чувствах се уморена
- 13:35 Росица Матева: Един човек може да бъде кандидат и за евродепутат и за народен представител
- 13:26 Politico: В Белия Дом има съмнения за възможността на Украйна да постигне победа
- 13:19 Протестиращи енергетици и миньори блокираха центъра на София
- 13:16 Кулеба иска от Запада да премине от съчувствие към увеличаване производството на оръжия
- 13:13 Деница Сачева възмутена: Безмислено беше отстраняването на Желязков