Лютото - идеален избор в жегите
Любопитно 14.08.2018 10:41
Консумацията на лютиви храни в горещините е изключително подходяща, защото така обмяната на веществата се ускорява с 20%, подпомага се охлаждането на организма и се укрепва имунната система, съобщава в. "Дейли мейл", цитирайки данни на Института Chile Pepper в щата Ню Мексико.
Ефектът се предизвиква от съединението капсацин. То влиза във взаимодействие с рецепторите TRPV1 в устната кухина, които пращат към мозъка сигнали за опасно повишаване на температурата. Това светкавично включва механизмите на организма за охлаждане - потене, отделяне на сълзи и т.н.
Въпреки на пръв поглед неприятното усещане от вкуса на люто капсацинът активира отделянето на ендорфини (действат обезболяващо и дават усещане за щастие) и допамин (дефицитът му влошава съня, паметта, концентрацията, контрола на моториката).
Капсацинът не влияе на вкусовите рецептори, но намалява апетита. Изследвания с доброволци показват, че тези, които са добавяли в обедната си порция лютив сос, са консумирали с 200 калории по-малко. Не е за пренебрегване и фактът, че в лютите чушки има голямо количество витамини А и С, които подпомагат укрепването на организма. Освен това този вид храни имат антимикробен и противовъзпалителен ефект, подобен на ибупрофена./zdrave.to
Ефектът се предизвиква от съединението капсацин. То влиза във взаимодействие с рецепторите TRPV1 в устната кухина, които пращат към мозъка сигнали за опасно повишаване на температурата. Това светкавично включва механизмите на организма за охлаждане - потене, отделяне на сълзи и т.н.
Въпреки на пръв поглед неприятното усещане от вкуса на люто капсацинът активира отделянето на ендорфини (действат обезболяващо и дават усещане за щастие) и допамин (дефицитът му влошава съня, паметта, концентрацията, контрола на моториката).
Капсацинът не влияе на вкусовите рецептори, но намалява апетита. Изследвания с доброволци показват, че тези, които са добавяли в обедната си порция лютив сос, са консумирали с 200 калории по-малко. Не е за пренебрегване и фактът, че в лютите чушки има голямо количество витамини А и С, които подпомагат укрепването на организма. Освен това този вид храни имат антимикробен и противовъзпалителен ефект, подобен на ибупрофена./zdrave.to
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 16:26 Метеоритен дъжд ще украси небето на 5-ти май
- 16:13 Д-р Дария Бояджиева: В България не мога да свикна със затвореното ни мислене
- 15:59 ИПИ пита какво наложи странната процедура за цената на хляба
- 15:43 Жълт код за валежи в осем области в страната
- 15:26 Д-р Венцислав Везенков: Не е препоръчително при температура да се дават медикаменти
- 15:12 Петър Стоянович: Не знам дали българинът търси повече смисъла и Бога, или данъчния инспектор
- 14:59 Кола по таван след удар в пътен знак и дърво, 20-годишна жена е в болница
- 14:43 Профилът на най-заможните пенсионери: мъж, между 45 и 49 г., бил е под пагон и получава 2064 лв.