Колко сол трябва да консумираме
Любопитно 12.08.2018 18:41
За много хора храната без сол е безвкусна. Често те обичат да прекаляват, като подправят на цвят, а не на вкус. Други пък предпочитаме да похапваме напълно безсолно.
Ново международно проучване установява, че храненето, което включва не само твърде много, но и твърде малко сол, е вредно.
Independent пише, че Националния здравен център на Англия препоръчва на възрастните да консумират не повече от шест грама сол на ден, както и че над това ниво солта в диетата ще доведе до високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечни пристъпи и инсулт.
Но според ново проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet, в което участват 95 767 участници от 18 страни, редовната консумация на сол между 7.5 и 12.5 грама сол също не е вредна за организма.
Авторите дори стигат до твърдението, че много ниските нива на сол (по-ниски от пет грама) са индикатор, че хората в проучването са изложени на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, макар лично на нас да ни се струва странно.
Изследването показва, че диетите с много сол са свързани с по-високо кръвно налягане и по-голям случаи на удар. Тази тенденция обаче се наблюдава най-вече в общностите, които консумират много високи нива - над 12.5 грама сол на ден. Това е главно в Китай, където соевият сос се използва широко.
Установено е също така, че сърдечносъдовите проблеми намаляват, когато хората си набавят повече калий, който изобилства в плодовете, ядките и зеленчуците.
Но така или иначе, никоя страна все още не е успяла да се запише със средна доза сол на възрастни под прага от пет грама дневно, препоръчван от Световната здравна организация. /lifestyle.bg
Ново международно проучване установява, че храненето, което включва не само твърде много, но и твърде малко сол, е вредно.
Independent пише, че Националния здравен център на Англия препоръчва на възрастните да консумират не повече от шест грама сол на ден, както и че над това ниво солта в диетата ще доведе до високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечни пристъпи и инсулт.
Но според ново проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet, в което участват 95 767 участници от 18 страни, редовната консумация на сол между 7.5 и 12.5 грама сол също не е вредна за организма.
Авторите дори стигат до твърдението, че много ниските нива на сол (по-ниски от пет грама) са индикатор, че хората в проучването са изложени на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, макар лично на нас да ни се струва странно.
Изследването показва, че диетите с много сол са свързани с по-високо кръвно налягане и по-голям случаи на удар. Тази тенденция обаче се наблюдава най-вече в общностите, които консумират много високи нива - над 12.5 грама сол на ден. Това е главно в Китай, където соевият сос се използва широко.
Установено е също така, че сърдечносъдовите проблеми намаляват, когато хората си набавят повече калий, който изобилства в плодовете, ядките и зеленчуците.
Но така или иначе, никоя страна все още не е успяла да се запише със средна доза сол на възрастни под прага от пет грама дневно, препоръчван от Световната здравна организация. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.00105 |
GBP | 1 | 2.27568 |
RON | 10 | 3.93076 |
TRY | 100 | 5.62834 |
USD | 1 | 1.83027 |
Последни новини
- 09:24 Гласуват второ четене законопроект за достъпна среда за хората с увреждания до плажовете
- 09:23 Лукашенко: Западът се опитва да въвлече Беларус във война
- 09:19 Йончева: Аз определям дали мога да правя компромиси
- 09:14 Байдън подписа закона за военната помощ за Украйна, Израел и Тайван
- 09:09 10-километрово задръстване на "Дунав мост"2
- 09:06 Ивет Лалова-Колио стана майка за първи път
- 08:55 До 15 май ще бъде изплатена т.нар „украинска помощ“ на земеделците, увери Главчев
- 08:54 Общинския съвет на Варна заседава за десети път днес