Още снимки:
test

Радев: Властта действа мудно при модернизацията на армията

12.08.2018 14.50

Властта действа все още мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили. Това каза президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-ата годишнина на Военноморските сили, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморската ни столица.

Можем да се гордеем с нашите моряци

"Ако и тази година се повтори сценарият от миналата - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък. Да се генерира излишък, който отново да се похарчи по неясни механизми и критерии", заяви държавният глава.

След ритуала по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров“ военнослужещи от Военноморските сили представиха елементи от операция по морска сигурност. Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето наблюдава демонстрациите.

Пред медиите той отбеляза, че това са прекрасни млади хора, с които страната ни може да се гордее. "Можем да се гордеем с нашето Висше военноморско училище. Те поставиха някои въпроси, които ще разгледаме заедно с ръководството на Министерството на отбраната", добави Румен Радев.

В речта си президентът обърна внимание и на сблъсъка на интереси в региона на Черно море. "Непрекъснато нараства значението на Черноморския регион, в който се преплитат много и често конфронтиращи се геополитически и икономически интереси", изтъкна Румен Радев.

Президентът се обърна към получилите първо офицерско звание випускници на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров".

"На вашето поколение се пада една от най-важните мисии - да въведете, да внедрите и да разгърнете пълните възможности на новата техника, която нашите Военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време. Носете пагоните, които днес получихте, с достойнство и чест. Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само и единствено вие да предадете. Никога не го правете и помнете, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред Отечеството. Бъдете горди наследници на славното дело на нашите предци, които отдадоха живота си за свободата и независимостта на България. Честит празник и на добър час!", каза още държавният глава Румен Радев.

Нито познавам Бенчо Бенчев, нито съм бил на гости у тях

Президентът Румен Радев категорично отхвърли обвиненията за връзки между него и общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев, чието име е замесено в скандала с несебърския бос Митьо Очите.

Държавният глава смята, че с тази кампания за пореден път се прави опит за прехвърлянето на проблема от болната на здравата глава.

Обръщайки се към журналистите Радев посочи: „Ваши колеги вече провериха отчетите в Сметната палата и такова име Бенчо Бенчев не фигурира в моята кампания“.

„Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях“, отсече държавният глава.

Според него тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство на професор Огнян Герджиков, което беше назначено от Радев.

„Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта“, припомни президентът и продължи: „Мога да ви кажа, че същите тези, които са сключили договора в митниците, кой ги е назначил? Тук се прави внушение, че служебното правителство само няколко дни, след като встъпва в длъжност, сключва този договор. На практика назначените от ГЕРБ чиновници в Митниците, които служебното правителство остави непокътнати, лично подписват договорите. За да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълняват. Това означава, че цялата процедура е извършена от назначените от ГЕРБ чиновници по времето на кабинета „Борисов 2“. Те сключват и договора“, обясни президентът.

Той припомни, че след като служебното правителство е започнало да освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства се е надигнал вой.

„Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство, че ги е оставило всички останали. Изводът е ясен: следващият път всички вън!“, каза Радев.

Попитан дали очаква скоро да има такъв следващ път, президентът добави: „Ако има“.

Радев поиска допълнителен анекс към Договора с Македония

Президентът Румен Радев не смята, че македонският премиер Зоран Заев се е извинил за думите си, че Илинденското въстание е македонско.

„А вие чухте ли, че има извинение? Аз не чух извинение. Във Фейсбук - това не е извинение“, каза той.

Радев заяви, че Заев посочи грешката, но не е коригирал думите си.

„За мен е необяснимо, че българското правителство не реагира така, както трябва да се реагира. Недопустимо е и не приемам евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет. Не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически ПР“, заяви президентът.

Той „очаква от българското правителство ясно заложени параметри и откровено споделени по формалния начин на нашите отношения с Македония“.

Президентът смята, че клаузите от Договора за добросъседство с Македония трябва да бъдат включени в преговорния процес на страната за членство в ЕС.

„Имаме всички основания и за допълнителен анекс към договора и за включване на клаузите от този договор разширени в глава 35 от преговорния процес на Република Македония за членство в ЕС“, каза Радев. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
18:51
Държавният глава уважи еврейската общност за Празника на светлината
14:51
Красимир Вълчев ще посети училища в Симитли, Сандански и Петрич
11:21
Ананиев: След анализ ще бъдат пренасочени лекарите от болница „Лозенец“
08:21
Румен Радев ще запали първата свещ за Ханука
08 декември 2018 г.
19:37
Крайно време е да видим България в Шенген, убеден Тимерманс
14:07
Румен Радев откраднал идеята на "Воля" за камери в избирателните секции
13:15
Тимерманс: България е готова за Шенген
12:42
Каракачанов: Няма членство на Македония в НАТО и ЕС, ако не признае общата ни история до 1944 г.
12:31
Спас Гърневски: От ГЕРБ лекуваме това, което БСП съсипаха за 64 години
12:27
Борисов към Станишев: Продължавайте да давате поводи за гордост на България
11:23
Станишев отново е президент на ПЕС
07 декември 2018 г.
18:53
Станишев: Жалко, че Корнелия не е тук, хубаво е да я познават, а лидерите да си говорят
18:22
Елена Йончева: Не са водени разговори с мен за кандидат на БСП за кмет на София
17:06
Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини
16:31
2019 г. в София: 8 метростанции,15 детски градини и ремонти на 15 булеварда
16:21
Борисов: Създаваме Държавна агенция за пътна безопасност
15:35
Снимките на падналата ограда застрашавали националната сигурност
13:42
Борисов иска в Черно море туристи, фериботи и газопроводи
12:22
Борисов: През 2009-а над София се виеше дим с всички цветове на дъгата
11:21
Петкова: Правим необходимото за реализация на "Белене" на пазарен принцип
10:03
Борисов обяснява за агенцията за пътна безопасност в НС
09:56
Захариева: Няма решение за нови кораби на НАТО в Черно море
08:05
Парламентът улеснява престоя на военни от НАТО
08:00
Европарламентът ще гласува резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген
06 декември 2018 г.
20:11
И енергийният министър Петкова е притеснена от скока на тока

Най-четени от Политика

Избор на редактора