Пробиотиците може би не са безобидни
Любопитно 09.08.2018 12:22
Пробиотиците съдържат бактерии, за които е известно, че противостоят на развитието на "лоши" микроорганизми в червата след антибиотично лечение. Те се съдържат в редица ферментирали хранителни продукти, като киселото мляко и киселото зеле. Но за да принасят полза, те трябва да колонизират дебелото черво.
Ново изследване за първи път установява връзка между употребата на пробиотици, прекомерното развитие на "полезните" бактерии в тънкото черво и симптоми на дезориентация и замъгляване на съзнанието.
Когато лактобацилите са колонизирали тънкото черво, при попадане на захари в него, те ги ферментират и се отделя D-млечна киселина, която в по-големи количества оказва влияние върху съзнанието, способността да мислим ясно, променя усещането за време и причинява объркване. Друг симптом е подуването.
В проучването взели участие пациенти, които имали в кръвта си два-три пъти по-голямо количество от веществото, отколкото е нормално. Това водело до замъгляване на съзнанието им в продължение на часове след хранене, а някои от тях дори се наложило да напуснат работа поради тази причина.
Не всички пробиотици водят до състоянието и не с всеки, който ги приема, се случва това. Но ръководителят на проучването - гастроентерологът Сатиш Рао, смята, че пробиотиците не бива да се приемат самоинициативно и без предписание от лекар. Той казва, че тези препарати трябва да бъдат считани за лекарство, а не за хранителна добавка.
Пациентите в проучването били излекувани с помощта на антибиотици и спиране приема на пробиотика и на храни, които съдържат този тип бактерии. Тайната на доброто здраве винаги се крие в баланса. /lifestyle.bg
Ново изследване за първи път установява връзка между употребата на пробиотици, прекомерното развитие на "полезните" бактерии в тънкото черво и симптоми на дезориентация и замъгляване на съзнанието.
Когато лактобацилите са колонизирали тънкото черво, при попадане на захари в него, те ги ферментират и се отделя D-млечна киселина, която в по-големи количества оказва влияние върху съзнанието, способността да мислим ясно, променя усещането за време и причинява объркване. Друг симптом е подуването.
В проучването взели участие пациенти, които имали в кръвта си два-три пъти по-голямо количество от веществото, отколкото е нормално. Това водело до замъгляване на съзнанието им в продължение на часове след хранене, а някои от тях дори се наложило да напуснат работа поради тази причина.
Не всички пробиотици водят до състоянието и не с всеки, който ги приема, се случва това. Но ръководителят на проучването - гастроентерологът Сатиш Рао, смята, че пробиотиците не бива да се приемат самоинициативно и без предписание от лекар. Той казва, че тези препарати трябва да бъдат считани за лекарство, а не за хранителна добавка.
Пациентите в проучването били излекувани с помощта на антибиотици и спиране приема на пробиотика и на храни, които съдържат този тип бактерии. Тайната на доброто здраве винаги се крие в баланса. /lifestyle.bg
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 21:15 Хороскоп за понеделник, 6 май 2024 г.
- 19:36 "Няма да се извиня на някого, който си измисля": Нова атака срещу Кевин Спейси
- 19:27 Инциденти с пиротехника белязаха Великден в Гърция
- 19:15 Италианското правителство "оковава" изкуствения интелект в законови рамки
- 19:02 "Уолстрийт джърнъл": Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга
- 18:49 Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok
- 18:36 Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи, обявиха местните власти
- 18:25 "Ал Джазира" ще трябва да прекрати работа в Израел