Родината на сладоледа не е Италия
Любопитно 07.08.2018 13:08
Лято е, топло е и едно от спасенията ни в подобни моменти е сладоледът. Независимо дали ще си го изберем от фризера в магазина или ще заложим на по-скъп, занаятчийски вариант, каквито са актуални днес, важното е да му се насладим.
А замисляли ли сме се къде е направен първият сладолед и как започва историята на студеното изкушение? И да не сме, със сигурност отговорът ще ни изненада. Най-малкото, защото не е Италия.
За родина на сладоледа се смята Иран. Всичко започва преди около 2000 години. Решение на загадката как преди два века са правели и съхранявали студения десерт ни дава една конусовидна постройка, открита в древния град Персия.
Наричат я якчал - древен тип охладител. Състои се от голямо подземно място за съхранение, където се поддържа ниска температура благодарение на топлоустойчивия материал, от който е направен.
Над земята виждаме конусовидна конструкция, която пропуска само хладен въздух до дъното на постройката.
В подземната част или се доставя готов лед от планините, или се прокарват канали, по които водата достига до нея и замръзва. А ледът се съхранява с месеци.
Тази техника се използва още 400 години преди Христа. Още тогава древните иранци започват да усвояват техниката за направа на фалуда - десерт, който много наподобява на днешния сладолед.
Той е комбинация от лед, нишесте и сироп. Консистенцията му може да е като на супа или пък ледът да е настърган на тънки парченца, като спагети, пише BBC. И днес на много места в Иран се предлага фалуда, но и от сладоледа, който сме свикнали да виждаме навсякъде.
Традиционният десерт сега се прави с овче мляко, розова вода, шафран и захар и определено не е за всеки вкус. Но пък си струва да се опита, ако имаме подобна възможност.
Разбира се, сега не се съхранява в якчали, а в хладилници. Хиляди години след откриването на фалуда, в Иран започват да се внасят машини за сладолед от Италия, която мнозина смятат за родината на ледения десерт, защото там става наистина популярен.
Иранците предпочитат по-сладък и по-тежък сладолед, както американците. Европейците пък залагат на по-леки вкусове и консистенции с по-малко захар и мазнини, като сорбето, споделя ирански майстор на фалуда. /lifestyle.bg
А замисляли ли сме се къде е направен първият сладолед и как започва историята на студеното изкушение? И да не сме, със сигурност отговорът ще ни изненада. Най-малкото, защото не е Италия.
За родина на сладоледа се смята Иран. Всичко започва преди около 2000 години. Решение на загадката как преди два века са правели и съхранявали студения десерт ни дава една конусовидна постройка, открита в древния град Персия.
Наричат я якчал - древен тип охладител. Състои се от голямо подземно място за съхранение, където се поддържа ниска температура благодарение на топлоустойчивия материал, от който е направен.
Над земята виждаме конусовидна конструкция, която пропуска само хладен въздух до дъното на постройката.
В подземната част или се доставя готов лед от планините, или се прокарват канали, по които водата достига до нея и замръзва. А ледът се съхранява с месеци.
Тази техника се използва още 400 години преди Христа. Още тогава древните иранци започват да усвояват техниката за направа на фалуда - десерт, който много наподобява на днешния сладолед.
Той е комбинация от лед, нишесте и сироп. Консистенцията му може да е като на супа или пък ледът да е настърган на тънки парченца, като спагети, пише BBC. И днес на много места в Иран се предлага фалуда, но и от сладоледа, който сме свикнали да виждаме навсякъде.
Традиционният десерт сега се прави с овче мляко, розова вода, шафран и захар и определено не е за всеки вкус. Но пък си струва да се опита, ако имаме подобна възможност.
Разбира се, сега не се съхранява в якчали, а в хладилници. Хиляди години след откриването на фалуда, в Иран започват да се внасят машини за сладолед от Италия, която мнозина смятат за родината на ледения десерт, защото там става наистина популярен.
Иранците предпочитат по-сладък и по-тежък сладолед, както американците. Европейците пък залагат на по-леки вкусове и консистенции с по-малко захар и мазнини, като сорбето, споделя ирански майстор на фалуда. /lifestyle.bg
CHF
|
1 | 2.08845 |
GBP
|
1 | 2.24113 |
RON
|
10 | 3.84038 |
TRY
|
100 | 3.9506 |
USD
|
1 | 1.67954 |
Последни новини
- 09:45 DeepState: Руската армия е напреднала в две направления
- 09:37 Започва драматична седмица: Бюджетът влиза в парламента, дебати по вота недоверие и два протеста
- 09:30 Медведев: САЩ продължават да дисциплинират обезумелия Европейски съюз
- 09:22 Румен Христов: Ще устоим на вота
- 09:14 Наводнение в Лувъра е повредило стотици ценни книги и трудове
- 09:07 Тръмп-младши: Върхушката в Киев прати селяните на фронта и купува коли за по $5 млн.
- 08:58 Благомир Коцев ще мисли, дали да се кандидатира за президент
- 08:51 Опозицията с остра критика и срещу обновения вариант на Бюджет 2026