Родината на сладоледа не е Италия

Любопитно 07.08.2018 13:08

Лято е, топло е и едно от спасенията ни в подобни моменти е сладоледът. Независимо дали ще си го изберем от фризера в магазина или ще заложим на по-скъп, занаятчийски вариант, каквито са актуални днес, важното е да му се насладим.

А замисляли ли сме се къде е направен първият сладолед и как започва историята на студеното изкушение? И да не сме, със сигурност отговорът ще ни изненада. Най-малкото, защото не е Италия.

За родина на сладоледа се смята Иран. Всичко започва преди около 2000 години. Решение на загадката как преди два века са правели и съхранявали студения десерт ни дава една конусовидна постройка, открита в древния град Персия.

Наричат я якчал - древен тип охладител. Състои се от голямо подземно място за съхранение, където се поддържа ниска температура благодарение на топлоустойчивия материал, от който е направен.

Над земята виждаме конусовидна конструкция, която пропуска само хладен въздух до дъното на постройката.

В подземната част или се доставя готов лед от планините, или се прокарват канали, по които водата достига до нея и замръзва. А ледът се съхранява с месеци.

Тази техника се използва още 400 години преди Христа. Още тогава древните иранци започват да усвояват техниката за направа на фалуда - десерт, който много наподобява на днешния сладолед.

Той е комбинация от лед, нишесте и сироп. Консистенцията му може да е като на супа или пък ледът да е настърган на тънки парченца, като спагети, пише BBC. И днес на много места в Иран се предлага фалуда, но и от сладоледа, който сме свикнали да виждаме навсякъде.

Традиционният десерт сега се прави с овче мляко, розова вода, шафран и захар и определено не е за всеки вкус. Но пък си струва да се опита, ако имаме подобна възможност.

Разбира се, сега не се съхранява в якчали, а в хладилници. Хиляди години след откриването на фалуда, в Иран започват да се внасят машини за сладолед от Италия, която мнозина смятат за родината на ледения десерт, защото там става наистина популярен.

Иранците предпочитат по-сладък и по-тежък сладолед, както американците. Европейците пък залагат на по-леки вкусове и консистенции с по-малко захар и мазнини, като сорбето, споделя ирански майстор на фалуда. /lifestyle.bg
CHF CHF 1 2.08845
GBP GBP 1 2.24113
RON RON 10 3.84038
TRY TRY 100 3.9506
USD USD 1 1.67954