Още снимки:
test

Балканският визов колапс на Берлин заплашва устойчивостта на германската икономика

06.08.2018 17.15

Много жители на бедните балкански страни мечтаят да работят в Германия. Посолствата на Федералната република много бавно разглеждат молбите за получаване на визи. Не всички работодатели са готови да чакат.

Германският пазар на трупа изпитва остър недостиг на работници. Експертите твърдят: за да не колабира икономиката, Германия незабавно се нуждае от кадри. Става дума не само за висококвалифицирани специалисти, като лекари, инженери и програмисти.

Не достигат и представители на работническите професии, строители, фармацевти и например, хора, грижещи се за болни и възрастни хора. Без привличането на мигранти от така наречените трети страни не може да се мине, убедени са експертите.

Германия активно привлича жителите на западнобалканските страни: от ноември 2015 г. гражданите на Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина могат да започнат работа във ФРГ по опростена схема. Единственото условие: желаещите трябва да имат покана от работодателя. Такива желаещи има много. За първите девет месеца на миналата година германските посолства в този регион са издали 19 294 визи.

Но още повече хора все още чакат своите визи – посолствата на Германия са се сблъскали с масов наплив на просители. От германското външно министерство потвърдиха „колосалния ръст“ на броя на молбите за издаване на работни визи от Западните Балкани. „Броят на молбите ще продължава да расте и занапред“, отбелязаха от МВнР.

Над година чакане в Косово

Заради наплива на желаещи да получат виза рязко се увеличи и времето за очакване на записване в посолствата, отбеляза в интервю за „Дойче Веле“ Карола Буркерт, експерт по миграцията в Института за изследване на пазара на труда и кариерите (IAB). Списъкът на страните с най-голям срок за чакане се оглавява от Косово /година/, Босна и Херцеговина /година/, Сърбия /7 месеца/ и Албания /6 месеца/.

Освен това се налага да се чака и за оформянето на самата виза. „Представете си, че вие имате покана от работодателя. Това означава, че вие сте му нужни сега. И ако потенциалният служител не пристигне, защото не може да получи виза, аз като работодател ще съм принудена да търся други варианти“, отбелязва Буркерт.

Именно това се е случило и с Беким Имери. Шофьорът на камион от македонския град Гостивар е сключил договор с фирма от германския Падерборн. Но тъй като в продължение на няколко месеца той така и не е получил, работодателят отказал договора. „Толкова дълго никой няма да те чака в Германия“, сподели Имери.

46-годишният мъж отново е започнал да търси работа в Германия и е намерил във фирмата Eraslan GmbH в Щутгарт. Той е донесъл работния си договор и молбата за виза в германското посолство в Скопие, където е приет след 7-часово чакане. Сега Бекир Имери брои дните и се надява, че неговият втори шанс да получи работа в Германия няма да бъде изпуснат отново.

В своето изследване „Правила за Западните Балкани: работа вместо убежище?“ Институтът за изследване на пазара на труда и кариерата е установил, че има голяма разлика между броя на издадените визи и броя на одобренията от Федералната агенция за труда, които са необходими за издаването на работна виза. Броят на тези одобрения от ноември 2015 г. до септември 2017 г. възлиза на 128 хиляди, но за същото време са издадени само 38 хиляди визи.

Защо оформянето на работна виза се бави толкова дълго?

“Времето за очакването на записване в посолството винаги зависи от търсенето и пропусквателната способност на съответния визов отдел“, заявиха за ДВ от МВнР в Берлин. Германските представителства в страните от Западните Балкани са „максимално усилени“, а работното пространство в посолствата е „изчерпано“, добавиха от външнополитическото ведомство.

Германското посолство в косовската столица Прищина е обработило през 2017 г. 50 хиляди молби за издаването на визи от всички видове: от краткосрочни туристически и бизнес до дългосрочни за обучение, събиране на семейства и работа. Капацитетът на визовия отдел вече е бил значително увеличен през тази година и въпреки това търсенето значително надхвърля възможностите на посолството. „За съжаление, продължително очакване няма да бъде избегнато и занапред“, добавиха от германското МВнР. Сходна е и ситуацията в посолството в сръбската столица Белград.

“Изнурителен“ процес

Не е учудващо, че недоволството сред просителите расте. „В Косово е по-лесно да спечелиш на тото, отколкото да получиш германска виза. Това е изнурителен процес“, разочаровано отбеляза в интервю за ДВ Згим Бериша от Прищина, който в момента завършва обучението си по хирургия в университетската клиника в косовската столица. „Познавам няколко добре образовани лекари и санитари с познания по немски, които биха работили с желание в Германия. Единствената пречка е визата“, добави той.

“През юни тази година чакането за записване в германското посолство отнема от 4 до 5 месеца, днес трябва да чакате цели 7 месеца“, заяви за ДВ Деян М. от Сърбия. През февруари тази година Деян е получил покана за работа от берлинска IT фирма и оттогава очаква записване.

Също така и Клейс Хацици от Албания, който е получил безсрочен договор за експедитор във фирма в Тюрингия, вече пет месеца очаква записване в посолството. Той отдавна е събрал всички необходими документи.

Проблемът не е само за потенциалните работници.

Проблемите с визите водят до разочарования от много страни, отбелязва Карола Буркерт. „Беше заявена необходимостта от икономическа миграция от западнобалканските страни. Следователно трябваше да бъде създаден законен път за тази миграция при определени условия. Обаче бюрократичните структури не бяха преустроени бързо за целта“, каза тя.

Разочаровани са не само потенциалните работници от Западните Балкани. Също така и техните германски работодатели очакват, когато в германското посолство ще извадят от огромната купчина папката с документите на техния кандидат. /БГНЕС

----------

Кляйич Саня, „Дойче Веле“.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Избори
15:03
Д-р Янко Станев: Енергия и младост в Техническия университет
09:38
29 години СДС! Честит празник на всички седесари!
06 декември 2018 г.
15:10
Акция срещу фалшивите новини: Бабикян вън от ефира
14:37
Мъгла в Главата, а забравихме зимите на социализма
03 декември 2018 г.
16:16
"Зелените" данъци носят политически рискове, а Макрон научава този урок по трудния начин
01 декември 2018 г.
16:21
Димитър Димитров: При машинното гласуване има всички опции за манипулиране на резултата
30 ноември 2018 г.
19:24
СДС провежда Регионална конференция в Шумен
16:22
Светът е изправен пред невъзможна задача след парижките климатични преговори
26 ноември 2018 г.
11:25
Деси Атанасова в разрушителен сблъсък със Симов: Корнелия, твой ред е!
24 ноември 2018 г.
17:08
Държавата-пикчърс представя: Пътният ад на семейство Радеви
08:34
Светът в годината на Свинята
22 ноември 2018 г.
16:05
Кортежът на президента Радев ударил кола в София
06:55
Технологията на бунта или как географията победи историята
21 ноември 2018 г.
14:04
Йоханис отхвърли кандидатурата на Адина Флоря за главен прокурор на "Антикорупция"
10:53
Цацаров: Убийството на Виктория Маринова задейства сценарий, който не бе случаен
19 ноември 2018 г.
14:33
Бареков: Прокопиев е психично болен, има документи
16 ноември 2018 г.
16:48
Кметът обясни кога ще е готов бул. "Левски" и кое наложи започването на много ремонти наведнъж
11 ноември 2018 г.
16:35
СДС сe определя като основната антикомунистическа организация в България
07 ноември 2018 г.
16:25
Съветник на президента Радев: Победа за републиканците с 2:1, очернящата кампания срещу Тръмп се про
15:23
Започват да отекват първите залпове от надпреварата за Белия дом през 2020 г.
06 ноември 2018 г.
11:18
"Акшам": Изтеглете се незабавно - посланието на Турция към САЩ със стрелбата в Сирия
02 ноември 2018 г.
16:49
Мрачни сенки в задния кредитен двор
14:57
Йордания може да стане следващата жертва на ИДИЛ
31 октомври 2018 г.
09:00
Историята без грим - истината за Комсомола
30 октомври 2018 г.
19:48
СДС: Скандалът с ДАБЧ отново ни направи лошия герой в Европа

Най-четени от Избори

Избор на редактора