Още снимки:
test

Преглед на печата

14.07.2018 08.19

24 часа

Повече Поршета, отколкото Лади се карат в България

80 ферарита, 25 ламборгинита и 207 мазератита се движат по пътищата на България. Това показва справката за регистрираните в Пътна полиция леки коли, което означава, че 419 нашенци се надбягват с вятъра само зад волана на италианските суперскъпи спортни коли.

Соцвозилата като ВАЗ стават екзотика дори по селата, отбелязва в. "24 часа".

За 6 м. от края на 2017 г. са регистрирани нови 8 ферарита и 20 мазератита. За този период ламборгинитата са намалели със 7 броя, което означава, че са продадени в чужбина. Всъщност освен спортната кола се произвеждат и трактори от тази марка, които са общо 29 в България.

19 от фераритата в България са нови, другите са на възраст над 5 и дори над 10 г. Само 8 от ламборгинитата идват от завода. Най-много от тях са от 11- до 15-годишни. Най-много нови коли от трите марки са мазерати - цели 118 от всички 207. Ново ферари струва около 700 хил. лв., ново ламборгини - средно 650 хил. лв.

Труд

Левът си отива, затягат контрола над банките

България влиза в "чакалнята за еврото" (валутния механизъм ERM II) и в банковия съюз на ЕС до юли 2019 г. Вече е направена първата много важна стъпка към замяна на лева с евро, но преди това да стане факт ще бъде затегнат надзорът върху банките. След напрегнато и продължително заседание на министрите на финансите от еврозоната късно в четвъртък беше обявено, че Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България за влизане в ERM II и в банковия съюз.

На заседанието участваха министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев. От своя страна България се ангажира незабавно да изпрати официално писмо с искаме да влезем в банковия съюз, който се състои от два елемента - единен надзорен механизъм (ЕНМ) и единен механизъм за преобразуване на банки с проблеми. Тъй като все още не сме въвели еврото, това означава въвеждане на режим на тясно сътрудничество с Европейската централна банка, т.е. прехвърляне на част от надзорните функции към нея..

Монитор

Студентът от Молдова, взривил банкомат: Искам у дома

Искам да ме пуснете у дома. Няма къде да бягам. Нямам документи. Мога да наема квартира,в която да живея с майка ми. Тя пристигна от Молдова в Бургас.

Това заяви пред районния съд в Пловдив обвинения за взривения банкомат в пловдивския район Тракия молдовец Евгени Недялков. От пос терминала бяха откраднати 215 000 лева, а съучастникът му Михаил успя да избяга в Молдова.

Двамата са се придвижвали с две коли - Фолксваген и БМВ. В бавареца, след ареста на Евгени, били открити обгорели 210 лв. В съдебната зала стана ясно още, че е издирван за над 5 престъпления в Молдова. Студент е втори курс по право в град Комрад.

Стандарт

Сивата икономика у нас спаднала до 25% през 2017 година

Със стабилните 3,07% намалява сивата икономика през 2017 г. и достига ниво от 25,22% при 28,29% през 2016 г. Данните са на база на композитния индекс "Икономика на светло", поддържан от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), като за 2016 г. се отчита дял от 71,71% на законния бизнес, докато през 2017 г. индексът е нараснал до 74,78 на сто.

Данните бяха представени проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал индекса, и Васил Велев, председател на УС на АИКБ. Проф. Петранов уточни, процентите сива икономика означават сиви практики и честота на явлението и то приблизително отговаря на дела на БВП. С достатъчна точност може да се твърди, че делът на сивия сектор у нас е 25%, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Сега

Трима от оправданите по "Орионгейт" искат обезщетения от държавата

За дело за тежък случай на безстопанственост и престъпление по служба, приключило 21 години, 1 месец и 23 дни след образуването му, съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет. От там са попаднали на производството, след като са били сезирани от трима от деветимата оправдани по делото със заявления за обезщетение за бавно правосъдие.

Проверка на "Сега" в електронните съдебни регистри показа, че става дума за процеса за източването на пари от държавната през 1995 г. Централна кооперативна банка (ЦКБ), известен като "Орионгейт". Прокуратурата не успя да докаже в съда обвиненията за злоупотребата с близо 388 млн. неденоминирани лева.

Нито от съобщението на инспектората, нито от отчета, качен на сайта му, не става ясно кои от тримата оправдани са поискали обезщетения. Основният подсъдим по това дело беше Павел Тренев. Максималният размер на обезщетението може да е 10 хил. лв., като то се определя от Министерството на правосъдието.

Наказателното производство е започнало през ноември 1996 г. и е приключило през януари 2018 г. с окончателно решение на Върховния касационен съд и оправдателна присъда за деветимата подсъдими.

Капитал дейли

Медийната клоунада на Пеевски

Депутатът от ДПС Делян Пеевски почти не стъпва в парламента, но иначе активно се занимава със законотворчество. И макар да не среща опозиция отникъде, изглежда, че все нещо не му достига, за да се почувства напълно спокоен за имиджа си на бизнесмен и издател.

Внесените от депутати от ДПС промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения (ЗЗДПДП) бяха гласувани на първо четене миналата седмица. Законопроектът на Пеевски, както е наричан, мина скоростно с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и т.нар. патриоти. Очаква се това да се случи и с предложените от същата група нови промени преди второто четене. В същото време остава неясна съдбата на правителствения проект, за чието изработване премиерът Борисов нареди на трима министри да сформират работна група.

Дума

БСП дава на КС увеличени до 900 пъти съдебни такси

БСП дава на Конституционния съд увеличените с гласовете на мнозинството в НС такси в административното правораздаване, някои от които са повишени до 900 пъти. Таксата за касационна жалба скача 14 пъти и от 25 става 370 лв. За обжалване тя се увеличава от 5 лв. на 4500 лева, което е 900 пъти. Досега несправедливата такса можеше да се атакува в съда, но с въвеждането им в закон те могат да се обжалват само пред КС. "Таксите се вдигат, а доходите на хората не се повишават. Мерките водят до ограничаване правото за обжалване и на възможността на хората да търсят правата си", категорични са социалистите. Вчера мнозинството гласува въвеждането на такси и в касационното производство.

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
15:29
Над 1600 чужденци се обучават в Медицинския университет във Варна
15:17
Лекари във Варна арестувани заради фалшиви ТЕЛК решения
12:49
През март започва набиране на младежки проекти
10:37
Победа за "Локото", нелепа загуба за "Спартак"
09:44
54-годишен мъж загина при пожар във Варна
09:44
Търсят доброволци за почистване на природен парк „Златни пясъци”
09:39
Варна провежда за осма поредна година инициативата „Дарителски кръг“
09:22
Райони без ток във Варна днес
08:08
Преглед на печата
08:05
Пролет през февруари
17 февруари 2019 г.
09:54
Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна
07:55
Преглед на печата
07:52
Слънчев и топъл край на седмицата
16 февруари 2019 г.
18:12
Пълен провал за ЦСКА при дебюта на Любо Пенев
08:17
Преглед на печата
08:16
Облачността намалява, температурите се покачват
15 февруари 2019 г.
17:32
Шофьор блъсна 86-годишен варненец и избяга
12:44
Арестуваха варненец, откраднал кола и рекетирал собственика й
09:41
Съставиха 2 акта на мебелна фабрика във Варна, горила отпадъци за отопление
09:32
Без ток днес във Варна ще са...
08:22
Преглед на печата
14 февруари 2019 г.
18:15
44-годишна варненка загина при пожар
17:03
Дават до 5000 лв. за проекти за превенции
16:53
Аварирал парен котел затваря за ремонт детска градина във Варна
16:16
Арест за крадла, задигнала злато и пари от жилище

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора