Още снимки:
test

Приеха техническия проект за изграждане на яз. "Нейковци"

13.07.2018 17.17

Техническият проект за доизграждането на яз. „Нейковци“ край Трявна е приет от Технически експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството в началото на този месец. Това съобщи министър Николай Нанков днес при участието си в парламентарния контрол, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Той напомни, че строителството на язовира, пречиствателна станция за питейни води към него и прилежащата инфраструктура бяха включени в Заемно споразумение със Световна банка за „Проект за развитие на общинската инфраструктура”, но поради липса на средства дейностите отпаднаха от него през 2014 г. И към момента не е осигурен друг финансов източник за тяхната реализация, но търсим възможности. При осигуряване на бъдещо финансиране възложителят ще разполага с необходимата техническа документация за издаване на разрешение за строеж и за изготвяне на тръжни документи за провеждане на обществена поръчка за избор на строител, коментира министърът.

Той каза още, че трябва да се осигури финансиране не само за яз. „Нейковци“, но и още няколко други ключови хидротехнически съоръжения в страната заради проявяващите се продължителни засушавания, безводие и недостиг на питейни вода. Николай Нанков напомни, че по „Проект за развитие на общинската инфраструктура” в момента се изграждат язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“ и се рехабилитира яз. „Студена“.

В отговор на въпрос за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност в Област Ловеч регионалният министър съобщи, че са сключени 33 договора за целево финансиране между „Българска банка за развитие“ АД, общини и областна администрация. Общият размер на инвестициите за обновяване на одобрените за участие 33 сгради е близо 26 млн. лв. От тях вече са завършени и въведени в експлоатация 15, от които две са гр. Луковит, десет – в гр. Тетевен, и три – в град Троян. Останалите 18 сгради са на различен етап на изпълнение, като 12 са в процес на строително-монтажни работи с очакван общ размер на инвестицията за близо 12 млн. лв.

По време на редовния парламентарен контрол министър Нанков обяви още, че по инициатива на Министерство на отбраната предстои сформирането на Междуведомствена работна група, в състава на която ще бъдат включени експерти от министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Митници“ и всички други компетентни институции. Задачата й ще бъде да направи анализ на всички налични документи на ЕС и НАТО за улесняване на военната мобилност от правен, дипломатически, административен, митнически, технически и друг характер, както и определяне на конкретните ангажименти на всяка една институция.

Във връзка с осигуряване на основните цели на НАТО през миналата година на Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложено да осигури поддържането на близо 3000 км републикански пътища, от които над 880 км магистрали, над 1800 км първокласни пътища и близо 265 км второкласни пътища, разположени основно по TEN-T мрежата в страната. Те се намират в добро технико-експлоатационно състояние, елементите им отговарят на изискванията за съответния клас пътища, подходящи са за придвижване на съответните части и оборудване и осигуряват транспортното обслужване на определените зони за развръщане, подготовка и интегриране на силите на НАТО на територията на страната и при необходимост и преминаване в съседни страни, информира министърът.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
16:33
Можем и без четвърти вицепремиер според Сидеров
15:34
Нинова: Симеонов подал оставка, за да осигури спокойствие на правителството
11:49
Фандъкова: Оставката на Симеонов е очаквано и добро решение
11:31
Край на номерата в бюлетините, ще се изписва само името на партията
10:26
Борисов: България ще има 20% от гръцкия терминал за газ (Обзор)
10:10
Каракачанов: Чакаме Валери Симеонов да предложи нов вицепремиер
09:33
Цветанов: Правителството излиза по-работоспособно след оставката на Симеонов
08:55
Хронологията зад оставката на Валери Симеонов като вицепремиер
08:16
Каракачанов: Правителството е стабилно
08:14
Премиерът приел оставката на Валери Симеонов
16 ноември 2018 г.
20:09
Валери Симеонов: Оставката е мое лично решение
19:45
Валери Симеонов подаде оставка
19:27
Отлагат електронното гласуване
18:12
Цветанов: Не е нормално Радев да не иска да приеме Горанов и шефа на бюджетната комисия
17:53
Подписват договорите за доставка на линейки през следващата седмица
17:18
В БДЖ - от мизерни влакове до мизерията в нравите
15:22
Премиерът Борисов прие поканата на президента Радев за разговор
15:07
Марин льо Пен: Брекзит е пример какво става, ако Европа не гледа сериозно на нещата
14:42
От БСП осъдиха изказването на депутата от НФСБ Петър Петров за децата с увреждания
13:56
Нинова: Внасяме в НС 30 000 подписа с искане за преизчисляване на пенсиите
13:47
Министър Лиляна Павлова се срещна с ученици от Кубрат, посланици на Европейския парламент
13:45
Министър Караниколов: През първите седем месеца на 2018 г. стокообменът между България и ОАЕ възлиза
13:42
Министър Ангелкова: България и Гърция си партнират по съвместни проекти
13:27
Борисов: Участието ни в терминал за газ край Александруполис е стратегическо
13:20
Насочват средствата за подобряване на въздуха към определени общини

Най-четени от Политика

Избор на редактора