Още снимки:
test

Приеха техническия проект за изграждане на яз. "Нейковци"

13.07.2018 17.17

Техническият проект за доизграждането на яз. „Нейковци“ край Трявна е приет от Технически експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството в началото на този месец. Това съобщи министър Николай Нанков днес при участието си в парламентарния контрол, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Той напомни, че строителството на язовира, пречиствателна станция за питейни води към него и прилежащата инфраструктура бяха включени в Заемно споразумение със Световна банка за „Проект за развитие на общинската инфраструктура”, но поради липса на средства дейностите отпаднаха от него през 2014 г. И към момента не е осигурен друг финансов източник за тяхната реализация, но търсим възможности. При осигуряване на бъдещо финансиране възложителят ще разполага с необходимата техническа документация за издаване на разрешение за строеж и за изготвяне на тръжни документи за провеждане на обществена поръчка за избор на строител, коментира министърът.

Той каза още, че трябва да се осигури финансиране не само за яз. „Нейковци“, но и още няколко други ключови хидротехнически съоръжения в страната заради проявяващите се продължителни засушавания, безводие и недостиг на питейни вода. Николай Нанков напомни, че по „Проект за развитие на общинската инфраструктура” в момента се изграждат язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“ и се рехабилитира яз. „Студена“.

В отговор на въпрос за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност в Област Ловеч регионалният министър съобщи, че са сключени 33 договора за целево финансиране между „Българска банка за развитие“ АД, общини и областна администрация. Общият размер на инвестициите за обновяване на одобрените за участие 33 сгради е близо 26 млн. лв. От тях вече са завършени и въведени в експлоатация 15, от които две са гр. Луковит, десет – в гр. Тетевен, и три – в град Троян. Останалите 18 сгради са на различен етап на изпълнение, като 12 са в процес на строително-монтажни работи с очакван общ размер на инвестицията за близо 12 млн. лв.

По време на редовния парламентарен контрол министър Нанков обяви още, че по инициатива на Министерство на отбраната предстои сформирането на Междуведомствена работна група, в състава на която ще бъдат включени експерти от министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Митници“ и всички други компетентни институции. Задачата й ще бъде да направи анализ на всички налични документи на ЕС и НАТО за улесняване на военната мобилност от правен, дипломатически, административен, митнически, технически и друг характер, както и определяне на конкретните ангажименти на всяка една институция.

Във връзка с осигуряване на основните цели на НАТО през миналата година на Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложено да осигури поддържането на близо 3000 км републикански пътища, от които над 880 км магистрали, над 1800 км първокласни пътища и близо 265 км второкласни пътища, разположени основно по TEN-T мрежата в страната. Те се намират в добро технико-експлоатационно състояние, елементите им отговарят на изискванията за съответния клас пътища, подходящи са за придвижване на съответните части и оборудване и осигуряват транспортното обслужване на определените зони за развръщане, подготовка и интегриране на силите на НАТО на територията на страната и при необходимост и преминаване в съседни страни, информира министърът.

Днес+

Коментирай статията


Последни от Политика
15:57
Порожанов: Румъния се готви да унищожи над 300 000 заразени животни с чума
15:30
Цветанов се срещна с Рьотле
14:42
Министър Ангелкова се срещна в Брюксел с генералния директор на ГД „Енергетика“ в ЕК Доминик Ристори
13:55
МРРБ готви анализ на състоянието на общинските пътища
13:15
Каракачанов и Симеонов искат позиция на МС за процедурата срещу Унгария
11:05
Борисов се срещна с главния прокурор на Бавария
10:51
Румен Радев подписа указа за освобождаването на Младен Маринов
10:36
Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана
18 септември 2018 г.
19:23
Каракачанов акцентира върху споделянето на информация на форума на ВП
17:57
Министерството на туризма започва процедура по заличаване на 71 дружества
17:51
355 000 деца и ученици обхванати от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”
15:01
Каракачанов: 70% от българите подкрепят въвеждането на задължителна военна служба
14:50
Инициативата "Три морета" реализира общи проекти и осигурява финансиране
13:24
Цветанов: Целта на Радев е конфронтация
11:24
Бойко Борисов: Никога не съм водил война с институциите
10:58
Радев сезира КС за разпоредби от Административнопроцесуалния кодекс
09:26
Бисер Петков: От 1 юли 2019 г. пенсиите ще се вдигнат с 5,7%
17 септември 2018 г.
18:48
Румен Радев отказа среща с Коалиционния съвет
16:51
Спорове, ремонтът на кабинета и местните избори отлагат с половин година здравната реформа
16:46
Каракачанов: Мигрантският натиск по границата с Турция се засили през последния месец
15:45
Еврокомисията призова за лоялно сътрудничество между държавите в ЕС
15:39
Каракачанов открива утре конференцията на началниците на военните полиции на НАТО
15:35
Управляващите искат среща с президента по казуса с Младен Маринов
14:14
Радев не бърза да подпише указа за Младен Маринов
13:54
Майдел: Обединена Европа не е утопия, а постижима цел, която помогна на милиони да живеем по-добре

Най-четени от Политика

Избор на редактора