Още снимки:
test

ЕК създаде обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС

14.06.2018 19.49

Съвместният изследователски център в областта на науката и знанието (JRC) на Европейската комисия е разработил обща методика, чрез която националните органи за защита на потребителите ще могат да тестват и да сравняват състава и характеристиките на хранителни продукти, продавани със сходни опаковки в целия Съюз.

Общата методика е в допълнение на вече предприетите от ЕК действия по въпроса с разликите в качеството на еднакви храни, предприети след речта на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС.

Изследователският център представи методиката днес по време на заседание на Форума на високо равнище за подобряване на функционирането на веригата на доставки на храни.

През юни 2017 г. Форумът, който беше избран от ЕК, за да разреши проблема с разликите в качеството на храните, даде на JRC мандат за разработването на методика.
Вече изработената обща методика допълва действията, обявени в инициативата на Комисията за нов търговски механизъм за потребителите, която има за цел:

- да се изяснят и укрепят правата на потребителите, включително чрез забрана на практиките за разлика в качеството, които подвеждат потребителите;

- да се дадат правомощия на квалифицираните органи да подават колективни искове от името на потребителите;

- да се предоставят по-силни санкционни правомощия на органите за защита на потребителите на държавите членки.

Методиката предвижда общ протокол за тестване.

Всички хранителни продукти, продавани в ЕС, трябва да отговарят на строги правила за безопасност. Потребителите трябва да бъдат информирани за основните характеристики, определени по-специално в законодателството на ЕС относно етикетирането на храните. Потребителите не трябва да бъдат подвеждани, например от опаковката. Националните органи, отговорни за безопасността на храните и защитата на потребителите, имат задължението да гарантират, че предлаганите на единния пазар хранителни продукти отговарят на съответното законодателство на ЕС. В България това са Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Методиката за тестване има за цел да помага на националните органи да определят дали хранителните продукти се предлагат на пазара в съответствие с правото на ЕС.

Методиката се основава на ключови принципи като прозрачност, сравнимост, подобен подбор, вземане на проби и тестване на продуктите.

Следващите стъпки по въпроса предвиждат лабораториите в редица държави членки на ЕС да приложат тази методика в рамките на паневропейска кампания за тестване с цел събиране на данни относно обхвата на проблема с разликите в качеството. Това ще става в координация с изследователския център на ЕК. Първите резултати следва да са налице до края на 2018 г.

Кампанията ще осигури практически насоки за органите, разследващи подвеждащите практики.

В тази връзка еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Елжбета Бенковска заяви категорично, че всички европейски потребители трябва да бъдат третирани справедливо в рамките на единния пазар. По думите ? общата методика ще спомогне да се изясни с данни различният състав на хранителните продукти от една и съща марка, предлагани в цяла Европа.

"Радвам се, че специализираният форум за веригата на доставки на храни спомогна за това съответните страни да бъдат изслушани в рамките на ползотворен и сериозен дебат", посочи още тя.

Темата коментира и правосъдният еврокомисар Вера Йоурова. Тя заяви, че единният пазар на ЕС не може да следва двоен пазарен стандарт.

"Всички граждани на ЕС трябва да чувстват, че към тях се отнасят като с равни и че им се предоставя ясна и точна информация за продуктите, които закупуват. Те не бива да бъдат подвеждани със сходни опаковки. Призовавам всички национални органи да използват новата методика през идните месеци, за да сложим край на тази практика", допълни още Йоурова. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
08:47
Ангела Меркел: На минисрещата на върха в Брюксел беше проявена много добра воля
08:24
Саудитска Арабия прихвана 2 ракети над Рияд
08:06
Макрон заплаши със санкции "бунтарите" в ЕС
08:04
Заев уверен в успеха на референдума за името
08:03
Победа за управляващите в Турция
08:01
Срещата в Брюксел за мигрантите - контруктивна, но без резултати
24 юни 2018 г.
19:59
Загинал и ранени при сблъсъци в цигански лагер в Украйна
19:46
Ердоган води на изборите в Турция
19:29
Убийства и арести в деня на вота в Турция
19:11
Асад отказва САЩ и Европа да помагат за възстановяване на Сирия
19:03
Изборите в Турция приключиха
18:34
Миграцията е основен проблем за 500-те милиона граждани на ЕС
18:09
Нетаняху: България отваря почетно консулство в Йерусалим
18:02
Израел изстреля ракета "Пейтриът" по дрон, приближаващ от Сирия
17:34
Муххарем Индже: Ерата на печелене на избори с измама свърши
17:28
Милош Земан може да назначи ново правителство следващата седмица
17:18
Меркел: Двустранни споразумения в ЕС за миграцията ще са взаимноизгодни
17:08
Танкер се блъсна в пристан и разля 200 тона мазут в близост до Ротердам
17:01
Германските консерватори вече не са толкова популярни, крайнодесните печелят подкрепа
16:52
Откриха четири чувала с подпечатани бюлетини в кола в Турция, има задържани
16:46
Заподозряха десетима чужденци за намеса в изборите в Турция
16:00
Външният министър на Италия: ЕС е заплашен от разединение по въпроса за миграцията
15:17
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул
15:02
Лидер на турска опозиция: Възможни са нарушения на изборите
14:52
Кюрдската партия прекрати войната с турските сили за 24 часа заради изборите

Най-четени от Свят

Избор на редактора